Jaki silnik do VW Bora wybrać?

01 Lis 2013, 20:53

A jak jest z tymi silnikami 2.0 w Borach? Bo słyszałem że 1.6 to trochę za mało jak na taką masę, 1.8 rzadko spotykane a ponoć 2.0 palą "prawie tyle samo" co 1.8 przy rozsądnej jeździe. Jeździ ktoś może tutaj taką Borą i napisałby jak to jest? :roll:

EDIT: Proszę moda o przesunięcie tematu do działu "Jakie auto kupić?" jako iż temat oddala się od Audi, a chciałbym żeby więcej osób mogło go dostrzec...

Zobacz wcześniejszą dyskusję o AUDI A4 B6
Ostatnio edytowany przez ArteK, 03 Lis 2013, 23:58, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Przeniesione na prośbę autora i dodany link do poprzedniej dyskusji.
Zorpak
Nowicjusz

Auto: Daewoo Lanos

15 Lis 2013, 18:21

Temat umarł, odświeżam. Zdecydowałem się na silnik 1.6, doszedłem do wniosku że nie zależy mi tak bardzo na mocy i osiągach. Co myślicie o tym aucie:
[link do Tablica wygasł]

Czy to nie jest zbyt wygórowana cena jak na Borę z tego rocznika? No i z francuskiego importu...
Zorpak
Nowicjusz

15 Lis 2013, 18:30

Zły wybór bo 1.6 nie jedzie a pali jak smok. Lepiej szukaj 2.0
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Lis 2013, 18:35

Jadąc w trasie z prędkością ok. 100km/h 1.6 spali więcej niż 2.0?

Edit: Plus jest też taki że auto sprzedaje osoba prywatna a nie handlarz Mirek, raczej nie chciałbym kupować auta od handlarzy :/
Zorpak
Nowicjusz

17 Lis 2013, 00:23

Nikt nie pomoże? :unsure:
Zorpak
Nowicjusz

17 Lis 2013, 11:29

Zorpak napisał(a):Nikt nie pomoże? :unsure:

Bo tak za bardzo nie ma o czym pisać. Ogólnie zdecydowałeś się na silniki gówniane i paliwożerne swoimi parametrami przypominające muzeum. Jeżeli miałbym wybierać to brałbym 2,0 pali w trasie tyle samo LPG co 1,6 i można coś wyprzedzić.
Ogólnie bora jest nudnym populusem i w wersji 1,6 nic nie oferuje.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

17 Lis 2013, 13:30

Pisząc gówniane masz na myśli ich awaryjność? Co do spalania to mam raczej lekką nogę i jeżdżę spokojnie, więc nie jestem pewien czy ten 1.6 w moim przypadku rzeczywiście spali tyle samo co 2.0, nie mówimy o LPG :)
Zorpak
Nowicjusz

17 Lis 2013, 13:41

Zorpak napisał(a):Co do spalania to mam raczej lekką nogę i jeżdżę spokojnie, więc nie jestem pewien czy ten 1.6 w moim przypadku rzeczywiście spali tyle samo co 2.0
Tak, spali. Mój kumpel ma Golfa z tym silnikiem i gdy go nie ciśnie to i tak spalanie dochodzi mu do 10 l w miescie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Lis 2013, 14:05

Zorpak napisał(a):Pisząc gówniane masz na myśli ich awaryjność? Co do spalania to mam raczej lekką nogę i jeżdżę spokojnie, więc nie jestem pewien czy ten 1.6 w moim przypadku rzeczywiście spali tyle samo co 2.0, nie mówimy o LPG :)

Fajny tok rozumowania, a jak będziesz jechał na holu to jeszcze mniej spali.
Dla mnie logiczne jest że jeżeli auto z daną motorownią nie jedzie to chociaż powinno mało palić a tutaj nie jedzie dużo pali a tak właściwie sam samochód nic nie reprezentuje co można było by nazwać fajne.
Więc jeżeli nic nie wymagasz od auta nawet oszczędnej jazdy a do tego jesteś ascetą motoryzacyjną to po co Ci Bora?
szybki
Moderator - Tuning

17 Lis 2013, 14:42

Ktoś tu nienawidzi Bor...
szybki napisał(a):Fajny tok rozumowania, a jak będziesz jechał na holu to jeszcze mniej spali
Jak będę jechał dorożką albo psim zaprzęgiem (zima idzie) to też mniej spalę.
szybki napisał(a):jeżeli nic nie wymagasz od auta nawet oszczędnej jazdy a do tego jesteś ascetą motoryzacyjną to po co Ci Bora?

Od auta wymagam wiele, między innymi oszczędnej jazdy. Po co mi Bora: Bo chcę i mnie stać.

Wniosek jest taki, że wg Ciebie lepszym wyborem są silniki 2.0, ale po co ten hejt? :o
Zorpak
Nowicjusz

17 Lis 2013, 19:26

Zorpak napisał(a):Wniosek jest taki, że wg Ciebie lepszym wyborem są silniki 2.0, ale po co ten hejt?

nie "hejt" tylko rozkładasz na czynniki pierwsze coś co jest bardzo popularne, 30razy opisywane na tym forum i 100razy w innych miejscach.
Jak Ci się podoba bora kup borę ale szukaj 2,0.

A tak ogólnie wzrost pojemności silnika nie we wszystkich modelach oznacza wzrost spalania pb.
szybki
Moderator - Tuning

18 Lis 2013, 00:48

Jakoś nie mogę znaleźć podobnych tematów, dlatego "rozkładam na czynniki pierwsze" tutaj :) Jechałem Borą 2.0 to zbierała się ładnie, ale nie jechałem jeszcze 1.6 to nie mam porównania...

EDIT: To prawda że silniki 2.0 lubią brać olej?
Zorpak
Nowicjusz

24 Lis 2013, 00:17

BUMP.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Temat umarł, ale poszukiwania trwają. Co myślicie o tym aucie?
Zorpak
Nowicjusz

24 Lis 2013, 19:11

Ja jechalem Bora tylko w tdi i auto calkiem ok. Ale jechalem Golfem 1,6 z lpg no i na szybka trase to nie byl samochod, a bora wyglada na troche ciezsza.
Minus Bory ktorego ciezko na pierwszy rzut oka dojrzec to bardzo maly przeswit - bardzo latwo przychaczyc o wystajaca studzienke, o podjezdzie pod wiekszy kraweznik nie wspominajac.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017