Jaki wosk polecacie?

06 Lut 2009, 11:10

witam
tak jak w temacie.Jaki polecacie wosk do autka??
maxxxior
Nowicjusz

08 Lut 2009, 17:06

Hartwax-Sonax.
Stosowałem różne specyfiki,ale ten nakłada się najłatwiej i najłatwiej poleruje.Do tego pozostaje na lakierze ok. 4 m-ce.
hudy1
Nowicjusz

06 Cze 2011, 15:37

Bardzo stare i ogólne pytanie, ale odpowiem. Mam conajmniej dwa, trzy woski samochodowe, które mogę polecić, ale w tej chwili na pierwszym miejscu umieszczę płynny wosk Collinite No. 845 Heavy Duty. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na trwałość i łatwość rozprowadzania. Kilka wosków już przerobiłem i wiem, że nie zawsze jest różowo.
kierowiec
Początkujący

Miejscowość: czewa

09 Cze 2011, 18:25

chyba juz nie aktyalne na przyszlosc patrz na date
Kochaj i szanuj swoje auto a wzamian sie odwdzieczy:)
kamilszczak00
Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

18 Cze 2011, 19:21

Jedyny wosk jaki stosuję to na myjni samochodowej. Kiedyś używałam ale zrobiły mi się straszne mazaki i zrezygnowałam.
Alu-dys
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA

06 Lip 2011, 17:27

Bo widocznie korzystałeś z kiepskiego wosku. Wypróbuj sobie płynny wosk Collinite No. 845 Heavy Duty, o którym pisałem wcześniej. Prosto się rozprowadza i co najważniejsze efekt jest świetny. Auto fajnie wygląda nawet przez wiele miesięcy. Ten wosk wcale nie jest drogi. Zobacz Collinite 845 Heavy Duty płynny wosk syntetyczny.
Naprawdę wystarczy odpowiednio dobrać wosk by efekt był odpowiedni.
kierowiec
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 2.5 Hybrid i-AWD - test spalania
    Zaprezentowana w 1994 roku, pierwsza generacja RAV4 dała początek segmentowi SUV-ów. Obecnie w sprzedaży jest najnowsza, piąta generacja, oferująca rekordową przestrzeń dla pasażerów oraz aż 580 l dla ich bagażu. ...

07 Lip 2011, 17:38

Ale czy wosk nakładasz na auto z wykorzystaniem polerki czy też zwyczajnymi ściereczkami? Collinite No. 845 Heavy Duty raczej powinno się rozprowadzać polerką elektroniczna.
Misio
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

11 Lip 2011, 16:17

Nie sądzę, by problem tkwił w tym, jak nakłada ten wosk. Ja nakładam wosk ręcznie, samodzielnie poleruję, a mimo wszystko efekt jest doskonały i długotrwały. Utrzymuje się nawet miesiącami. Dobry wosk, odpowiednie zaangażowanie w polerowanie i wszystko powinno być ok. Polecam jeszcze glinkę, jeszcze przed polerowaniem. Wtedy efekt jest jeszcze bardziej korzystny.
kierowiec
Początkujący

12 Lip 2011, 16:03

Co daje konkretnie ta glinka i jak z niej korzystać? Możesz wskazać choć jeden przykład dobrego kosmetyku do takich zastosowań? Tylko konkretnie z nazwy.
Misio
Nowicjusz

13 Lip 2011, 15:02

Glinka oczyszcza auto z pozostałości po ruchu drogowym. Generalnie chodzi o brud ;-) Glinka usuwa zanieczyszczenia bez ingerowania w strukturę lakieru. Efekt to przede wszystkim czystość. Następnie można już na taki lakier jak najbardziej nakładać wosk. Przykład dobrej glinki: Sonus delikatna glinka oczyszczająca lakier.
Ale można znaleźć podobnych naprawdę wiele.
kierowiec
Początkujący

15 Lip 2011, 16:55

To w takim razie sam popełniałem spory błąd nakładając wosk. Nie korzystałem z glinki. Zamawiam - ciekawe jaki będzie efekt woskowania po zastosowaniu tego. Gdzieś za tydzień dam znać co z tego wyszło. Ale dlaczego np. Dodo juice gentle grey glinka.
Misio
Nowicjusz

18 Lip 2011, 17:53

Glinka Dodo Juice jest również bardzo dobra. Ta firma jest znana głównie z wosków samochodowych, ale warto i to przetestować. Zresztą możesz zadzwonić do speców Mrcleanera i powinni ci wskazać odpowiednią glinkę. Ja tylko daję propozycje na podstawie własnego doświadczenia. Z pewnością marka wskazana przez Ciebie także się sprawdzi.
kierowiec
Początkujący

21 Gru 2011, 09:55

Sorki za odkop ale co do tej glinki to jak to się nakłada?
Długo to schodzi?
pyczek
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 05 1987
Auto: brak

26 Wrz 2014, 12:49

pytanie odkopane na szybko, ale obecnie zastanawia mnie temat woskowania... korzystaliscie z czegos takiego na stacji? czy raczej wybieracie jakis wyspecjalizowany zaklad? generalnie kolo mnie sa tacy, ale jeszcze mnie tam nie bylo... polecacie cos takiego, czy moze lepiej faktycznie sie tym samemu zająć...?
Cynober
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1980
Auto: Toyota Corolla

06 Paź 2014, 07:39

Ja kupuje taki w kostkach. Ważna technika polerowania:)
vanolej
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 02 1978
Auto: land rover
Silnik: 1
Paliwo: Benzyna
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1912