Jaki samochód wybrać za 3tys?

05 Kwi 2010, 21:03

Jeśli bedziesz auto rejestrował na siebie to bierz z jak najmniejszą pojemnoscią bo do 25lat masz jeszcze zwyżki.45KM w Uno zupełnie wystarcza ale tylko w przypadku jazdy po mieście i autostrada ale tylko góra 2osoby bo wyżej to będzie mułowate.Mówisz że bedziesz śmigał nad morze w wakacje,kiedyś na jednym z motoryzacyjnych portali znalazłem Uno własnie 1.0 45KM i synek pisał że był nim nad morzem a też był ze śląska,dokładnie to Sosnowiec,zresztą maluchami nawet śmigają wiec Unem nie ma sie co wstydzić.Pod uwage możesz jeszcze wziąć takie coś:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
sam pod koniec miesiące mam kupić 106 ale ona jest z pewnych rąk.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Kwi 2010, 21:10

Oba autko <3, nad 106'stką nawet już wcześniej rozważałem ale kurde bena, coś czuje że z tego powodu bym rzadko autem jeździł. Mój kumpel kupił cieniasa na benzynę i cienko piszczy z paliwkiem ;p

Ponowie pytanie: Dlaczego LPG jest dla Was takie bee ? Silniki się psują przy tym czy co?
przemko90
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

05 Kwi 2010, 21:28

Opinie są podzielone,ja osobiście jeszcze nie miałem do czynienia z gazem ale jak coś to też bym brał auto z gazem własnie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Kwi 2010, 21:36

A co sądzisz o 306 z 93-96 ? Silnik najniższy chyba 1,4l ale za to już ma jakąś moc, tylko zaś OC, bo spalanie ponoć ma w porządku, tylko kolejna rzecz za tą cene pewnie tylko rupieć.

----------

Zacząłem się zastanawiać nad 2/3D, w zasadzie 5D mi nie potrzebne może macie jakieś(inne) propozycje co do tego ?
przemko90
Nowicjusz

05 Kwi 2010, 22:04

przemko90 napisał(a):
Ponowie pytanie: Dlaczego LPG jest dla Was takie bee ? Silniki się psują przy tym czy co?

wypalanie zaworów,w niektórych modelach turbulencje przy ruszaniu :mrgreen: ,przeglądy są droższe
Konsar008
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Północ

05 Kwi 2010, 22:04

3tys na 306 moze byc ciezko. Sam kiedys rozgladalem sie za 306- silniki dobre blacha powinna byc zdrowa najwiecej uwagi nalezy zwracac na zawieszenie, zwlaszcza slynna tylna belka.
falusinski
Początkujący

Miejscowość: śląskie/łódzkie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skrzynia S-TRONIC w Audi
    S-TRONIC to automatyczna skrzynia biegów z podwójnym sprzęgłem, którą znajdziemy w wielu modelach marki AUDI z podłużnie zamontowanym silnikiem i napędem quattro. Działanie dwusprzęgłowej skrzyni biegów ...

06 Kwi 2010, 00:38

Ja mam Fiata Uno i uważam że jest to bardzo dobry samochód na allegro można znaleźć z roku 2001 za 3000 zł spokojnie. Naprawdę polecam to auto!
gggrzesiekkk
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

06 Kwi 2010, 06:30

Dało by rade znaleść ciekawą 306,autko jest naprawde godne polecenia.
znalazłem jeszcze takie:
Barol
Awatar użytkownika

06 Kwi 2010, 13:41

Hmm, dzięki za kolejne propozycje. Powiem Wam, że zrażałem się do Uno od samego początku, ale chyba to jest najrozsądniejszy wybór, jeśli znajdę jakiś dobry egzemplarz z gazem pewnie się na niego zdecyduję, ale to auto wchodzi w grę jak się uprę na 4/5 drzwi.

Myślałem wczoraj dużo nad 2/3 drzwiowymi, oglądałem te Polo o którym mówił barol, autka spoko, ale dwa mankamenty:
- 4 miejsca w większości, które znalazłem jak nie we wszystkich.
- Autka Dziadziusie.

Generalnie przychodziła mi do głowy Honda Civic jeszcze, ale te auta są głownie właścicielami szajbusów i są porozbijane i do tego jeszcze starsze od Polo.

