Jaki samochód kupić do 25 tyś

26 Lip 2009, 16:59

Witam wszystkich,

Jestem w trakcie kupowania swojego pierwszego samochodu.
Sprawa nie jest prosta wiec proszę wszystkich o pomoc.

Chce przeznaczyć nie więcej niż 25 tysięcy
Chodzi o samochód, który na co dzień będzie używany w miejskim ruchu, ok. 50 km, więc dobrze by było by nie palił jak smok.
Dodatkowo w miarę bezawaryjny.
Musi mieć też duży bagażnik, taki żeby zmieścić wózek dla dziecka.
O dodatkowych rzeczach typu klima, 100 poduszek powietrznych nie wspominam bo to sprawa drugorzędna.

Samochód ma posłużyć co najmniej parę latek, więc zakładam kupno nie starszego niż 4-5 lat

Z góry dzięki
barkley10
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

26 Lip 2009, 20:03

Toyota Corolla E12 - miałem, polecam z silnikiem 1.6, 1.4 troche mułowaty, a 2.0D4D podobno są dośc awaryjne
Renault Megane- mam takie i jestem bardzo zadowolony, silnik 1.5dci jest bardzo oszczędny, można też poszukać benzyny 1.6
Peugeot 406- jeden z najbardziej udanych modeli tej marki, godne polecenia silniki 2.0hdi
Seat Toledo- fajne autko, z dużym bagażnikiem, bezawaryjne, polecam silniki TDI oraz 1.6 8v
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

26 Lip 2009, 20:56

No to tak : 1.6l - 2.0l ,zjakims malym przebiegiem,od 2000 roku wystarczy,moze lepiej jakis kombiakzeby wozek bez skladania weszedl :wink: moze VW Passata albo cos w tym stylu
A8
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Grd

28 Lip 2009, 21:25

Kombi na pewno jest jakimś rozwiązaniem, jestem trchę laikiem więc potrzebuje rzeczowej pomocy
barkley10
Nowicjusz

28 Lip 2009, 22:40

Volvo zaproponował Corollę i ja popieram tą opcję. Super auto.
Pooglądaj sobie też z tych roczników Seaty Leony, albo Ople Astra II, ewentualnie Astra III, ale tu ostrożnie, bo na dobry egzemplarz lepiej byłoby mieć z 10 tys. więcej.

Co do bagażnika - odradzam samochody typu sedan. Kufer w autach klasy D (czyli np. Passacie) jest duży, ale dziura do załadunku niewielka i już dużej rzeczy nie wciśniesz.
U Ciebie sprawdzi się albo kombi, albo hatchback. Spory bagażnik będzie miała Skoda Octavia.

Octavia i Seat Leon to auta z koncernu VW i w praktyce to niemal to samo co Golf. Zyskują dzięki temu na bezawaryjności, a silniki 1.9 TDI są trwałe, nie straszne im duże przebiegi i stosunkowo niewiele spalają paliwa.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Lip 2009, 09:06

Ahoj!
Ostatni Auto-Moto ma artykuł o 10 najtańszych samochodach z salonu. Ceny sięgają od 23 to 32 tysięcy. Niektóre są zaskająco duże :) - są tam samochody zarówno klas A jak i B.

Nie każdy sedan ma kufer jak ten opisany przez Diszmana :)
Zresztą, jesli jest składana i dzielona kanapa, to ci wózek wejdzie prawie wszędzie.
Borys
Borys68

18 Sie 2009, 20:55

Dzięki za info.

Zakup coraz bliżej więc proszę o jeszcze kilka ciekawych opinii.

Dodam że autko nie bedzie garażowane, nie wiem czy to ma jakiś wpływ np przy odpaleniu diesla w zimie.
barkley10
Nowicjusz

18 Sie 2009, 21:48

Skoda Fabia :wink: Bardzo dobre auto...
Ewentualnie Peugot 307
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km