Jaki SUV do 30-35 k zł? Benzyna/LPG? Typujemy Volvo XC90-co innego??

01 Mar 2016, 21:05

Witam, w związku z tym, że powiększy mi się rodzina zdecydowaliśmy się wreszcie na zakup SUVA. Przeglądaliśmy wiele ofert i naszym typem jest
VOLVO XC90 - niestety przed lift ze względu na budżet z myślą o ewentualnym LPG (mimo ze silniki turbo lub biturbo to niezle znoszą gaz)

Ponadto z drugiej strony - mniejszy komfort i w sumie auto w teren ze względu na cenę patrzyliśmy na Ssangyonga REXTONA - wowczas diesel z mercedesa.

Nie przypadły nam do gustu natomiast wynalazki typu Kia Sportage ( I GEN), Kia Sorento (1 gen), hyundai Santa Fe itp.

Może macie inne ciekawe pomysły, które z Waszego doświadczenia można polecic? z góry dziękuje za kazda sensowną opinię ;) Pozdrawiam
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005

01 Mar 2016, 21:22

XC90 dobry typ :) ode mnie Lexus RX300.
Z tym Ssangyong to silnik tam nie jest Mietka jest to robota na licencji.
Na pewno będzie sporo palił ON.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

01 Mar 2016, 22:13

XC90 to dobry wybór, polecam to auto kolegi z forum Volvo
[link do oferty na Olx wygasł]
Jakby coś to podrzucę namiary na dobry serwis i gazownika
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Mar 2016, 19:52

Bardzo dziekuje za ten link, jednak kryterium wnetrza nie jest spelnione i auto bez LPG wiec do zalozenia.. moze ktos jeszcze cos zaproponuje ? z góry dzieki
komandor
Początkujący

02 Mar 2016, 20:44

Jak kupujesz auto za taka kase to lpg sobie załóż nowy. Jak trafisz na spartoloną instalację i zaniedbania serwisowe to będą problemy.
Im bardziej skomplikowany silnik np doładowany tym bardziej instalacja lpg powinna być mądrze założona i bez półśrodków bo to się zemści...
Np do 6 cylindrów da się założyć instalację od 3tys zł w górę... w rok się zwróci.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Mar 2016, 01:02

Witam, bez watpienia masz racje, zwlaszcza ze auta z gazem mam od 2008 i wiem z czym to sie je, natomiast nie mialem silnika doladowanego z LPG i z tego co czytam to najlepiej dobrac poszczegolne komponenty osobno i zlozyc przez kumatego gazownika zeby to hulalo i nie sprawialo problemow a nie ma nic gorszego niz zle zalozona i serwisowana instalacja LPG .. Stad tez biore pod uwage benzyne z mozliwoscia zalozenia lpg w silniku Turbo - a orientujesz sie moze jakie to sa koszty instalacji Lpg dla silnika 4 cyl turbo i/lub 6 cyl biturbo?

Do gazownikow bede jechac ze swoim autem na przeglad to sie dowiem i napisze w poscie aby dla potomnych tez zostalo info ;)
komandor
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...

03 Mar 2016, 10:28

Przy widlastym silniku zapytaj gazownika czy zrzuca kolektor. Jeżeli powie, ze nie dalsza rozmowa nie ma sensu.
Zeby poprawnie zamontować instalację do takiego silnika obowiązkowo kolektor ściągamy.
Przy turbo i większej mocy jeżeli zakład robi instalację na miedzi warto dopłacić do 8mm. Obecnie robi się na faro, ale miedzioszka jest trwalsza.

Koszty instalacji dla 6 garów - zależy od zakładu np w Łodzi od 3600zł należy wyłożyć na poprawny montaż (np Kołomax)
Ja u siebie w pasku lpg instalowałem w Rawa Auto-Gaz do R4 1.8T zapłaciłem 2200zł gdzie za taka samą instalację w Łodzi musiał bym wyłożyć 2800zł !
Oczywiście kolektor zrzucany i na dobrych wtryskach.
Z turbo jest wiecej pracy (mozliwość pętlenia) ale o szczegółach poczytaj na forum lpg. Tam tez są bardziej fachowe porady co dokładnie wrzucić do auta.
Jest też kilka osób, które specjalizują się w Volvo.
Wypytaj też o regulację zaworów np w Volvo 2.5T jest droga regulacja manualna.
W 1.8T VAG hydraulika.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Mar 2016, 16:07

Witam ponownie, dowiadywalem sie w jednym z najlepszych warsztatow LPG w moim miescie, gdzie kilka aut robilem i serwisuje i nie mam problemow . Ceny instalacji : 3500 stag, 3500 zenit, 4700 BRC p&d. O szczegoly montazu na tym etapie nie pytalem, a w kwestii autek nie moge znalezc innej ciekawiej opcji. ;) dzieki za odpowiedzi dotychczasowe
komandor
Początkujący