Jaki VAN będzie lepszy - C-MAX vs Scenic z 2017 roku?

01 Kwi 2021, 07:59

Cześć :D
Ponieważ moja meganka 3 robi się coraz mniejszą szukam jej następcy. Z racji wzrostu 192 najwygodniej mi w vanach/ew suv. Wszędzie indziej po zajęciu wygodnej pozycji za mną mało kto się mieści a i wchodzenie do auta wyżej tez ma swoje zalety.
Rozważam cmaxa i scenica tylko nie wiem jaki silnik wybrać i czy może coś innego?
Teraz mając 130km nie chciałbym mniej ale nie potrzebuje dużo więcej stąd ford ze swoimi 150km wydaje się idealny ale scenic ma lepsze wyposażenie/wygląd. Smaxa zostawiam na przyszłość i powiększenie rodziny z powodu budżetu do 70tys, szczególnie że auta zmieniam średnio co 3 maks 4 lata. Rozważam rocznik ok 2017 bo przydałby się android auto z wygody. Robie rocznie 15-20kkm rocznie, z wskazaniem ze jak wsiądę do auta to mam do przejechania za każdym razem ok 30km wiec ew diesel może być mimo ze zawsze miałem same benzyniaki.
Dzięki za pomoc
filippooo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 2010
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: chwilowo brak

01 Kwi 2021, 10:42

W tym budżecie co masz aktualnie wybrałbym Grand Scenica IV moim zdaniem dużo fajniejsze auto od C-Maxa, a jest ono w zasięgu. Jak jeździłeś do tej pory samochodami z silnikami benzynowymi to proponuję żebyś pozostał przy takim wyborze i nie pchał się w diesla. Silnik w Sceniku optymalny to 1.3 TCe 140 KM, jest też jego wersja 160 KM ale ciężko ją trafić.

W C-Max zostaje Ci silnik 1.5 EcoBoost bo tylko on ma więcej niż te Twoje minimalne 130KM :) ale ja go stawiam na drugim miejscu. Pewnie tak bym zrobił a S-Maxa kupił po Scenicu :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Kwi 2021, 11:30

wielkie dzięki :ok: jechałem dzisiaj renowka u było dość przyjemnie mimo ze fotel nie jest idealny niestety. Co myślisz o dislu 1.6 130? Bo takiego sprzedaje u mnie w salonie renault.
filippooo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 10 2010
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: chwilowo brak

01 Kwi 2021, 12:40

filippooo napisał(a):Co myślisz o dislu 1.6 130? Bo takiego sprzedaje u mnie w salonie renault.
Na dystansach które jeździsz czy 30km w jedną i drugą powinno być ok w czasie kiedy będziesz miał auto na gwarancji. Oczywiście jeszcze z raz w miesiącu warto by zrobić jakąś dłuższą trasę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35