Jaki suv do 15tys?

05 Gru 2016, 16:25

Witam wszystkich forumowiczów :)
Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu auta i coraz mocniej przekonana jestem do suva. Prawie prawie podjęłam już decyzję, że będzie to czarna honda cr-v :) Przejrzałam forum i z najczęściej wymienianych ten model po prostu najbardziej mi się podoba i wydaje się odpowiedni dla moich potrzeb.
Autem na co dzień będę jeździć po mieście, co weekend trasy około 360 km łącznie, w tym trochę dziurawe drogi utwardzone. Potrzebuję też raz na jakiś czas wjechać do lasu i tu niskie osobowe zupełnie mi się nie sprawdza. Rocznie zrobię jakieś 25 tys. Auto nie będzie garażowane. Zakładam, ze auto powinno być na benzyne + lpg, przy cr-v czy rav4 butle mam w kole, a koło na zewnątrz - i to jest dla mnie ważne, że mam do dyspozycji cały dość wysoki bagażnik. Dobrze, aby auto było jak najmniej usterkowe.
Na zakup nie chcę wydać więcej niż 15-16 tys ze wszystkim (czyli auto+lpg+jakiś pakiet startowy).
Czy cr-v to dobry wybór? A może powinnam zwrócić uwagę na coś innego?
littleowl
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 11 2000
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: mk2
Paliwo: Benzyna

05 Gru 2016, 18:27

CR-V ma zapas na klapie oraz miejsce na zapas pod bagażnikiem, zatem mozna tam wrzucic zbiornik. Rav4 nie daje takiej opcji wiec butla zajmie bagażnik.
Autko mało awaryjne i przestronne wiec wybór dobry.
Niestety za 15tys nie znajdziesz dobrego egzemplarza CRVII.
W tym budżecie można poszukac Santa Fe.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Gru 2016, 20:29

Przy hondzie patrzyłam na wersję cr-vI - np tutaj [link do oferty na Olx wygasł]
Czy tej wersji nie warto kupować?
Na Sante Fe nie patrzyłam wcześniej, wygląda dziwnie, ale akceptowalnie.
Czy taki Hyundai nie będzie więcej palił od cr-vI? [link do oferty na Olx wygasł]
littleowl
Nowicjusz

05 Gru 2016, 20:43

Santa Fe to nowoczesniejszy i bezpieczniejszy suv. Większy od pierwszej generacji CRV, która to szału nie robi. Ma przeciętny napęd na 4 koła.
Santa Fe w zależnosci od wersji ma lepszy układ 4x4.
Silnikowo CRV1 z lpg ma tez ból w postaci regulacji luzu zaworowego.
Regulacja jest na srubkę i po ok 80tys km jazdy na lpg zazwyczaj regulacja się kończy i trzeba robic głowicę.
Spalanie większe ma Santa Fe, wyjdzie srednio o 2litry więcej bo auto jest cięższe i ma wieksza pojemnosc silnika.
Moim zdaniem jak juz pakowac sie w CRV1 to w pewne auto np od znajomego inaczej za taką kasę lepiej poszukac czegos wygodniejszego.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Gru 2016, 21:00

A czy mógłbyś mi polecić jakieś inne modele? Santa Fe rzeczywiście sprawia wrażenia dużego auta, w sumie nie wiem czy aż tak wielki samochód mi potrzebny (zwykle jeżdżę sama i bardziej zalezy mi na kawałku bagażnika niż komforcie pasażerów). Przejrzałam wstępnie oferty Santa Fe w mojej okolicy (Wrocław +150km) - i na razie nic sensownego nie znalazłam. O tej regulacji luzu zaworowego w crvI nie wiedzialam - dzięki za info.
littleowl
Nowicjusz

05 Gru 2016, 21:28

Na lpg trzeba częściej dokonywać regulacji. Jest jeszcze Outlander mniejszy od Santa Fe.
Mozesz jeszcze w zasięgu finansowym ucelowac X-triala, ale tutaj tez jest słabo z kolei z gniazdami zaworowymi. Jak juz to diesel. Jest 2.2 i to silnik japoński nie siedzi tam problematyczny dci Reno.
Z mniejszych suvów tez warto rozważyć Kia Sportage.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...

