Jaki samochód kupić na początek - do 15 tyś

16 Sie 2008, 15:38

Witam, zamierzam kupić jakiś samochód na początek. Na ten cel mam przeznaczone do 15 tyś. Przeglądam ogłoszenia w internecie ale nie wiem czego dobrego szukać. Może to być benzyna albo diesel, ważne żeby miał klimatyzację. Przebieg myślałem tak do 150 tyś. a rok produkcji tak od 2000. Dobrze by było gdyby części nie były drogie:] Jak na razie uwagę moją zwrócił Opel Astra II, Seat Ibiza, Renault Laguna, Renault Megane, Renault Clio. Może źle szukam dlatego proszę o jakieś propozycje, samemu ciężko wybrać model. Pozdrawiam Trivet
Trivet
Nowicjusz

16 Sie 2008, 17:37

Witam!
Za wspomniane 15.000 trudno bedzie znalezc samochod powyzej 2000 roku, zeby jeszcze byl w dobrym stanie i mial przejechane do 150.000...
Ale mozna probowac.

Co do kryterium ceny, ktore podales to smialo polecam Astre II,
jesli myslisz nad benzyna to 1.4 albo 1.6
Nie wiem jaka jest roznica w spalaniu, ale slyszalem, ze niewielka.
Mozna zawsze poszukac z takiego samochodu z gazem, ale wtedy polecilbym 1.6, gdyz ma 100 KM :)

Osobiscie polecam jednak diesla 1.7, 75KM, rocznik 1998-2000 w tej cenie znajdziesz bez problemu, co do przebiegu to nawet jesli bedzie mial 200.000 przejchane to nie bedzie zle.
Z znalezieniem bogatych wersji, np. Elegance nie powinno byc takze problemu. Tak wiec i klima bedzie.
Warto jednak,zeby obejrzal to jakis mechanik.

Na temat Ibizy nie moge sie szczegolnie szeroko wypowiedziec,ale slyszalem takze dobre opinie, w koncu to samochod nalezacy do koncernu VW :)

Renowki bym odrzucil. Ale to jest tylko moje zdanie.
Niektorzy je chwala.

Sam jest uzytkownikiem wspomnianej Astry 1.7 z 2002 roku,
kolega ma taka z 1999 roku w najbogatszej wersji Elegance i ma przejechane 190.000 i nic sie nie psuje.
To naprawde solidny samochod.
Litas
Początkujący

Miejscowość: Cieszyn

16 Sie 2008, 17:56

A co myślicie na temat tego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trivet
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW X4 Concept nowy Sports Activity Coupe
    Każde BMW X wyznacza nowe standardy w swojej klasie. Pierwszy model BMW X – BMW X5 – zadebiutował w 1999 roku, tworząc segment aut typu Sports Activity Vehicle (SAV), w którym od lat królują modele ...