Jaki samochód II

16 Lis 2008, 00:03

Teraz to mi ćwieka zabiłeś... co to jest to ja nie wiem, może jakiś pseudo reduktor??, bo klasyczny wygląda jak lewarek zmiany biegów. Wydaje mi się, że to coś ma zadanie podobne do reduktora tylko mocno zredukowane :mrgreen: coś w te mańke, niedługo looknie tu Karson i wszystko będzie wiadome...
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

16 Lis 2008, 18:01

niektóre auta mają reduktor załączany elektrycznie :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

17 Lis 2008, 15:01

Wezyrro dokładnie tak jak Karson powiedział coraz więcej aut już ma załączenia elektryczne nie mechaniczne dziwie sie że sie z tym nie z potkałeś :D sądzę że myślałeś że ten terracan to takie większe auto osobowe na jedną oś tak?a to NIE tak jak myślałeś,ja tak nawet w musso mam i całkiem przyzwoicie
bluss1
Nowicjusz

Miejscowość: WARMIńSKO-MAZURSKIE

20 Lis 2008, 19:49

Paaaanie, co mi Pan tu za baja bongi opowiada...
No fakt może coraz więcej aut ma automatycznie załączane reduktory i inne szmery bayery... tylko nasuwa mi się tu pytanie, czemu off-roaderzy wywalają wszystko co automatyczne ?? Chyba znasz odp ale w razie czego to napisze: po to bo w automatycznych bayerach itp jest więcej grzebania... zwłaszcza z poprzednich lat, bo te nowe to całkiem inna bajka...

Ps a widziałeś może, żeby ktoś terracanem jeździł na rajdach... bo ja osobiście nie :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

20 Lis 2008, 22:03

Wezyrro zgadzam sie z tobą,sam nie jestem za tymi automatycznymi,elektronicznymi bajerami,jak bym miał do wyboru to jasne że bym wybrał mechaniczną,ale tak jakoś trafiło że ten typ tak ma :D no i muszę podjąć decyzje.A co do rajdów to nie widziałem,ale do jazdy po leciutkim :D terenie to chyba może być
bluss1
Nowicjusz

21 Lis 2008, 00:39

Nie no masz absolutną rację... po leciutkim terenie na pewno nic mu się nie stanie...
Może gdybym szukał jakiegoś wygodnego auta dla rodziny na jakieś dalsze wyprawy ( raczej nie terenowe ) to bym to przemyślał, ale w obecnej sytuacji niestety nie biorę terracana pod uwagę, iż poszukuję czegoś co zapewni mi 50% teren i 50% czarne, a w miarę zdobywania kasiury % poruszania się po czarnym będzie malał

:mrgreen:

A tak w ogóle to się nie mogę plaskacza pozbyć przez to całe zamieszanie z samochodami... Powinno być jak za komuny to by to łatwiej szło, a nie teraz każdy ma samochód :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...

22 Gru 2008, 20:49

A poza tym nawet jakby mi coś odbiło i bym go kupił to do niego nie ma nawet akcesoriów off roadowych...

akcesoria sie znajdą

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

ale rzeczywiscie slabo dostepne

i szkoda takiego fajnego auta do błota :)

ir
ir

23 Gru 2008, 23:08

:D ir fajne fotki,może wiesz cos o tym modelu to proszę pisz w moim temacie[ chyba 3 strona]zbieram informacje na jego temat.ps Karson u aktualniłeś mi tu moje pytanie o terracanie jak nie to proszę i wywal go z suvów :)
bluss1
Nowicjusz

