Jaki sportowy samochód do 35tyś? Megan coupe czy...

10 Paź 2015, 17:27

Witam,

Jestem młodym kierowcą.
Marzy mi się samochód ze sportowym zacięciem. Samochód musi dobrze wyglądać,im bardziej sportowo tym lepiej, nie musi mieć 200KM, wystarczy 120 choć nie ukrywam że fajnie byłoby mieć więcej :)
Ważne żeby nie był starszy niż 2007r. Mój budżet wynosi 35tyś zł.

Najbradziej podoba mi się Vw Scciroco, ale nie jestem pewien czy w tej cenie nie kupie złomu, ogłoszeń poniżej mojej kwoty jest troche, prosze was o opinie w tym temacie :D

Inne samochodu które "Mam na oku"
-Megan Coupe III- główny konkurent Scciroco
-BMW 1
-Alfa GT
-Alfa Brerra
-Ford Fiesta

Bardzo proszę o podanie jakiś waszych propozycji i wyrażenie opinii na temat smochodów wymienionych wyżej.
sledz373
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Paź 2015, 18:08

sledz373 napisał(a):Ważne żeby nie był starszy niż 2007r.
To nie jest wyznacznik jakości auta.
Fiesta jest mniejsza więc na starcie przegrywa w wielu kwestiach.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

10 Paź 2015, 18:26

sledz373 napisał(a):Marzy mi się samochód ze sportowym zacięciem

Jak ma być ze sportowym zacięciem to zerknij na coś RWD np. na 350z :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A nie jakieś zabawki dla kobiet i rurkowców ;)
Wiem, że bmw 1 ma napęd na tył ale to takie pół bmw... :mrgreen:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

10 Paź 2015, 19:06

Zaskoczyło mnie troche że można kupić 350z do tej kwoty, nawet nie sprawdzałem :)

Oczywiście zgadzam się w 100% że jest to bardziej sportowe auto niż moje propozycje i o czymś takim marze. Niestety nie wiele wiem o tych nissanach, jak z awaryjnościa, częściami, spalaniem itd. A coś mi się wydaje że jest dosyć awaryjny?

Poza tym dużym minusem dla mnie jest brak tylnych siedzeń :/
Chętnie wziąłbym coś właśnie z takim nadwoziem tyle że z 4 siedzeniami raczej...Poza tym nie ukrywam że nie jestem doświadczonym kierowcą więc nie wiem czy RDW to dobry pomysł. :/
Co nie zmienia faktu że 350z jest zajebiste :D

Mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat Scciroco i Megan, oprócz tego że są dla kobiet? :D
sledz373
Nowicjusz

10 Paź 2015, 19:18

Mercedres C-klasa 1.8 komprssor np

Coś z tego?
Kieł
Stały forumowicz

10 Paź 2015, 19:26

sledz373 napisał(a):Mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat Scciroco i Megan, oprócz tego że są dla kobiet

Scirocco ma beznadziejne silniki więc na starcie odpada
Megane ma świetny 2,0T
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie wchodź na czerwonym świetle!
    Pośpiech, nieuwaga, nieprawidłowa ocena odległości od nadjeżdżającego pojazdu czy zwykła brawura – to wszystko mogą być powody wejścia pieszego na jezdnię przy czerwonym świetle. W takich okolicznościach w zeszłym roku ...

10 Paź 2015, 19:32

Corrola ma strasznie nudny wygląd- na zewnątrz i jeszcze gorzej w środku.
Wygląda jak dziadkowóz :D

Mercedes dużo lepszy ale raczej bym sobie takiego nie kupił.
Wiem że może jestem wybredny ale nie chce żeby moje auto wyglądało jak kolejny golf czy a3. Poza tym jak auto jest stare to jest słabe w środku,
nie chce mieć 200KM kosztem wyglądu dziadkowozu :P
sledz373
Nowicjusz

10 Paź 2015, 19:36

dzida napisał(a):
sledz373 napisał(a):Mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat Scciroco i Megan, oprócz tego że są dla kobiet

Scirocco ma beznadziejne silniki więc na starcie odpada
Megane ma świetny 2,0T

Mógłbys wyjaśnić pod jakim względem są beznadziejne? Awaryjnośći czy wydajnośći?
sledz373
Nowicjusz

10 Paź 2015, 19:42

trwałość
Benzyniaki mają problemy z olejem, łańcuchem rozrządu, wypalaniem tłoków, wtryskiem bezpośrednim. DIesle te z CR z początku produkcji dalej mają wadliwe pompy oleju (zatarcie silnika)
Jeśli chodzi o osiągi nie jest źle.

Jednak 2,0T od Renault jeździ tak samo, a nie jest awaryjny i jak ktośsię uprze to lubi LPG.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Paź 2015, 19:46

A szirokko jakie niby jest młodzieżowe? Niby nie dziadkowóz w środku?
Kieł
Stały forumowicz

10 Paź 2015, 20:00

Akurat w środku zgadzam się że troche mu brakuje do tego co prezentuje na zewnątrz, ale właśnie nadwoziem według mnie nadrabia braki w środku.
Choć nadal jest dużo lepsze niż Corrola tą którą podlinkowałeś w środku, kwestia gustu.
sledz373
Nowicjusz

10 Paź 2015, 20:44

To powiem z innej beczki
Za cenę najtańszego Scirocco, które jest szmelcem silnikowym kupujesz Lexusa IS 300, który nie wygląda jak babska zabawka, jeździ lepiej, brzmi lepiej, jest 10x trwalszy, bardziej komfortowy, ma ponad 200KM, silnik znany z Supry, tylny napęd, często seryjna szperę i jeszcze Ci zostaje Ci kasy.
I w dodatku więcej ludzi zerknie na Lexusa niż na jakiegoś szmelcwagena.
I teraz popatrz na swój tytuł tematu i powiedz mi co lepsze...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

10 Paź 2015, 21:06

sledz373 napisał(a):Alfa GT
-Alfa Brerra
faktycznie, sportowy tylko z wyglądu :roll:
Na Brere, która jest gran turismo a nie autem do upalania przez gówniarzy masz za mało kasy :yes: GT z silnikiem innym niż V6 nie ma racji bytu, ale tutaj znów kwestia wieku i mentalności. Jeśli nie jesteś serwisowym pedantem i chcesz cisnąć to odpuść :wink:
No i jak wrzucasz w jednym temacie AR i VW to ta pierwsza marka jest nie dla Ciebie (wcale nie generalizuję) :mrgreen:

W ten temat idealnie wpisuje się Hyundai Coupe czy tam Genesis Coupe 1.6 :mrgreen: nie jedzie, a wygląda jak sportowy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Paź 2015, 22:07

Scirocco 2,0 TDI CR 140 KM będzie dobrym wyborem jeśli znajdziesz w swoim budżecie i zanim zakupisz jakieś auto ( z którym zaczniesz mieć poważne problemy po zakupie) polecane przez użytkowników z uczuleniem na markę VW proponuje poza forum posiłkować się też zdrowym rozsądkiem, bo wiele osób kupuje non-stop VW Passaty, Golfy, Audi itd..i jakoś nie należą do garstki osób z tego forum które chyba przez zazdrość, nie chcą tego auta..ale jeśli Ty chcesz kupuj!

Z rodziny znam Golfa z silnikiem 2,0 TDI CR i zero problemów rocznik 2008. To jest dokładnie ta sama jednostka, jak zabraknie mocy to zapodasz chiptuning.

Natomiast porównywanie Scirocco z Polo 1,4 jest co najmniej żałosna a ja tak odbieram opinię że Scirocco to dziadkowóz..no faktycznie każdy dziadek to potrzebuje podczas jazdy do kościoła - sportowa kierownica, sportowe fotele, nawigacja, auta które mkną ponad 200 km/h, nie mówiąc o stylistyce coupe.... :D typowy dziadkowóz..
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000

10 Paź 2015, 22:26

Lovato34 napisał(a):Scirocco 2,0 TDI CR 140 KM będzie dobrym wyborem jeśli znajdziesz w swoim budżecie i zanim zakupisz jakieś auto ( z którym zaczniesz mieć poważne problemy po zakupie) polecane przez użytkowników z uczuleniem na markę VW proponuje poza forum posiłkować się też zdrowym rozsądkiem, bo wiele osób kupuje non-stop VW Passaty, Golfy, Audi itd..i jakoś nie należą do garstki osób z tego forum które chyba przez zazdrość, nie chcą tego auta..ale jeśli Ty chcesz kupuj!