Powiedzmy tak, jako 4/5 drzwi z bólem serca nadal, ale wybrałem Uno.
Jakieś porady do niego? Co się psuję? Jak drogie części? Ile może spalić gazu średnio dajmy na to 1,1?(lub podobny, barol dał fajnego ale troche za duży silnik, mowiłem o tych Tipach i 306'stkach ale zrozumiałem że to nie dla mnie, bo z OC nie udoję ;p )

Dalej czekam na jakieś propozycje odnośnie 2/3. Oglądałem VW Polo i Honde Civic III czy IV w każdym razie tą produkowaną do 1991, jeśli jest coś sensownego poza nimi to śmiało.

Z góry dziękuję.
przemko90
Nowicjusz

06 Kwi 2010, 13:46

Jeśli chcesz Uno z gazem to niestety zachwalany silnik 1.0 45KM odpada bo będzie zamulał,natomiast 1.1 myśle że jakoś bedzie dawal rade bo o ile sie nie myle to ma 60KM.Przeglądajac troche oferty to nie widze nic ciekawego 3drzwiowego z gazem ze śląska :???:
Barol
Awatar użytkownika

06 Kwi 2010, 13:54

warto kupic gazete z ogloszeniami... nieraz mozna cos trafic od jakiegos dziadka co sprzedaje swoj wypieszczony samochodzik;) tylko tez z tym roznie... zanim kupilem fieste pojechalem ogladac ibize z '91...;) opisana byla jako stan bdb....
jak pojechalem tam... to masakra kable ze stacuyjki powyrywane... butelka flaszki na siedzeniu... a wlasciciela nie bylo nawet w domu (pomimo ze sie umawialismy na godzine) 2 rzuty oka na ta "fure" i zawijalem do domu...;/
Bo samochód to kumpel, im dłużej go znasz tym bardziej go cenisz.
Bloob
Początkujący

Miejscowość: Polska
Auto: Honda Civic VI 5d
Silnik: 1.4 90KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

06 Kwi 2010, 13:55

@Barol

Właśnie zauważyłem, że Ty dajesz oferty do których mogę sobie w godzinkę dojechać ;]
Ale nie sugeruj się tym tak bardzo bo pewnie będę też giełdy odwiedzał a chce wiedzieć na co mam patrzeć, także chodzi mi o modele, a jak poprzesz to przykładem z allegro/otomoto skądkolwiek to będzie super.
przemko90
Nowicjusz

06 Kwi 2010, 14:02

A ja poleciłbym w tym przedziale renault 19 w dieslu. Ma atrakcyjny wygląd (jak na ten przedział cenowy). Tu przykład jak wygląda:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Polecam jednak wersję z silnikiem diesla, bo z benzyną sie nie spotkałem.
Kumpel ma ta renault od 4 lat. Jezdzi prawie co tydzień dystanns Wrocław-Radom i spowrotem (studia) i ani razu mu sie nie zepsuł. Drugi kumpel też sobie takiego sprawił rok temu, także chwali. Jak zrobie prawko za 2 miechy też takiego mam zamiar kupić (po co przyszlemu studentowi lepszy?). Mowie o wersji silnika 1,9, rocznik>=94
Wiem, że pisałeś że chcesz małe auto, ale to renault nie jest takie duże, a imho dużo atrakcyjniejsze i mniej awaryjne od fiata (może tylko stereotyp co do awaryjności fiatów)
Poza tym spala kumplowi w trasie kolo 6l, oszczedny silnik diesla, co do benzyny sie nie wypowiadam:P
shadydude
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

06 Kwi 2010, 14:14

1,9 silnik, knockout na wstępie. Przy 1,4 już bym grymasił z OC, tutaj to już masakra by była, ładnie wygląda, ale to się dla mnie szczególnie nie liczy. Spojrzałem na auto i jakoś mnie nie przekonuje tak niska cena w nim, nie zdecydowałbym się.
przemko90
Nowicjusz

06 Kwi 2010, 16:21

Witam :) widzę że masz dylemat ja bym się nie zastanawiał dłużej i zapodał unoka tez jestem świeżakiem mam ponad rok prawko i cały czas towarzyszy mi UNO 1,0 45km silnik nie do zajechania mój to aktualnie trup ale polecam to autko :) koszty utrzymania śmiech na sali części tanie,mało pali,duża widoczność do miasta idealnie a jak rozbijesz nie będziesz płakał:D W dalszą trasę też się jeździło hehe ewentualnie jeszcze w grę wchodzi ta polówka ;D pozdrawiam
goslo666
Nowicjusz