24 Gru 2008, 08:00

bluss1 napisał(a)::D ir fajne fotki,może wiesz cos o tym modelu to proszę pisz w moim temacie[ chyba 3 strona]zbieram informacje na jego temat.ps Karson u aktualniłeś mi tu moje pytanie o terracanie jak nie to proszę i wywal go z suvów :)

mozliwosci terenowe auta (filmiki z youtube i zdjecia)

http://www.terracan.pl/teren/mozliwosci.html

jak się auto uterenawia

http://aichagazelle.skynetblogs.be/archive-day/20060319

jak jeżdżą w terenie Hiszpanie http://www.clubterracan.net/modules/news/

podstawowe informacje na mojej stronie www.terracan.pl
(moze moderator nie wykasuje adresu www - podobno to reklama ;)

pozdr.
ir
ir

25 Gru 2008, 02:21

o kolejnego fana terracana mamy...ja się wtrącał nie będę ale jasno powiem, że samochód do prawdziwego terenu się nie nadaje
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Gru 2008, 02:25

a to autko fajne moze i jest itp itd tylko prześwit i długość nie są odpowiednie na harce terenowe
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

25 Gru 2008, 11:08

Wezyrro napisał(a):a to autko fajne moze i jest itp itd tylko prześwit i długość nie są odpowiednie na harce terenowe

do harcy terenowych to autko trzeba sobie od podstaw zmotac
popatrz np na jeepa evo II Powered by Luberda

http://www.off-road.pl/index.php?Itemid=138&id=1757&option=com_content&task=view

jeepa przypomina tylko z wyglądu
- silnik chrysler V8 HEMI 5,7 rozwiercony do 6,1 l
- rama z Range Rovera
- wahacze przod i drazek panharda z nissana patrola GR
- zmodernizowane drazki i wahacz z tylu z LR
- amory Ohlinsa i sprężyny Eibacha
- mosty z cięzarówki
- opony simeksa 32 cale!

i to jest auto przeprawowe

ir
ir

25 Gru 2008, 18:51

oj ir chyba się trochę rozpędziłeś bo harce terenowe mozliwe sa nawet w autku seryjnym tylko musi być odo odpowiednie i kilka modeli jak nie i kilkanaście nadaje się do tego lepiej niż terracan...
To co zapodałeś w linku to typowa wyczynówka , która jest konstruowana z myślą o rajdach itp wiec bez takich banialuków, że trzeba sobie auto od podstaw kręcić, do zabawy w terenie...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Gru 2008, 10:02

Wezyrro napisał(a):oj ir chyba się trochę rozpędziłeś bo harce terenowe mozliwe sa nawet w autku seryjnym tylko musi być odo odpowiednie.

masz racje
kazde auto w miare nieduze, krotkie (trzy drzwiowe) z reduktorem, sztywnymi mostami bedzie lepsze w truniejszym terenie bo wjedzie i wyjedzie z bardziej trudnych miejsc.

Terracana kupują kupują raczej ludzie, ktorzy potrzebuja duzego auta do jazdy bardziej po czarnym i lekkim terenie niż do babrania sie w błocie(chociaż też można- patrz linki w postach wyżej).
Albo do wygodnego ciągania ciągania przyczepy.

I poza tym jego cena - spróbuj kupić tak duża, w miarę wygodną terenowke za mniej niż 30 tys (5-6 lat).

http://motoallegro.pl/18196_terracan.html?id=18196&view=gtext&order=p&change_view=1

dla Ciebie pewnie bardziej odpowiednie byloby takie cudo

http://motoallegro.pl/item515121619_nissan_patrol_gr_2_8td_off_road.html

tyle ze nie wiadomo w jakim jest stanie i kiedy sie zepsuje.

pozdrawiam
ir
ir

26 Gru 2008, 23:29

no i wszystko pięknie się zgadza :D
Tylko to co pokazałeś, że niby w mój deseń to tak trochę nie trafiłeś :mrgreen:
Bo wg mnie to autko co pokazałeś jest trochę za bardzo okrojone( w sensie za dużo wycięto normalnego wyposażenia kosztem przeróbek off road )... no i za stary rocznik...
I tak jak mówisz, cena terracana jest atrakcyjna, jeżeli ktoś szuka dużego autka, do ciągnięcia przyczepy itp. nie do końca w teren.
A za 30 tyś ja osobiście bym celował w patrola, discovery I , pajero II, land cruisera, i ew gallopera. Ale o gustach się nie dyskutuje więc podkreślam, że to mowa o mnie :D
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika