limonka34 napisał(a):Dziennie będę pokonywała ok 70 km plus wakacje z rodziną.
Nie wiem jaką masz rodzinę ale przy 2+2 przy wyjeździe na wakacje Mazda CX3 czy Renault Captur mogą okazać się za małe.
Masz już temat z porównaniem Kadjar i Corolli
renault-kadjar-czy-toyota-corolla-vt124269.htm Tam też wyszło że w tym budżecie najlepszy w Kadjar będzie silnik 1.5 DCi a w Corolli (sedan) 1.6 Valvematic.
Dodatkowo widzę że zmniejszyłaś budżet do 50 tyś. Powiem tak jak chcesz w miarę funkcjonalne auto dla 4 osobowej rodziny to najlepszym rozwiązaniem jest kombi typu Toyota Auris, Honda Civic, Renault Megane, Opel Astra, Hyundai i30, Kia Ceed. Ja polecam dwa pierwsze które wymieniłem Aurisa z silnikiem 1.6 Valvematic a Civic z silnikiem 1.8 VTEC. Ciekawą propozycją mogą być i30 i Ceed to takie trochę bliźniacze konstrukcje ze wspólnymi silnikami. W i30 masz silnik 1.4 100KM (jest jeszcze 1.6 GDI warty uwagi) który ma dobre opinie i całkiem nieźle sobie radzi z tym samochodem do tego w tym budżecie jesteś w stanie kupić takie auto 3 letnie.
Wracając do twoich mini SUVów to najczęściej w nich będzie mniej miejsca niż w kombi które wymieniłem ale jednak jak byś się przy nich upierała to w przypadku Qashqai warto wziąć pod uwagę silnik 1.5 DCi ten sam co opisywany był w Kadjar oraz 1.6 DCi który tu jest bardziej polecany. Silniki benzynowe DIG-T nie są za mocną stroną szczególnie ten o pojemności 1.2. Lepszym wyborem już by był silnik 1.6 lub 2.0 które spalały sporo paliwa ale za to uchodziły za mało awaryjne. Niestety dostępne były tylko w pierwszej wersji Qashqai.
Co do Mazdy CX3 to tu jest za mały budżet żeby coś wybrać i polecić, tak samo przy CX-5.
limonka34 napisał(a):Nie chce też aby palił jak smok.
W ramach wyjaśnienia to nie patrz tylko na spalanie bo czasem samochód który spali mniej na przestrzeni roku będzie droższy w eksploatacji niż taki z większym spalaniem
![Uśmiechnięty :)]()