Jaki samochód dostawczy kupić? 32-37 tys. zł

01 Maj 2010, 17:12

Witam
Ciężko znaleźć mi w internecie jakieś sensowne informacje na temat kupna samochodu dostawczego. Często spotykam się ze sprzecznymi opiniami na temat tego samego modelu, dlatego postanowiłem założyć temat na tym forum.
Jaki używany samochód dostawczy polecacie do pracy w firmie kurierskiej? Budżet 32-37 tys złotych. Chodzi o samochody pokroju Renault Master, Ford Transit, Iveco Daily, Fiat Ducato itp.
Po jakim przebiegu/w jakim wieku tego typu auta zaczynają się 'sypac'? Na co zwracać uwagę przy kupnie? Jaki silnik zapewni komfortowe warunki pracy? (myśle że około 120 KM musi być). Dziękuje za wszelkie wskazówki.
tenner
Nowicjusz

23 Sie 2010, 16:18

Z mniejszych samochodów dostawczych polecam Ci Opla Vivaro:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Mały ale niezawodny.
Jeśli nieco większe polecam Opla Movano. Zgarnia on bardzo dobre opinie wsród konsumentów:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[center] Żyjesz by jeździć... [/center]
DiverS
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

23 Sie 2010, 22:34

czasem wystarczy sredni

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
czasem lepiej zainwestowac w dlugi
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
wazne zeby byl niezajezdzony(trudno o takie) i z klima latem :wink:

sypac bedzie sie ze wzgleddu na monsrtualny przebieg niz wiek(400 tys w takim aucie nie zdziwi i tu moga poj. sie problemy)
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

23 Sie 2010, 22:48

Te przebiegi w tych autach to można pomnożyć kilka razy, mój tata ma w Ducato z 2007roku 226tys km a jeździ nim tylko 3 dni w tygodniu

I ja w Ducato bym się nie pchał, nie wiem jak ten starszy model ale w tym mojego taty sypie się dużo rzeczy a ma dopiero 3 lata
luck112
Początkujący

Miejscowość: Wręczyca Wielka
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Renault Scenic III

24 Sie 2010, 09:04

To Iveco z linku praktycznie identyko jak mojego ojca :mrgreen:
ja powiem tak odnośnie Iveco,ojciec go ma z 2004r i ma obecnie przejechane coś 265tys.km albo troche więcej (niepamiętam teraz dokładnie),auto jest prawie codziennie w trasie (od poniedziałku do soboty),dziennie robi troche km (jeżdzi po całym woj.śląskim i czasami troche małopolski i opolskiego) i czasami fakt lubi sie zepsuć jakaś pierdoła ale ojciec nawet nie narzeka i dobrze mu sie tym jeżdzi i nie powiem bo sam troche tym jeżdziłem i czasami dalej mam okazje sie nim powozić to naprawde dobrze sie nim jeżdzi,silnik 2.8TDI 125KM który jest u ojca jest w zupełności wystarczający jak na taką bude i nawet dość szybko przyspiesza.Ale tak jak JerzyB333 napisał Iveco musisz znaleść w db stanie bo jeśli trafisz na zajechanego to wiadomo co Cie czeka więc ja osobiście moge polecić Iveco.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Sie 2010, 12:04

luck112 napisał(a):Te przebiegi w tych autach to można pomnożyć kilka razy, mój tata ma w Ducato z 2007roku 226tys km a jeździ nim tylko 3 dni w tygodniu

I ja w Ducato bym się nie pchał, nie wiem jak ten starszy model ale w tym mojego taty sypie się dużo rzeczy a ma dopiero 3 lata

niekoniecznie. Z tego co wiem maja oryginalne przebiegi, Z tym ze ceny sa wyzsze niz w przypadku innych sprzedawcow. :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwsza litera w alfabecie Lexusa to "F"
    Był rok 2006 i od premiery Lexusa IS drugiej generacji minęło kilka miesięcy. Dlaczego zatem Lexus testował nowego IS-a skrytego pod kamuflażem? Dziennikarze motoryzacyjni zauważyli, że coś się święci, kiedy zaczęły się ukazywać ...
    Samochód elektryczny przyszłości
    Lexus LF-30 Electrified, to samochód koncepcyjny z prawdziwego zdarzenia, który wybiega daleko w przyszłość. Zastosowane w nim innowacje nie ograniczają się bynajmniej do napędu elektrycznego i futurystycznej ...

24 Sie 2010, 15:09

W dostawczakach jest jeszcze weselej pod względem przebiegów niż w osobowych. Weźmy tego z linku, 140tys przez 7 lat :) Z żoną robimy osobowym tyle przez 3 lata a tu samochód który w garażu nie stał tylko pracował ma taki przebieg. Polska biało czerwoni ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

24 Sie 2010, 19:31

Kierunkowskaz napisał(a):W dostawczakach jest jeszcze weselej pod względem przebiegów niż w osobowych. Weźmy tego z linku, 140tys przez 7 lat :) Z żoną robimy osobowym tyle przez 3 lata a tu samochód który w garażu nie stał tylko pracował ma taki przebieg. Polska biało czerwoni ;)

Wiesz, akurat tego malowalem(poobcierane mial prawe drzwi przesuwane). Auto bylo prosto z lawety i w aucie byly wlepki o wymianie oleju np. z 2005 przy 70 tys. wiec w sumie czemu nie moze miec tych 140 :wink:
JerzyB333
Stały forumowicz

24 Sie 2010, 20:50

Może mieć, zgadzam się. Teoretycznie można znaleźć nawet z przebiegiem 20tys., jednak to są wyjątki jeden na 1000 albo więcej, a na Allegro jest sporo ofert z małymi przebiegami, stąd moje zdanie że większość ma grubo skręcony licznik ;)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

24 Sie 2010, 21:02

jasne zgadza sie :cool:
od tego handlarza mialem ducato z przebiegami grubo powyzej 600tys. :lol:
ale ten naprawde mechanicznie wygladal OK. wnetrze bylo zapuszczone ale widac ze plakiem je potem potraktowal i nowke sztuke prawie uzyskal :mrgreen:
JerzyB333
Stały forumowicz