REKLAMA
Cześć, zastanawiam się nad zakupem samochodu do weekendowej jazdy w dalsze trasy, jazdy do pracy 20km w jedną stronę gdy aktualne 1.4 w benzynie się zepsuje. Szukam czegoś tak za około 12.5k, rozglądałem się i wybrałem kilka modeli o które chciałbym was zapytać i prosić o opinię na ich temat. Szukam czegoś z lat 2006/2010 w miarę taniego w eksploatacji oraz niezbyt podatnego na korozję jak aktualny japończyk, który bezproblemowo jeździ, ale znika z roku na rok.
Wybrałem kilka modeli i prosiłbym was o opinie na ich temat.
-Citroen C4 1.6 HDI 90km 2008/10 rok lub 1.6 110km
-Megane 2 2.0 lub 2.0t
-Peugeot 308 1.6HDi
-Focus MK2 2.0
-Bravo 1.4t lub 1.9JTD, ale chyba mój budżet jest zbyt mały aby coś sensownego wyłapać.
Zastanawiam się nad zakupem 1.6HDi po opiniach, że to w miarę tanie i bezproblemowe auta + dobrze zabezpieczone przed korozją, ale za to niepowalające mocą w wersji 90km, chociaż po jakiejś mapie na około 110 już powinno się w miarę odpychać, jeździłem wersją 110km i było dla mnie wystarczająco. Najbardziej skłaniam się ku C4 1.6 HDi z lat 2008/10 bo widziałem kilka fajnych egzemplarzy, ale zdania na temat tego auta są podzielone, oraz Focusie 2.0 bo przemawia bezawaryjność, lecz na starcie pasuje zrobić dobrą konserwację bo też lubią się z biodegradacją. Co sądzicie o tej liście i które z tych aut byście polecili do takich zastosowań.
Pozdrawiam