Z rodziny znam Golfa z silnikiem 2,0 TDI CR i zero problemów rocznik 2008. To jest dokładnie ta sama jednostka, jak zabraknie mocy to zapodasz chiptuning.

Natomiast porównywanie Scirocco z Polo 1,4 jest co najmniej żałosna a ja tak odbieram opinię że Scirocco to dziadkowóz..no faktycznie każdy dziadek to potrzebuje podczas jazdy do kościoła - sportowa kierownica, sportowe fotele, nawigacja, auta które mkną ponad 200 km/h, nie mówiąc o stylistyce coupe.... :D typowy dziadkowóz..

Kurde dzięki za tą opinie już się bałem że jestem jakimś zniewieściałym gościem bo podoba mi się z Scirocco :lol: Poza tym chce powiedziec że wśród młodych ludzi, moich rówieśników, Scirocco naprawde jest uważane za ładne usportowione auto a nie babskie jak niektórzy próbują mi wmówić.
Co nie zmiena faktu że np. Golfa bym sobie nie dlatego że mi się nie pdoboa co tyle że jeździ ich mnóstwo i wydaje mi się troszke zbyt "zwykły". I tak wiem że sciroco jest zbudowany " Na golfie" :D

dzida napisał(a):To powiem z innej beczki
Za cenę najtańszego Scirocco, które jest szmelcem silnikowym kupujesz Lexusa IS 300, który nie wygląda jak babska zabawka, jeździ lepiej, brzmi lepiej, jest 10x trwalszy, bardziej komfortowy, ma ponad 200KM, silnik znany z Supry, tylny napęd, często seryjna szperę i jeszcze Ci zostaje Ci kasy.
I w dodatku więcej ludzi zerknie na Lexusa niż na jakiegoś szmelcwagena.
I teraz popatrz na swój tytuł tematu i powiedz mi co lepsze...

Szukałem, są tylko 2 IS 300 na allegro/otomoto. Po za tym nie jest brzydki ale wygląda jak zwykły sedan, bez urazy. Jeśli miałbym wybierać między nim a Megan, brałbym Megan( bo rozumiem że nie bierzesz pod uwage Scirocco wgl.) Widze że się znasz na tym, wiec może wiesz coś na temat szkrzyni w Megan? Bo obiło mi się o uszy że jest słaba.
Poza tym znalazłem fajny egzemplarz, rzuć okiem [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

mike1735 napisał(a):GT z silnikiem innym niż V6 nie ma racji bytu, ale tutaj znów kwestia wieku i mentalności. Jeśli nie jesteś serwisowym pedantem i chcesz cisnąć to odpuść

Dziwne bo można znaleźć Brerry w moim budżecie. Jesteś pewien że nie są warte przyglądania się im? np. [link do oferty na Olx wygasł]
Osobiście bardzo podobają mi się Alfy i zupełnie się nie zgadzam z twoją opiną na mój temat. Wgl co to za pogląd że alfy są tylko dla wybranych,
Żeby jeździć Alfą odrazu trzeba mieć jakąs karte Vipowską czy jak? :lol:
Bo jak komuś się podoba Scirocco to nie może mieć Alfy? :lol:
Kwestia tego czy stać kogoś na jej utrzymanie.

Co do GT, mógłbyś coś więcej powiedzieć na jej temat i podlinkować jakiś sensowny egzemplarz? Bo rozumiem że jesteś specjalistą w kwesti AR :D

I jeszcze to BMW 1? Macie jakieś opinie o tym aucie? I Co myślcie o BMW 3 do tych 35 000zł? Jest sens wgl szukać? mówie o modelach E90 a nie antykach na kołach. Bo jak już wspominałem, może i wiek auta nie świadczy o jakość, ale dla mnie jest dosyć ważne żeby nie jeździć czymś z przestarzałą karoserią i wnętrzem.
sledz373
Nowicjusz