Jaki transmiter FM kupić?

29 Kwi 2018, 21:32

Witam wszystkich,
Ostatnio zacząłem się zastanawiać jak ze swojego fabrycznego radia zrobić coś nowocześniejszego. Moje RCD 300 nie ma nawet wejścia Jack.

Zacząłem więc szperać w necie i znalazłem na allegro jakieś adaptery które podłącza się pod zmieniarkę w tym radiu i podobno działa to jakoś (skupiłem się na chińskim BTI) w Chinach kosztuje ok 200 zł w PL 250-300. Myk polega na tym że w tej cenie można już szukać radia które ma bluetooth i inne bajery.

Moją uwagę więc przykuły dużo tańsze adaptery FM. Problem w tym że zdania są bardzo podzielone, nawet biorąc jeden model pod lupę jest dużo skrajnych opinii na jego temat.

Ja skupiłem się na Xiaomi Roidmi, i tu moje pytanie do was czy wogle zabierać za transmiter czy jednak jest to rzeczywiście coś co nie pomaga na co dzień. Przyznam się szczerze bardzo dużo gadam przez telefon z samochodzie i dobrze by było moc używać takiego transmitera jako zestaw głośnomówiący.

Czekam na wasze podpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.
luki1987666
Nowicjusz

Auto: Suzuki Swift MK 2

30 Kwi 2018, 10:03

luki1987666 napisał(a):Myk polega na tym że w tej cenie można już szukać radia które ma bluetooth i inne bajery
Tylko jakość wykonania tych radii pozostawia wiele do życzenia i czasem lepiej zostać przy oryginalnym :)
luki1987666 napisał(a):Moją uwagę więc przykuły dużo tańsze adaptery FM
Dobre rozwiązanie do słuchania muzyki ale jako zestaw głośnomówiący moim zdaniem nie sprawdza się testowałem kilka różnych transmiterów pod tym kątem i żaden nie działał tak jaka np. osobne urządzenie do zestawy głośnomówiącego zapinane przy słoneczniku od słońca.

Aktualnie używam transmitera FM firmy Blow 74-138 (taki okrągły jak pod podanym linkiem) który ma tylko dodatkowo BT i przy słuchaniu muzyki z karty miniSD sprawdza się bardzo dobrze.

Główny problem przy transmiterach tego typu jeżeli chodzi o ich działanie jako zestaw głośnomówiący to bardzo daleka odległość mikrofonu od naszej buzi. Przeważnie w samochodach zapalniczka pod którą go przypinamy jest na wysokości kolan lub na środkowej konsoli między siedzeniami. Takie umiejscowienie powoduje że rozmówca którego my słyszymy dobrze prawie nas nie słyszy jak nie zaczniemy mówić dosyć głośno to nie dogadamy się.

Dlatego jak chcesz dużo rozmawiać tak jak piszesz to kup dobry zestaw do BT przyczepiany np do słonecznika np. Jabra, Parrot i będziesz zadowolony. Tu koszt około 130-250zł.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

30 Kwi 2018, 10:16

Ok jestem świadom tego ale mój Touran ma gniazdo zapalniczki wysoko (tuning) także zasięgiem mikrofonu się nie martwię.
Bardziej chodzi mi o to czy taki transmiter to dobre rozwiązanie? Za 200 zł tak jak pisałem wcześniej mogę kupić cały moduł bluetooth z mikrofonem pod zmieniarkę CD do mojego auta tylko czy lepiej kupić takie cudo czy jednak transmiter?

Poczytałem trochę i obejrzałem kilka wideo recenzja na temat Xiaomi Roidmi 2S i 3S i to się wydaje dobre rozwiązanie.
Problem polega na tym że 3 s nie ma mikrofonu. Może można w nim używać mikrofonu z telefonu? (Uchwyt mam też w bliskim kierownicy miejscu).

Nie to że się uwziąłem ale chce wyczerpać temat.
A może jest jakieś inne rozwiazanie?
luki1987666
Nowicjusz

Auto: Suzuki Swift MK 2