Jaki samochód wybrać do 40 tys.?

19 Sty 2008, 17:30

Witam

Interesuje mnie zakup rodzinnego samochodu 3-4 letniego do kwoty ok. 40tys.
Zastanawiam się nad modelami:
- Toyota Corolla silnik 1,4 lub 1,6
- Ford Focus II silnik 1,6
- Opel Astra III silnik 1,6
Co sądzicie o tych samochodach?
Samochodem nie jeżdżę dużo ok. 15tys. km rocznie.
Interesuje mnie ich niezawodność, koszty eksploatacji i częśći zamiennych.[b][/b]
Jeryk
Nowicjusz

19 Sty 2008, 17:59

A nie myslałes o tych samochodach?
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
passek b5
Początkujący

19 Sty 2008, 18:16

Polecam Tobie Astrę III gdyż sam nią jeżdżę. Fajne autko z bogatym wyposażeniem. Super zawieszenie, bardzo ładnie wchodzi w zakręty - jest dość twarde, ale w jeżdzie miejskie to nie przeszkadza. Moja z fabryki zjechała na 16 calowych felgach i oponach 205. Trochę szerokie, ale nie ma to dużego wpływu na zużycie paliwa. Moja pali przy hamowaniu skrzynia w mieście 7,5l na trasie 6l (trasa w Polsce). A mam silnik 1,4l 90KM mogłoby być więcej ale nie narzekam. Czasem tylko przydałaby się szósty bieg. A koszty serwisu za przegląd okresowy po 1 roku wyniósł niewiele ponad 300 zł w salonie Opla.
Krzysiek_85
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin

19 Sty 2008, 19:19

Polecam Corollę! Naprawdę świetny samochód, tylko jeśli już to 1.6, naprawdę dynamiczny i oszczędny silnik.
Award
Nowicjusz

19 Sty 2008, 21:05

Z samochodów zaproponowanych przez passka zdecydowałbym się chyba tylko na to Audi A3 z mniejszym przebiegiem. Chociaż z drugiej strony mieć Audi z silnikiem 1.6 (102 KM)? Chociaż myślę, że zbiera się bardzo podobnie do Astry z silnikiem 1.4 (90 KM). Problem z Audi jest taki, że ma 3-drzwi, a kolegę interesuje rodzinny samochód.

Passat i Volvo wymienione przez Ciebie na pewno są niezłymi samochodami, ale popatrz na ich przebiegi. Nie każdy zdecyduje się na samochód z przebiegiem 180.000 km, jeżeli chce nim jeździć ze 4 lata.

Co do opcji Focus-Astra-Corolla. Jednak Corolla, technicznie najlepsza, najmniej straci na wartości i jest zwyczajnie najlepsza spośród takich konkurentów. Chociaż te wszystkie samochody są do siebie bardzo podobne.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Sty 2008, 16:11

jeśli chcesz wiedzieć to są a3 pięcio drzwiowe.
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Sty 2008, 16:17

a mnie w audi irytują wieczne problemy z przednim zawiasem
albo raczej są to problemy z polskimi dziurami

o passacie się nie będę wypowiadał, bo wielu forumowiczów go ma (najpopularniejszy samochód u handlarzy, największy zarobek, najwięcej ćwiartek na rynku...:mrgreen:)

focus ma doskonały układ jezdny
astry nie znam
4x4
Draakul
Początkujący

21 Sty 2008, 19:38

Chomik90 napisał(a):jeśli chcesz wiedzieć to są a3 pięcio drzwiowe.

W nowym typie jest wersja która podchodzi pod kombi. Różni się nadwoziem od wersji 3-drzwiowej - jest dłuższa.
I ta wersja "kombi" jest jednak droższa.

W starszych typach Audi A3 były wersje 3 i 5 drzwiowe które nie różniły się praktycznie niczym więcej.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika