Jaki samochód na taksówkę ?

09 Lut 2014, 17:29

Jak w temacie...
Samochód który zamierzam kupić będzie moim pierwszym używanym autem. Przesiadam się dużo mniejszego benzynowego autka. Do jazdy przede wszystkim po Szczecinie. Na auto posiadam 28-30 tys, wolałbym tą niższą granicę. Musi być w dieslu ew. w gazie. Nadwozie kombi lub sedan. Co do rodzaju silnika i nadwozia czekam na jakieś opinie od najlepiej taksówkarzy, ale nie tylko. Samochód powinien być 5 osobowy, ale 2 dodatkowe miejsca rozkładane w bagażniku to b. fajna opcja. Powinno być to autko 2008r. w górę. W przeciągu roku zamierzam pokonać od 30 do 50 tys km.
Rozglądałem się już i czytam od jakiegoś czasu. Więc serwuje tutaj wachlarz aut które są interesujące. Są to autka które wg opinii wyczytanych mają trwałe silniki. Silnik to nie wszystko, zapraszam do dyskusji. Interesują mnie odrobina komfortu, niskie spalanie, koszty napraw i mniej więcej awaryjność - co po jakim przebiegu się może zepsuć
Opel Vectra C 1,9 jtdm, Alfa Romeo 159 1,9 jtdm
Skoda Octavia 1,9 tdi 1,6 mpi, VW Passat 1,9 tdi
Kia Ceed 1,6 crdi, Ford Focus 1,6 tdci - najniższe spalanie z pośród wymienionych jednak wydaje się plastikowy.
Volvo - jakie ? słyszałem że silnik 2,4 działa bardzo fajnie, to samo z Hondą Accord 2,2 ctdi
Mercedes - jeśli już to jaki ? Ten temat jest dla mnie nie znany mimo że powinny być brane pod uwagę jako pierwsze :) Może być odrobinę bardziej wiekowy.
Francuskie ? Ponoć się psują, więc jestem mało przychylny - Najlepszy wydaje się być Citroen c5, Peugeot 407, może coś z lżejszych ?
To są te najbardziej popularne modele które udało mi się wyszukać i puki co liderami są octavia, vectra i alfa, kusi niskie spalanie ceeda i focusa.

Proszę o pomoc bo szukam już około 2 miesięcy i nie mogę się zdecydować. Gdzie szukać i na co zwracać uwagę ? Temat na start rozwinąłem dość obszernie reszta wyjdzie w dyskusji.
majkel87
Nowicjusz

Auto: Nie mam

09 Lut 2014, 20:21

A może Mazda 6? Za tą kwotę spokojnie znajdziesz pierwszą generacją z końca produkcji (najłatwiej znaleźć 2007 rok) - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Zastanawiam się również, jak poradził by sobie w roli taksówki np.Renault Kangoo, czy Citroen Berlingo - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (przy tym będziesz mógł odliczyć VAT ;) )
Bardziej "klasyczna" A4 B7 - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (przykład)
majkel87 napisał(a):Peugeot 407, może coś z lżejszych ?

307, 308 w kombi
majkel87 napisał(a):Alfa Romeo 159 1,9 jtdm

Samochód piękny, silnik jeden z mniej awaryjnych, ale z zawieszeniem może być gorzej.
wojtek1611
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Opel Corsa

09 Lut 2014, 20:32

Mazde z dieslem i A4 2.0 TDI bym odpuścił, najgorszy wybór z możliwych.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Lut 2014, 20:33

Jak benzyna + LPG to warto szukać japońca Accorda lub Mazda 6. Diesel stawiał bym na 1.9 TDI jak coś padnie to tanio w naprawie. Honda ma diesla 2.2 który nie posiada DPFa.
Generalnie jak diesel to uderzaj max do 2.0 bo troche wypije ON.
Jak benzyna+LPG kupuj auto bez instalacji i załóż ja nową w polecanym warsztacie http://lpg-forum.pl/ obejdzie się bez problemów.
Volvo również jest ok zarówno w dieslu 2.4 jak i w benzynie o tej samej pojemnosci.
Ja jednak na taryfe szukał bym czegos do 2.0.
Alfy i francje sobie odpuść, ładne są i wygodne, ale problematyczne coś za coś.
Taryfa ma jezdzic i zarabiać na siebie a nie stac u mechanika...

Unikaj 2.0 TDI z niemieckich i diesla 2.0 z Mazdy który jest w szóstce.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Lut 2014, 20:48

Mój ojciec (całe życie jako taksiarz) jeździ od 1.5 roku meśkiem w211 z 2006 r. z motorem 2.7 cdi (całkiem żwawa jednostka trzeba przyznać i nie pali też tak dużo). Jeszcze na nic nie narzekał. Kupił go za całkiem śmieszne pieniądze jak na to auto i jego wyposażenie (23 tys. zapłacił a jest wszystko, od navi po czujniki parkowania i fajne audio). Do tego auta również podejdzie 2.2 cdi (niecałe 30KM słabszy od 2.7 cdi), który bez najmniejszego problemu będzie sobie radził z tym autem. W tej kwocie też bym się przyjrzał octavii 1.9 tdi lub nawet w stronę skody superb bym poszedł (skoro taxi to musi być wygodne).
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2006

09 Lut 2014, 21:11

Citron napisał(a): Kupił go za całkiem śmieszne pieniądze jak na to auto i jego wyposażenie (23 tys. zapłacił a jest wszystko, od navi po czujniki parkowania i fajne audio)

WTF W211 z 2006 za 23k? :shock:
wojtek1611 napisał(a):A może Mazda 6? Za tą kwotę spokojnie znajdziesz pierwszą generacją z końca produkcji (najłatwiej znaleźć 2007 rok)

Widzę, że nie lubisz kolegi majkela :D

Poszukaj Volvo V70, jeśli dwa dodatkowe miejsca nie zawadzą to Scenic / Grand Scenic w benzynce
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi RS 6 Avant - 700 Nm momentu obrotowego i 560 KM mocy
    W polskich salonach Audi można już zamawiać najnowszy, sportowy model z Ingolstadt – RS 6 Avant . Ten wyjątkowy samochód to połączenie 412 kW (560 KM) mocy i 700 Nm momentu obrotowego , z ogromnymi walorami użytkowymi ...

09 Lut 2014, 22:21

Mój ojciec ma dziwny dar kupowania dobrych aut za śmieszne pieniądze. On jest z tych, których średnie ceny rynkowe nie interesują.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2006

10 Lut 2014, 01:25

wojtek1611 napisał(a):Zastanawiam się również, jak poradził by sobie w roli taksówki np.Renault Kangoo, czy Citroen Berlingo - [link do Otomoto wygasł] ... 18070.html (przy tym będziesz mógł odliczyć VAT )

Też się zastanawiam, ale wolę tego nie sprawdzać ;P

kon146 napisał(a):Mazde z dieslem i A4 2.0 TDI bym odpuścił, najgorszy wybór z możliwych.

Słyszałem że 2.0 nie zastąpiło bezawaryjnego i legendarnego 1,9 tdi ale ponoć po 2007 jest już lepiej. Co do Mazd temat jest mi raczej obcy. Mogę tylko powiedzieć że nowa Mazda 6 bardzo przyciąga ergonomią - jest ładna. Po paru wypowiedziach mogę już wykluczyć Mazdę z silnikiem diesla 2.0 - dzięki. Fanem Audi też nie jestem, ceny tych samochodów są raczej zbyt wysokie.

noisy napisał(a): Diesel stawiał bym na 1.9 TDI jak coś padnie to tanio w naprawie. Honda ma diesla 2.2 który nie posiada DPFa.
Generalnie jak diesel to uderzaj max do 2.0 bo troche wypije ON.
Jak benzyna+LPG kupuj auto bez instalacji i załóż ja nową w polecanym warsztacie http://lpg-forum.pl/ obejdzie się bez problemów.
Volvo również jest ok zarówno w dieslu 2.4 jak i w benzynie o tej samej pojemnosci.
Ja jednak na taryfe szukał bym czegos do 2.0.

Diesel 1,9 w Skodzie I Tour byłby jak dla mnie najlepszym wyborem. Po Szczecinie takich taksówek widać więcej jak Mercedesów. Ciężko tylko trafić odpowiedni egzemplarz. Accord nie ma DPF, to bardzo dużo zaleta - temat rozwinąłbym. Taksówka oczywiście będzie chodziła głównie po mieście więc raczej nie będzie gdzie tego przepalać. Nie wszystkie diesle powyżej 2 litrów mocno chłoną ropę, akurat Volvo 2,4 jest dość oszczędne jak na swoją pojemność i nie sypie się po 250 tys km jak np duża część Focusów.

Citron napisał(a):Mój ojciec (całe życie jako taksiarz) jeździ od 1.5 roku meśkiem w211 z 2006 r. z motorem 2.7 cdi (całkiem żwawa jednostka trzeba przyznać i nie pali też tak dużo). Jeszcze na nic nie narzekał. Kupił go za całkiem śmieszne pieniądze jak na to auto i jego wyposażenie (23 tys. zapłacił a jest wszystko, od navi po czujniki parkowania i fajne audio). Do tego auta również podejdzie 2.2 cdi (niecałe 30KM słabszy od 2.7 cdi), który bez najmniejszego problemu będzie sobie radził z tym autem. W tej kwocie też bym się przyjrzał octavii 1.9 tdi lub nawet w stronę skody superb bym poszedł (skoro taxi to musi być wygodne).

