Jaki silnik do Vectry C?

05 Lip 2018, 16:27

Witam. Jestem w fazie poszukiwania nowszego samochodu. Aktualnie jeżdżę oplem vectra b 2.0 tdi. I po długich namysłach stwierdziłem ze to było dobre auto i że w moim budżecie (17 tys) będzie można coś znaleźć ładnego w modelu wyżej. Mój problem polega na tym że nie wiem jaki silnik wybrać (wyłącznie benzynowy) 1.8 (140km) czy tez 2.0 turbo (175km). Jak tam jest ze spalaniem tak naprawdę i awaryjnością w obydwu ? I czy 1.8 się jakoś odpycha w ogóle ?Chodzi mi o to żeby nie było gorzej jak w teraźniejszym 2.0 tdi. . Wiem że są tabelki albo one mówią co innego a ludzie co innego. Proszę o pomoc forumowiczów, a najlepiej to posiadaczy.

A tu link do oceny
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
felipe2018
Obserwowany

10 Lip 2018, 17:32

W swojej Vectrze masz silnik 2.0 DTI a nie TDI :)

Jeżeli chcesz benzynę to myślę że 1.8 jest dobrym wyborem z racji na koszty utrzymania i ogólnie nie były to złe silniki pod warunkiem że znajdziesz coś w dobrym stanie.

Musisz jednak pamiętać że były silniki 1.8 125KM jak dobrze pamiętam i ona fajnie nadawały się do gazu bo miały hydrauliczne popychacze (lepsze do gazu), a wersja poliftowa miała już 140KM i nie miała hydrauliki na popychaczach.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

10 Lip 2018, 19:26

Z benzyny zdecydowanie 1.8 i jeżeli budżet pozwala to bierz wersje 140km która jedzie nieco lepiej niż 122 i nadaje się pod instalację lpg jeżeli planujesz ją założyć.
MotoSzef
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne