Jaki samochód do 8k ekonomiczny

07 Lis 2009, 22:53

Hej,

Bardzo proszę o pomoc w wyborze marki samochodu. Oto, do czego będę go wykorzystywał:

- NIE będę nim jeździł do pracy, tylko po sklepach, ew. w weekend - przewiduję 5000km/rok
- rodzina 2+baby (z wózkiem)
- chciałbym, aby był możliwie tani w eksploatacji
- nie oczekuje specjalnych osiągów - ma mnie po prostu dowozić na miejsce :)
- cena do 8000zł

Z góry dzięki za pomoc
k_seb
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

08 Lis 2009, 09:11

Astra I ?
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

08 Lis 2009, 14:10

A bardziej celować w benzyna+GAZ czy sama benzyna? W którym przypadku koszty utrzymania samochodu będą niższe przy założeniu niewielkiego użytkowania?
k_seb
Nowicjusz

08 Lis 2009, 14:53

Astra bardzo dobrze współpracuje z gazem ale przy przebiegu 5000km na rok dużo na gazie nie zaoszczędzisz. Ja bym jeździł na benzynie.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

08 Lis 2009, 15:14

Jeśli benzyna, to czy nie lepiej kupić np. jakiegoś Opla Corse 1.2 ?
k_seb
Nowicjusz

08 Lis 2009, 15:37

Jak chcesz zmieścić do corsy wózek?
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

08 Lis 2009, 16:01

Lanosa z gazem :) Chociaż z drugiej strony na tak mały przebieg roczny gaz może i potrzebny nie jest... Zaproponowałbym też Astre I, Brave oraz Nissana Almerę :)
Helly
Początkujący

08 Lis 2009, 20:06

Jeśli chodzi o gaz, to czy czasem butla nie zajmuje w bagażniku sporo miejsca? Wózek składa się do rozmiarów 104x66x31cm. Czy rzeczywiście do corsy nie wlezie? Szczerze mówiąc corsa spodobała mi się z tego powodu, że jest niewielkim autkiem z niedużym i (chyba) ekonomicznym silnikiem. Poza tym części są tanie a i opinie aktualnych właścicieli nie najgorsze.

Czy Opel Astra I jest równie niezawodny jak Corsa?
k_seb
Nowicjusz

08 Lis 2009, 20:21

Jeśli chodzi o butle to wywal koło zapasowe i zrób sobie dojazdówke opartą o tył kanapy - ja tak mam i jest więcej miejsca w bagażniku :) Astra i Corsa to mało awaryjne autka ;)
Helly
Początkujący