05 Gru 2016, 21:45

Ford Maverick/Nissan Terrano
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

05 Gru 2016, 22:20

mike napisał(a):Ford Maverick/Nissan Terrano

Raczej to nie jest dobry pomysł na auto do miasta. Spalanie 14-16 litrów.
Sztywny most, rama i reduktor. Terenówka jak się patrzy :D
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Gru 2016, 22:21

Oj tam, ludzie po miastach zmotami jeżdżą, a tu cywil więc kaj problem? :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Gru 2016, 22:57

nissan terrano super auto, ale ja nim na podwórko nie nie dam rady wjechać, żeby zaparkować ;) ale wróćmy to tej hondy crvI - poczytałam o lpg i regulacji zaworów (którą przy lpg zwykle w ogóle częsciej trzeba robić) - prawdę mówiąc, oprócz wielu opinii, że jest potrzeba regeneracji głowicy po 80-100 tys km, to od wlascicieli tegoż auta z lpg nie znalazłam opinii by mieli jakieś problemy i głowicę regenerowali. może więc poszukać auta w benzynie tak za 13tys i montować lpg? Panowie co o tym sądzicie?

tu są np takie: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
a ta jaka piękna (tylko strasznie daleko) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
littleowl
Nowicjusz

06 Gru 2016, 10:29

Ludzie sprzedadzą wczesniej takie autko zanim główka bedzie do roboty.
Ojciec mojego mechanika jezdził crv1 nie narzekał, kiedy przyszła pora sprzedał autko i problem go ominął.
Jeżeli crv1 Ci się podoba to znajdź zadbaną zrób co należy i montuj lpg.
Ja bym wybrał Santa Fe :)
Jak jest pewna i zadbana sztuka to warto jechac.
Kumpel z zespołu jechał po furkę w drugi koniec Polski 500km, ale to inna historia niz crv :D
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Sty 2017, 22:08

Odgrzeje trochę ten temat bo nie chce już kolejnego zakładać.
Chodzi mi o ocenę auta z tego ogłoszenia: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dzwoniłem i pytałem o niego to właściciel powiedział że kupił go już w PL od poprzedniego właściciela i nie wie skąd był ściągnięty, nie sprawdzał go czujnikiem przed zakupem, szyby niby ma wszystkie oryginalne, z tego co u niego miał malowane drzwi bo o jakiś słupek się otarł i czyszczoną pompę paliwa a po za tym eksploatacja. Trochę mnie dziwi że wszystkie Tuscony w ogłoszeniach mają relingi dachowe oraz z tyłu na klapie taki chromowany element(listwę) a ten tego nie ma. Czy taka wersja jak w ogłoszeniu istniała czy może to auto leżało na dachu, ktoś je wyklepał i już tego nie zakładał?
Dziękuje z góry za wszelkie sugestie.
Music is life...
MrLukash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wschód
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.4HDi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Sty 2017, 22:24

Na pewno widać, że miał malowany prawy przód.
Brak relingów i listwy upatrywałbym w wersji wyposażenia (nawet klamki nie w kolorze nadwozia)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

30 Sty 2017, 22:35

Może to jest to uszkodzenie o którym właściciel wspominał, bo faktycznie ciemniejsze są drzwi i błotnik. z tą wersją to trochę dziwne bo na całym OLX takiej nie spotkałem.
Ogólnie jest sens szukać takiego lub Sportage w podobnych pieniądzach z tym silnikiem 2.0 CRDI 113KM?
Na co w nich zwrócić głównie uwagę przy oględzinach? Mają jakieś newralgiczne punkty?
Music is life...
MrLukash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wschód
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.4HDi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna