Jaki samochód kupić do około 50 tyś?

26 Kwi 2016, 15:40

Szanowni forumowicze,

Jakieś pół roku temu próbowałem podeprzeć się Waszą opinią i nabyłem Focusa drugiej generacji. Czasy niestety się zmieniają, ale pech pozostaje - kolejne moje auto poszło na żyletki i ponownie - nie z mojej winy. Ostatnie kilka dni analizowałem nowe tematy na forum, jednak nie trafiłem na nic, co mogłoby mi pomóc w ponownym wyborze auta, zatem ... do rzeczy:

= Budżet - 50 000 PLN (zakładam do 20% wartości auta na pakiet startowy, lub, gdyby faktycznie było warto, mogę naciągnąć budżet odrobinę)

= Rejon - Gdańsk, Pomorskie

= Użytkowanie - tak jak ostatnio - największy problem. 99% czasu auto spędzi w mieście, pokonując przy tym ok 10 km w trasie do pracy (i kolejne tyle wracając do domu). Dodatkowo, raz na dwa-trzy miesiące czeka mnie wypad do Francji (trasa w obie strony ~3 000 km).

= Własne potrzeby - człowiek wiele do szczęścia nie potrzebuje, ale jak posmakuje "luksusu" i zapozna się z "nowinkami", to aż ciężko nabyć auto, które owych udogodnień nie posiada. Auto musi być w stanie przewieźć 4 osoby w komfortowych warunkach po niemieckich autostradach i francuskich krętych drogach górskich, powinno posiadać bluetooth (nie wiem, jak można kupować samochód bez tego wynalazku) i automatyczną skrzynię biegów. Takie gadgety jak elektryczne szyby czy klima uznaję za oczywistość ;)

Znajomy mechanik poleca mi autka typu A6C6 (3,0 TDI w Quattro lub wersji Allroad), Subaru Legacy (benzyna z gazem) lub np. Insignię 4x4.
Problem w tym, że przedstawione propozycje kompletnie mi nie odpowiadają - ~50 tys. za Audi wyprodukowane ponad 10 lat temu (wiem, nie jeździ się rocznikiem a stanem technicznym ... ale mimo wszystko wydaje się dużo), Subaru z tymi ich silnikami też jakoś do mnie nie przemawia (podobno części na ew. naprawy ciężko dostać) a Insignia ... Opel z napędem na 4 koła zwyczajnie mnie nie przekonuje.

Zatem, drodzy koledzy i koleżanki - byłbym bardzo wdzięczny za wszystkie uwagi i sugestie - dzięki i pozdrawiam :)
wycin
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Skoda Superb II
Silnik: 2.0TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

26 Kwi 2016, 17:05

Mojej dziewczyny rodzice rozważają sprzedaż Renault Koleos 2012r 2.0dCi 150KM, napęd na 4 łapy. Kolor czarny, 85tkm przebiegu. Tylko skrzynia manualna. Jeśli jesteś zainteresowany to zapraszam do kontaktu na PW. Samochód jeździ w miejscowości Smętowo Graniczne (80km na południe od Gdańska A1-ką).

Z wyposażenia nie ma automatu ale ma: bluetooth, nawigacja TomTom, panorama otwierana, tempomat, itp.
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

26 Kwi 2016, 18:58

Dobry mechanik jeśli poleca Diesla do miasta :lol:

Twoje wymagania spełnia Lexus IS 250

[link do oferty na Allegro wygasł]

link poglądowy
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Auto: Punto 2FL |Honda Civic VIII
Silnik: 1.2 16V | 1.8

26 Kwi 2016, 19:36

sanvean23 napisał(a):Dobry mechanik jeśli poleca Diesla do miasta :lol:

Dobry, bo dba o to, by Jego dzieci nie chodziły głodne :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

26 Kwi 2016, 19:43

Znowu zaczynaja sie bzudry jaki to diesel drogi :lol: Ten lexus to moze przewiezie "komfortowo" 2osoby, bo z tylu jest mniej miejsca niz w golfie. Gdzie tym w 4osoby 3000km trasa autobahnem.
Jak chcesz cos w miare swiezego to moze skoda superb? Miejsca prawie tyle co w autach segmentu F :naughty: 4 osoby beda jechaly bardzo wygodnie. Chociaz w superbie trzeba uwazac na dsg, bo tam podobno moga byc spore koszty.
Ewentualnie cytryna c5, a jesli rocznik nie przeszkadza to mozna pokusic sie o poliftowe w211(bedzie duzo tansze w eksploatacji niz a6).
:naughty:
959
Aktywny

Auto: E320 CDI
Skrzynia biegów: Automatyczna

26 Kwi 2016, 19:49

wycin napisał(a):najomy mechanik poleca mi autka typu A6C6 (3,0 TDI w Quattro lub wersji Allroad)

a mechanik powiedział Ci ile kosztują wtryskiwacze, albo rozrząd? :mrgreen:

959 napisał(a):Znowu zaczynaja sie bzudry jaki to diesel drogi :lol:

Ty też już nie pamiętasz ile kosztują? :sly:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przyczyny dymienia z rury wydechowej w dieslu
    Czy mając samochód z silnikiem wysokoprężnym (diesla) narażeni jesteśmy na dymienie z rury wydechowej? To pytanie pewnie zadaje sobie nie jeden właściciel diesla Postaram się opisać jakie są przyczyny dymienia z rury ...

26 Kwi 2016, 19:55

200zl na allegro sztuka, drogo? :naughty: rozrzad w mercedesie jest na milion km 8)
959
Aktywny

26 Kwi 2016, 19:58

Może 3.0 Tdi nie jest drogi w utrzymaniu?
I w dodatku diesel na odcinki 10 km po mieście jest dobrym pomysłem?

I jaki silnik w tym Super B polecasz :mrgreen: i genialne DSG do tego :shock:

Akurat C5 nie ma zbyt dobrego automatu
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Kwi 2016, 20:00

Panowie,
rozumiem, że każdy ma swoje zdanie i upodobania - jest to jak najbardziej normalne i zdrowe. Z drugiej strony myślę, że jeżeli dwa czy trzy razy w tygodniu zrobię w mieście z 50 km, to wielka tragedia się nie stanie, za to na pewno ekonomiczniej będzie przejechać się w trasie, gdzie jak by nie patrzeć, kilometrowo zrobię zdecydowanie więcej, niż poruszając się po mieście.

Osobiście kosztami utrzymania się zbytnio nie przejmuję - faktycznie, jeżeli auto miałoby mnie rocznie kosztować 10 lub 20 tysięcy, to wolałbym wydać mniej. Zdecydowanie bardziej jednak liczę na to, że autko nie zatrzyma mi się gdzieś pośrodku niemieckiej dziczy, gdzie za barierkami autostrady czyhają różne ciemne typy.

Odpowiadając jednak na sugestie:
- Koleos może i ciekawą propozycją jest, ale przemieszczanie się czymś na kształt SUVa, terenówki czy cokolwiek to jest jakoś do mnie nie pasuje,
- Lexusami interesowałem się pół roku temu i tak jak IS pierwszej generacji bardzo mi się podobał, tak jego kolejne wcielenie jest w mojej opinii słabym żartem producenta (bez urazy, jeżeli producent to czyta),
- Superba pierwszej generacji posiadałem i nie mogę złego słowa o nim powiedzieć - jego druga generacja jednak (w mojej opinii) jest zdecydowanie za droga. Auta może i są sympatyczne, ale żeby trafić na coś ciekawego, to trzeba sporo $ przygotować (przynajmniej na północy kraju).
O C5 słyszałem różne historie, ale może faktycznie da się coś ciekawego znaleźć - jakieś sugestie, na czym skupić poszukiwania?
W211 - to samo co wyżej.

Dzięki.
wycin
Nowicjusz

Auto: Skoda Superb II
Silnik: 2.0TDI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2009

26 Kwi 2016, 20:03

Borze tucholski, zaczyna się :?
Sprawa wygląda tak, że nowoczesne diesle są beznadziejnie i niepotrzebnie skomplikowane, a więc jak coś padnie to oszczędności na paliwie pójdą się kochać. Musisz niemal mieszkać w aucie aby było to opłacalne.
Jednak jakieś 15 lat temu 959 miałby rację :mrgreen: ale to były inne czasy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

26 Kwi 2016, 20:11

To już lepiej kupić V8 i zagazować, a na trasie oszczędność większą niż w przypadku diesla :ok:
sanvean23
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Kwi 2016, 20:19

959 napisał(a):200zl na allegro sztuka, drogo? :naughty: rozrzad w mercedesie jest na milion km 8)

Kurcze a ja myślałem że u Ciebie wszytko ok... jednak nie... :D
Powtórzę Ci milonowy raz diesle są różne więc przestań wszędzie wkładać tego mercedesa nawet tam gdzie nikt o niego nie pyta... i cały czas te głupkowate dowody ... milion na jednym rozrządzie albo 200zł. wtrysk też zaraz napiszesz że po milionie kilometrów wygląda jak nowy...

Więc zejdź na ziemię nigdy nie miałeś żadnego doświadczenia osobiście z autami o których cały czas piszesz... więc skup się na tym na czy się znasz a nie zaraz się dowiemy że jechałeś przez 5min. i nie przyśpieszałeś...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Kwi 2016, 20:32

sanvean23 napisał(a):Może 3.0 Tdi nie jest drogi w utrzymaniu?

a6c6 to zakup wysokiego ryzyka, obojetnie jakiego silnika tam nie wezmiesz.
sanvean23 napisał(a): I jaki silnik w tym Super B polecasz i genialne DSG do tego

2.0tdi cr, o dsg pisalem, ze moze byc klopotliwe.

wycin napisał(a):W211 - to samo co wyżej.

Po lificie masz wyeliminowany najpowazniejszy problem - pompa SBC. Do tego 7biegowa skrzynia, ktora nie rujnuje portfela i swietnego diesla v6, dosyc wytrzymale zawieszenie. Czesci w coraz lepszych cenach, bo pelno tego jezdzi na taxi. Jedyny minus, ze auto juz sie opatrzylo i nie kazdemu to przypadnie do gustu.
mike1735 napisał(a):Sprawa wygląda tak, że nowoczesne diesle są beznadziejnie i niepotrzebnie skomplikowane, a więc jak coś padnie to oszczędności na paliwie pójdą się kochać.

jak kupujecie jakies fordy z dieslami to sie nie ma co dziwic, ze jest drogo i awaryjnie :naughty:
szybki napisał(a):Kurcze a ja myślałem że u Ciebie wszytko ok... jednak nie... :D
Powtórzę Ci milonowy raz diesle są różne więc przestań wszędzie wkładać tego mercedesa nawet tam gdzie nikt o niego nie pyta... i cały czas te głupkowate dowody ... milion na jednym rozrządzie albo 200zł. wtrysk też zaraz napiszesz że po milionie kilometrów wygląda jak nowy...

Benzyny tez sa rozne, czemu to dowodzi? Jestem ciekawy ile przejezdza te silniczki triturbo ecogreenpower.
Ja tam polecam jednak odpalic to allegro i zobaczyc, ze wtrysk do 3.2cdi kosztuje 150-200zl, rozrzady tam sa wieczne.

szybki napisał(a):Więc zejdź na ziemię nigdy nie miałeś żadnego doświadczenia osobiście z autami o których cały czas piszesz... więc skup się na tym na czy się znasz a nie zaraz się dowiemy że jechałeś przez 5min. i nie przyśpieszałeś...

Jak tam v8 palace 12litrow w miescie? :D
959
Aktywny

26 Kwi 2016, 20:49

959 napisał(a):200zl na allegro sztuka, drogo? :naughty: rozrzad w mercedesie jest na milion km 8)

i jak cie traktować poważnie? masz 17 lat?
zwykły troll nie mający zielonego pojęcia o technice ;)

Wtrysk do 3,0TDI 200zł i rozrząd na milion :lol:

wycin napisał(a): Lexusami interesowałem się pół roku temu i tak jak IS pierwszej generacji bardzo mi się podobał, tak jego kolejne wcielenie jest w mojej opinii słabym żartem producenta (bez urazy, jeżeli producent to czyta),

myślę, że o tym wie w odniesieniu do diesla w ISie :)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

26 Kwi 2016, 20:54

dzida napisał(a):i jak cie traktować poważnie? masz 17 lat?
zwykły troll nie mający zielonego pojęcia o technice

Wtrysk do 3,0TDI 200zł i rozrząd na milion

Naucz sie czytac, pisałem o 3.2cdi.
3.0tdi na pewno nie jest wzorem bezawaryjnosci :naughty:
959
Aktywny