Jaki SUV ?

06 Kwi 2013, 08:05

Witam. Od jakiegoś czasu przeszukuję internet w celu znalezienia odpowiedniego auta jednak im więcej szukam tym w większej kropce jestem. Pomóżcie mi wybrać SUVa spełniającego moje wymogi:
- niewielki, "miejski" samochód z wysokim zawieszeniem,
- koniecznie dobry napęd na 4 koła,
- benzyna,
- max spalanie w cyklu miejskim do 10L (wiem, że żądam niemal niemożliwego),
- musi być komfortowy i bezpieczny w okresach zimy, żebym mógł swobodnie zmieścić z tyłu fotelik z dzieciaczkiem, żonę a w bagażniku wózek i zakupy,
- nie wymagam od takiego auta mocy i przyspieszenia rakiety.
Z moich przeszukiwań zwróciły moją uwagę Mitsubishi ASX i Suzuki Grand Vitara. Nie wiem, który będzie dla mnie lepszy i na jakie auta nie zwróciłem jeszcze uwagi. Proszę o rozsądne propozycje.
koala1985
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 4-2004
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: VW Polo 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

06 Kwi 2013, 12:01

nie wspomniales nic o cenie ale jesli rozwazasz asx to rozwaz tez skode yeti
[link do Otomoto wygasł]
suzuki sx4
[link do Otomoto wygasł]
jak nie masz uprzedzen do bmw to rozwaz uzywane bmw x3 lub mazde cx5
[link do Otomoto wygasł]
czempion
Aktywny
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 17 09 2012
Auto: ford mondeo

06 Kwi 2013, 13:41

Kolego Ja jeżdżę od 2 lat toyotą rav4 .Co Ci mogę powiedzieć ,bardzo ekonomiczny samochód,bezawaryjny,a wiem co mówię ,swoją rav-ką zjechałem 16000km. i zero problemów.Więc rozważ również rav-kę , naprawdę warto. Pozdrawiam.
jarasgd
Początkujący

Prawo jazdy: 19 09 1978
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: saab 9-3
Silnik: 1.9 tid
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

06 Kwi 2013, 17:28

Nie mówiłem o cenie ale myślę, że do 50tyś, używany oczywiście. Do Skody jakoś nie jestem przekonany aczkolwiek po teście Jeremiego w Top Gear wypadła bardzo dobrze i chwalił ją sobie z zaznaczeniem, że sam by sobie jej nie kupił :D (ale to już urok Clarksona). Nie jestem uprzedzony do żadnej marki samochodów a szczególnie jeśli chodzi o stereotypy kierowców pewnych marek, jednak prawdą jest, iż niektóre auta psują się szybciej, niektóre rdzewieją w oczach, itd... BMW jest natomiast strasznie drogie no i spalanie.... Dobrym wyjściem byłby silnik max 2 litry, co w przypadku CX-5 i Rav4 się sprawdzi. Mówiąc o prześwitach, co zimą odgrywa istotne znaczenie (swoim Polo nie raz tej zimy tarłem podwoziem o bryły śniegu na chodnikach), CX-5 ma 210/215mm (w zależności od silnika) więc przebija pod tym względem porównywanego Tiguana, Grand Vitarę i na głowę ASX'a. Toyota Rav4 ma 190mm prześwitu.
koala1985
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 4-2004
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: VW Polo 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003

06 Kwi 2013, 18:21

Subaru Forester to SUV,który polecam !
bodzio954
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 09 1954
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: subaru forester,citroen jumper
Silnik: bokser 2,5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

24 Sty 2014, 15:12

„niewielki” suv? z tym może być trudno ;) moim zdaniem teraz najlepszy suv crossover to cx-5 mazdy, przede wszystkim ze względu na silnik i niski poziom spalania (polecam poczytać trochę o SKYACTIV, wyniki na testach ma bardzo ciekawe). w tym przypadku zużywanie mniej niż 10 l jest całkiem realne, więc polecam Ci zwrócić uwagę na ten model, bo w sumie spełnia podane wytyczne.
Malik86
Nowicjusz

Auto: mazda mx6
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Po co kierowcy w zimie okulary przeciwsłoneczne?
    Zimą słońce to nieczęsty widok, ale kiedy się już pojawi, może stanowić zagrożenie w ruchu drogowym. Niski kąt padania promieni słonecznych sprzyja oślepieniu kierowcy. Nie pomaga również śnieg, od którego odbija ...
    Glikometr - tester płynu chłodniczego - instrukcja
    Cześć, pokażę Wam jak działa glikometr przyrząd którym możemy przetestować temperaturę wrzenia i przemarzania płynu chłodniczego który znajduje się w układzie chłodzenia samochodu. Dlaczego warto kontrolować ...

24 Sty 2014, 15:31

Brawo za odkop.. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

24 Sty 2014, 15:32

A może coś ze Szwecji? ;)
Z tym, że to już nie będzie niewielki SUV ... mam na myśli Volvo XC90
przykład: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jest ... spory... ale za to bezpieczeństwo masz zagwarantowane... w końcu to Volvo

Edit: Fakt... temat sprzed roku... -.-
TheS
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 07 05 2013
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Freemont / Scion tC / Trafic
Silnik: 2.0jtd / 2.4 vvti
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna