REKLAMA
Jak w temacie...
Samochód który zamierzam kupić będzie moim pierwszym używanym autem. Przesiadam się dużo mniejszego benzynowego autka. Do jazdy przede wszystkim po Szczecinie. Na auto posiadam 28-30 tys, wolałbym tą niższą granicę. Musi być w dieslu ew. w gazie. Nadwozie kombi lub sedan. Co do rodzaju silnika i nadwozia czekam na jakieś opinie od najlepiej taksówkarzy, ale nie tylko. Samochód powinien być 5 osobowy, ale 2 dodatkowe miejsca rozkładane w bagażniku to b. fajna opcja. Powinno być to autko 2008r. w górę. W przeciągu roku zamierzam pokonać od 30 do 50 tys km.
Rozglądałem się już i czytam od jakiegoś czasu. Więc serwuje tutaj wachlarz aut które są interesujące. Są to autka które wg opinii wyczytanych mają trwałe silniki. Silnik to nie wszystko, zapraszam do dyskusji. Interesują mnie odrobina komfortu, niskie spalanie, koszty napraw i mniej więcej awaryjność - co po jakim przebiegu się może zepsuć
Opel Vectra C 1,9 jtdm, Alfa Romeo 159 1,9 jtdm
Skoda Octavia 1,9 tdi 1,6 mpi, VW Passat 1,9 tdi
Kia Ceed 1,6 crdi, Ford Focus 1,6 tdci - najniższe spalanie z pośród wymienionych jednak wydaje się plastikowy.
Volvo - jakie ? słyszałem że silnik 2,4 działa bardzo fajnie, to samo z Hondą Accord 2,2 ctdi
Mercedes - jeśli już to jaki ? Ten temat jest dla mnie nie znany mimo że powinny być brane pod uwagę jako pierwsze Może być odrobinę bardziej wiekowy.
Francuskie ? Ponoć się psują, więc jestem mało przychylny - Najlepszy wydaje się być Citroen c5, Peugeot 407, może coś z lżejszych ?
To są te najbardziej popularne modele które udało mi się wyszukać i puki co liderami są octavia, vectra i alfa, kusi niskie spalanie ceeda i focusa.
Proszę o pomoc bo szukam już około 2 miesięcy i nie mogę się zdecydować. Gdzie szukać i na co zwracać uwagę ? Temat na start rozwinąłem dość obszernie reszta wyjdzie w dyskusji.