Jaki samochód kupić do 25 tyś

26 Lip 2009, 15:59

Witam wszystkich,

Jestem w trakcie kupowania swojego pierwszego samochodu.
Sprawa nie jest prosta wiec proszę wszystkich o pomoc.

Chce przeznaczyć nie więcej niż 25 tysięcy
Chodzi o samochód, który na co dzień będzie używany w miejskim ruchu, ok. 50 km, więc dobrze by było by nie palił jak smok.
Dodatkowo w miarę bezawaryjny.
Musi mieć też duży bagażnik, taki żeby zmieścić wózek dla dziecka.
O dodatkowych rzeczach typu klima, 100 poduszek powietrznych nie wspominam bo to sprawa drugorzędna.

Samochód ma posłużyć co najmniej parę latek, więc zakładam kupno nie starszego niż 4-5 lat

Z góry dzięki
barkley10
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

26 Lip 2009, 19:03

Toyota Corolla E12 - miałem, polecam z silnikiem 1.6, 1.4 troche mułowaty, a 2.0D4D podobno są dośc awaryjne
Renault Megane- mam takie i jestem bardzo zadowolony, silnik 1.5dci jest bardzo oszczędny, można też poszukać benzyny 1.6
Peugeot 406- jeden z najbardziej udanych modeli tej marki, godne polecenia silniki 2.0hdi
Seat Toledo- fajne autko, z dużym bagażnikiem, bezawaryjne, polecam silniki TDI oraz 1.6 8v
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

26 Lip 2009, 19:56

No to tak : 1.6l - 2.0l ,zjakims malym przebiegiem,od 2000 roku wystarczy,moze lepiej jakis kombiakzeby wozek bez skladania weszedl :wink: moze VW Passata albo cos w tym stylu
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grd

28 Lip 2009, 20:25

Kombi na pewno jest jakimś rozwiązaniem, jestem trchę laikiem więc potrzebuje rzeczowej pomocy
barkley10
Nowicjusz

28 Lip 2009, 21:40

Volvo zaproponował Corollę i ja popieram tą opcję. Super auto.
Pooglądaj sobie też z tych roczników Seaty Leony, albo Ople Astra II, ewentualnie Astra III, ale tu ostrożnie, bo na dobry egzemplarz lepiej byłoby mieć z 10 tys. więcej.

Co do bagażnika - odradzam samochody typu sedan. Kufer w autach klasy D (czyli np. Passacie) jest duży, ale dziura do załadunku niewielka i już dużej rzeczy nie wciśniesz.
U Ciebie sprawdzi się albo kombi, albo hatchback. Spory bagażnik będzie miała Skoda Octavia.

Octavia i Seat Leon to auta z koncernu VW i w praktyce to niemal to samo co Golf. Zyskują dzięki temu na bezawaryjności, a silniki 1.9 TDI są trwałe, nie straszne im duże przebiegi i stosunkowo niewiele spalają paliwa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Lip 2009, 08:06

Ahoj!
Ostatni Auto-Moto ma artykuł o 10 najtańszych samochodach z salonu. Ceny sięgają od 23 to 32 tysięcy. Niektóre są zaskająco duże :) - są tam samochody zarówno klas A jak i B.

Nie każdy sedan ma kufer jak ten opisany przez Diszmana :)
Zresztą, jesli jest składana i dzielona kanapa, to ci wózek wejdzie prawie wszędzie.
Borys
Borys68

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak przygotowano Toyotę GT86 do programu Top Gear?
    Nowa Toyota GT86 została obsadzona w roli samochodu dla celebrytów w programie Reasonably Fast Car firmowanym przez Top Gear. Żeby samochód dobrze się spisał na słynnym torze testowym Top Gear, Toyota postanowiła ...
    Rozgrzany asfalt może być niebezpieczny!
    Letnie upały są nie tylko uciążliwe dla kierowców z powodu wysokich temperatur w kabinie, nagrzewających się plastików oraz towarzyszącego uczucia rozdrażnienia i zmęczenia, ale także ze względu na stan nawierzchni, ...

18 Sie 2009, 19:55

Dzięki za info.

Zakup coraz bliżej więc proszę o jeszcze kilka ciekawych opinii.

Dodam że autko nie bedzie garażowane, nie wiem czy to ma jakiś wpływ np przy odpaleniu diesla w zimie.
barkley10
Nowicjusz

18 Sie 2009, 20:48

Skoda Fabia :wink: Bardzo dobre auto...
Ewentualnie Peugot 307
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km