Jaki suv do 15tys?

05 Gru 2016, 15:25

Witam wszystkich forumowiczów :)
Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu auta i coraz mocniej przekonana jestem do suva. Prawie prawie podjęłam już decyzję, że będzie to czarna honda cr-v :) Przejrzałam forum i z najczęściej wymienianych ten model po prostu najbardziej mi się podoba i wydaje się odpowiedni dla moich potrzeb.
Autem na co dzień będę jeździć po mieście, co weekend trasy około 360 km łącznie, w tym trochę dziurawe drogi utwardzone. Potrzebuję też raz na jakiś czas wjechać do lasu i tu niskie osobowe zupełnie mi się nie sprawdza. Rocznie zrobię jakieś 25 tys. Auto nie będzie garażowane. Zakładam, ze auto powinno być na benzyne + lpg, przy cr-v czy rav4 butle mam w kole, a koło na zewnątrz - i to jest dla mnie ważne, że mam do dyspozycji cały dość wysoki bagażnik. Dobrze, aby auto było jak najmniej usterkowe.
Na zakup nie chcę wydać więcej niż 15-16 tys ze wszystkim (czyli auto+lpg+jakiś pakiet startowy).
Czy cr-v to dobry wybór? A może powinnam zwrócić uwagę na coś innego?
littleowl
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 11 2000
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: mk2
Paliwo: Benzyna

05 Gru 2016, 17:27

CR-V ma zapas na klapie oraz miejsce na zapas pod bagażnikiem, zatem mozna tam wrzucic zbiornik. Rav4 nie daje takiej opcji wiec butla zajmie bagażnik.
Autko mało awaryjne i przestronne wiec wybór dobry.
Niestety za 15tys nie znajdziesz dobrego egzemplarza CRVII.
W tym budżecie można poszukac Santa Fe.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Gru 2016, 19:29

Przy hondzie patrzyłam na wersję cr-vI - np tutaj [link do oferty na Olx wygasł]
Czy tej wersji nie warto kupować?
Na Sante Fe nie patrzyłam wcześniej, wygląda dziwnie, ale akceptowalnie.
Czy taki Hyundai nie będzie więcej palił od cr-vI? [link do oferty na Olx wygasł]
littleowl
Nowicjusz

05 Gru 2016, 19:43

Santa Fe to nowoczesniejszy i bezpieczniejszy suv. Większy od pierwszej generacji CRV, która to szału nie robi. Ma przeciętny napęd na 4 koła.
Santa Fe w zależnosci od wersji ma lepszy układ 4x4.
Silnikowo CRV1 z lpg ma tez ból w postaci regulacji luzu zaworowego.
Regulacja jest na srubkę i po ok 80tys km jazdy na lpg zazwyczaj regulacja się kończy i trzeba robic głowicę.
Spalanie większe ma Santa Fe, wyjdzie srednio o 2litry więcej bo auto jest cięższe i ma wieksza pojemnosc silnika.
Moim zdaniem jak juz pakowac sie w CRV1 to w pewne auto np od znajomego inaczej za taką kasę lepiej poszukac czegos wygodniejszego.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Gru 2016, 20:00

A czy mógłbyś mi polecić jakieś inne modele? Santa Fe rzeczywiście sprawia wrażenia dużego auta, w sumie nie wiem czy aż tak wielki samochód mi potrzebny (zwykle jeżdżę sama i bardziej zalezy mi na kawałku bagażnika niż komforcie pasażerów). Przejrzałam wstępnie oferty Santa Fe w mojej okolicy (Wrocław +150km) - i na razie nic sensownego nie znalazłam. O tej regulacji luzu zaworowego w crvI nie wiedzialam - dzięki za info.
littleowl
Nowicjusz

05 Gru 2016, 20:28

Na lpg trzeba częściej dokonywać regulacji. Jest jeszcze Outlander mniejszy od Santa Fe.
Mozesz jeszcze w zasięgu finansowym ucelowac X-triala, ale tutaj tez jest słabo z kolei z gniazdami zaworowymi. Jak juz to diesel. Jest 2.2 i to silnik japoński nie siedzi tam problematyczny dci Reno.
Z mniejszych suvów tez warto rozważyć Kia Sportage.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód wyścigowy niejedno ma imię
    Samochody wyścigowe to bardzo pojemna kategoria. Mamy w końcu otwarte auta Formuły 1, zaawansowane prototypy startujące w wyścigu Le Mans 24h czy konstrukcje bazujące na modelach, które znajdziemy w zwykłych salonach ...

05 Gru 2016, 20:45

Ford Maverick/Nissan Terrano
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

05 Gru 2016, 21:20

mike napisał(a):Ford Maverick/Nissan Terrano

Raczej to nie jest dobry pomysł na auto do miasta. Spalanie 14-16 litrów.
Sztywny most, rama i reduktor. Terenówka jak się patrzy :D
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Gru 2016, 21:21

Oj tam, ludzie po miastach zmotami jeżdżą, a tu cywil więc kaj problem? :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

05 Gru 2016, 21:57

nissan terrano super auto, ale ja nim na podwórko nie nie dam rady wjechać, żeby zaparkować ;) ale wróćmy to tej hondy crvI - poczytałam o lpg i regulacji zaworów (którą przy lpg zwykle w ogóle częsciej trzeba robić) - prawdę mówiąc, oprócz wielu opinii, że jest potrzeba regeneracji głowicy po 80-100 tys km, to od wlascicieli tegoż auta z lpg nie znalazłam opinii by mieli jakieś problemy i głowicę regenerowali. może więc poszukać auta w benzynie tak za 13tys i montować lpg? Panowie co o tym sądzicie?

tu są np takie: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
a ta jaka piękna (tylko strasznie daleko) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
littleowl
Nowicjusz

06 Gru 2016, 09:29

Ludzie sprzedadzą wczesniej takie autko zanim główka bedzie do roboty.
Ojciec mojego mechanika jezdził crv1 nie narzekał, kiedy przyszła pora sprzedał autko i problem go ominął.
Jeżeli crv1 Ci się podoba to znajdź zadbaną zrób co należy i montuj lpg.
Ja bym wybrał Santa Fe :)
Jak jest pewna i zadbana sztuka to warto jechac.
Kumpel z zespołu jechał po furkę w drugi koniec Polski 500km, ale to inna historia niz crv :D
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

30 Sty 2017, 21:08

Odgrzeje trochę ten temat bo nie chce już kolejnego zakładać.
Chodzi mi o ocenę auta z tego ogłoszenia: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Dzwoniłem i pytałem o niego to właściciel powiedział że kupił go już w PL od poprzedniego właściciela i nie wie skąd był ściągnięty, nie sprawdzał go czujnikiem przed zakupem, szyby niby ma wszystkie oryginalne, z tego co u niego miał malowane drzwi bo o jakiś słupek się otarł i czyszczoną pompę paliwa a po za tym eksploatacja. Trochę mnie dziwi że wszystkie Tuscony w ogłoszeniach mają relingi dachowe oraz z tyłu na klapie taki chromowany element(listwę) a ten tego nie ma. Czy taka wersja jak w ogłoszeniu istniała czy może to auto leżało na dachu, ktoś je wyklepał i już tego nie zakładał?
Dziękuje z góry za wszelkie sugestie.
Music is life...
MrLukash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wschód
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.4HDi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Sty 2017, 21:24

Na pewno widać, że miał malowany prawy przód.
Brak relingów i listwy upatrywałbym w wersji wyposażenia (nawet klamki nie w kolorze nadwozia)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

30 Sty 2017, 21:35

Może to jest to uszkodzenie o którym właściciel wspominał, bo faktycznie ciemniejsze są drzwi i błotnik. z tą wersją to trochę dziwne bo na całym OLX takiej nie spotkałem.
Ogólnie jest sens szukać takiego lub Sportage w podobnych pieniądzach z tym silnikiem 2.0 CRDI 113KM?
Na co w nich zwrócić głównie uwagę przy oględzinach? Mają jakieś newralgiczne punkty?
Music is life...
MrLukash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wschód
Auto: Peugeot 206
Silnik: 1.4HDi
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna