Jaki SUV do 5 lat na odcinki dzienne około 70km?

25 Lut 2021, 05:54

Dla kobiety do 50tys. Dziennie będę pokonywała ok 70 km plus wakacje z rodziną. Najchętniej auto do 5lat...
Podobają mi się:
Qashqai
Kadjar
Captur
Mazda cx3
Mazda cx5 ale to już poza budżetem

Poza suvem rozważam jeszcze toyotę Corolle

Jakieś inne propozycje, kompletnie się nie znam. Nie chce też aby palił jak smok. .
Dziekuje
limonka34
Nowicjusz

25 Lut 2021, 10:03

limonka34 napisał(a):Dziennie będę pokonywała ok 70 km plus wakacje z rodziną.
Nie wiem jaką masz rodzinę ale przy 2+2 przy wyjeździe na wakacje Mazda CX3 czy Renault Captur mogą okazać się za małe.

Masz już temat z porównaniem Kadjar i Corolli renault-kadjar-czy-toyota-corolla-vt124269.htm Tam też wyszło że w tym budżecie najlepszy w Kadjar będzie silnik 1.5 DCi a w Corolli (sedan) 1.6 Valvematic.

Dodatkowo widzę że zmniejszyłaś budżet do 50 tyś. Powiem tak jak chcesz w miarę funkcjonalne auto dla 4 osobowej rodziny to najlepszym rozwiązaniem jest kombi typu Toyota Auris, Honda Civic, Renault Megane, Opel Astra, Hyundai i30, Kia Ceed. Ja polecam dwa pierwsze które wymieniłem Aurisa z silnikiem 1.6 Valvematic a Civic z silnikiem 1.8 VTEC. Ciekawą propozycją mogą być i30 i Ceed to takie trochę bliźniacze konstrukcje ze wspólnymi silnikami. W i30 masz silnik 1.4 100KM (jest jeszcze 1.6 GDI warty uwagi) który ma dobre opinie i całkiem nieźle sobie radzi z tym samochodem do tego w tym budżecie jesteś w stanie kupić takie auto 3 letnie.

Wracając do twoich mini SUVów to najczęściej w nich będzie mniej miejsca niż w kombi które wymieniłem ale jednak jak byś się przy nich upierała to w przypadku Qashqai warto wziąć pod uwagę silnik 1.5 DCi ten sam co opisywany był w Kadjar oraz 1.6 DCi który tu jest bardziej polecany. Silniki benzynowe DIG-T nie są za mocną stroną szczególnie ten o pojemności 1.2. Lepszym wyborem już by był silnik 1.6 lub 2.0 które spalały sporo paliwa ale za to uchodziły za mało awaryjne. Niestety dostępne były tylko w pierwszej wersji Qashqai.
Co do Mazdy CX3 to tu jest za mały budżet żeby coś wybrać i polecić, tak samo przy CX-5.

limonka34 napisał(a):Nie chce też aby palił jak smok.
W ramach wyjaśnienia to nie patrz tylko na spalanie bo czasem samochód który spali mniej na przestrzeni roku będzie droższy w eksploatacji niż taki z większym spalaniem :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Lut 2021, 10:19

Rokiko napisał(a):W ramach wyjaśnienia to nie patrz tylko na spalanie bo czasem samochód który spali mniej na przestrzeni roku będzie droższy w eksploatacji niż taki z większym spalaniem

W sumie można doprecyzować. SUV o wielkości kombiaka spali od niego więcej (masa, aerodynamika) i prawdopodobnie będzie droższy w eksploatacji.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Lut 2021, 19:34

Nissan za Mały, w Mazdę w dieslu nie ma co się pchać, ja bym wybrała BMW X3 czy Toyota RAV, pytanie jak trafia w Twój gust :yes:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    XVIII Moto-Piknik NO LIMIT 2012 - Olsztyn / relacja
    17 czerwca na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbyła się impreza XVIII Moto-Piknik NO LIMIT 2012. Dla gości którzy jak co roku licznie odwiedzali tegoroczny Piknik przygotowano wiele atrakcji i konkursów można było ...