Trochę komfortu musi być, ale nie za dużo. Bo klient nie będzie chciał wyjść :P Luksus waży, a żeby to wszystko pociągnąć trzeba spalić dodatkowe litry.
Co do ceny Mercedesa to fakt można kupić tanio. Testowałem ostatnio Mercedesa nie mam pojęcia jakiej klasy o pojemności około 4 litrów u Heńka w garażu. Autko lekko bite wymagające kosmetycznej pracy, ale sprowadzone z niemiec za grosze. Rocznik 2006 z przebiegiem 250tys za 20 tys zł. Odstraszyła mnie jednak pojemność, spalanie i choinka kontrolek na desce rozdzielczej. Jednak Heniek wszystko by zrobił. W przyszłym tygodniu jeszcze jadę zobaczyć co będą mieli.

Co powiecie o DPF i zaworach EGR w tych autach ? Potrzebne to ? Które auta to mają ? Nie znam się na tyle na mechanice, ale chłonę informacje z internetu, reszty się dowiem jak już będę jeździł. Nie chcę tylko popełnić błędu przy zakupie.
Jeśli Mercedes to który. Byłbym za okularnikami, ale co lepsze klasa C czy E ? Czym się kierować i czego się wystrzegać ?
Korporacja do której mam zamiar iść ma wymóg wiekowy. Auta max do 10 lat jeśli chodzi o Mercedesy do lat 15, więc jest troche większe pole manewru.
majkel87
Nowicjusz

10 Lut 2014, 01:35

wojtek1611 napisał(a):majkel87 napisał(a):
Alfa Romeo 159 1,9 jtdm

Samochód piękny, silnik jeden z mniej awaryjnych, ale z zawieszeniem może być gorzej.

Co do urody się zgodzę. Ładne komfortowe. Zawiesznie - Coś więcej ? Często się sypie ?
http://www.forum.alfaholicy.org/attachments/159_brera_brera_spider/81222d1356804492-niskie_zawieszenie_miasto-bonus_buratino.jpg
Odrobina humoru, nie zaszkodzi. Nie które modele potrafią sprostać nawet największym zimą i najwyższym zaspom.
majkel87
Nowicjusz

10 Lut 2014, 09:37

2.0TDI nie poprawili mimo takich plotek. Zagłębiłem temat nowszej wersji z CR i te same bolączki.
Warto odpuścić ten silnik zawsze będzie coś do roboty.
Z Mazda sytuacja wygląda tak, ze ich diesel ma dwa słabe punkty podkładki pod wtryskami i smok olejowy. Jak się tego pilnuje to nic się nie dzieje.
Z Honda jedyny problem był z kolektorem ale ten temat można raz na zawsze usunąć montując żeliwny.
1.9TDI natomiast w najlepszej wersji ma 110KM i takiej szukaj. Nie ma pompo wtryskiwaczy.
2.4 volvo ma 5 garów w rzędzie wypije nieco więcej, ale nie bedzie to znowu ból jak trafisz dobry egzemplarz. Co innego 6 garów w widłach to juz pije ON.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T

10 Lut 2014, 16:16

majkel87 napisał(a):Słyszałem że 2.0 nie zastąpiło bezawaryjnego i legendarnego 1,9 tdi ale ponoć po 2007 jest już lepiej.
Jak wiele można poprawić coś co jest już zrypane w podstawie?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Lut 2014, 17:27

majkel87 napisał(a):Zawiesznie - Coś więcej ? Często się sypie ?

Podobno jest najtrwalszą z alf (bez porównania ze 156) więc może i warto taką zakupić, ale to wszystko zależy od egzemplarza (niektórzy robili zawieszenie po 30tyś. km :shock: ). Odstraszyć mogą wysokie ceny napraw: TU WIĘCEJ
wojtek1611
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Opel Corsa

01 Lip 2015, 14:23

Ja 2 miesiące temu zacząłem pracę jako taksówkarz i kupiłem Hyundai'a i20 czterodrzwiowego. Jest w nim dużo miejsca , wygoda, klima - wszystkie, czygo trzeba w taksówce. Do tego ładnie się prezentuje i klienci czesto wybierają moje auto spośród innych. Stosunkowo mało pali. Ja akurat kupiłem w promocji na Kamiennej we Wrocławiu za naprawdę dobrą kasę. Opłaca się.
ferax
Nowicjusz

Auto: Audi

01 Lip 2015, 14:30

ferax napisał(a): kupiłem Hyundai'a i20

Coś ostatnio dużo postów o tym Hyundaiu się pojawia, ktoś się mocno reklamuje. ;)
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Rok produkcji: 2002

01 Lip 2015, 20:27