REKLAMA
Szanowni forumowicze,
Jakieś pół roku temu próbowałem podeprzeć się Waszą opinią i nabyłem Focusa drugiej generacji. Czasy niestety się zmieniają, ale pech pozostaje - kolejne moje auto poszło na żyletki i ponownie - nie z mojej winy. Ostatnie kilka dni analizowałem nowe tematy na forum, jednak nie trafiłem na nic, co mogłoby mi pomóc w ponownym wyborze auta, zatem ... do rzeczy:
= Budżet - 50 000 PLN (zakładam do 20% wartości auta na pakiet startowy, lub, gdyby faktycznie było warto, mogę naciągnąć budżet odrobinę)
= Rejon - Gdańsk, Pomorskie
= Użytkowanie - tak jak ostatnio - największy problem. 99% czasu auto spędzi w mieście, pokonując przy tym ok 10 km w trasie do pracy (i kolejne tyle wracając do domu). Dodatkowo, raz na dwa-trzy miesiące czeka mnie wypad do Francji (trasa w obie strony ~3 000 km).
= Własne potrzeby - człowiek wiele do szczęścia nie potrzebuje, ale jak posmakuje "luksusu" i zapozna się z "nowinkami", to aż ciężko nabyć auto, które owych udogodnień nie posiada. Auto musi być w stanie przewieźć 4 osoby w komfortowych warunkach po niemieckich autostradach i francuskich krętych drogach górskich, powinno posiadać bluetooth (nie wiem, jak można kupować samochód bez tego wynalazku) i automatyczną skrzynię biegów. Takie gadgety jak elektryczne szyby czy klima uznaję za oczywistość
Znajomy mechanik poleca mi autka typu A6C6 (3,0 TDI w Quattro lub wersji Allroad), Subaru Legacy (benzyna z gazem) lub np. Insignię 4x4.
Problem w tym, że przedstawione propozycje kompletnie mi nie odpowiadają - ~50 tys. za Audi wyprodukowane ponad 10 lat temu (wiem, nie jeździ się rocznikiem a stanem technicznym ... ale mimo wszystko wydaje się dużo), Subaru z tymi ich silnikami też jakoś do mnie nie przemawia (podobno części na ew. naprawy ciężko dostać) a Insignia ... Opel z napędem na 4 koła zwyczajnie mnie nie przekonuje.
Zatem, drodzy koledzy i koleżanki - byłbym bardzo wdzięczny za wszystkie uwagi i sugestie - dzięki i pozdrawiam