Jaki wybrać samochód dostawczy?

17 Kwi 2011, 20:30

Witam. Interesuje mnie kilka rzeczy o samochodach dostawczych, jeśli jest ktoś kto może pomóc niech się podzieli swoimi doświadczeniami. Chcę założyć pod koniec lipca firmę transportową, i interesują mnie akurat samochody dostawcze do 3,5t, blaszaki lub plandeki. I teraz tak:

1.) Jaki wybrać samochód dostawczy (max 2001r.)??
2.) Jaki samochód dostawczy ma najdłuższą pakę (plandeka, blaszak)
2.) Który samochód ma na mniej awaryjny silnik??

Proszę o odpowiedzi i z góry dziękuje :)
Seron
Nowicjusz

18 Kwi 2011, 07:54

A do jakiej kwoty szukasz auta?
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

18 Kwi 2011, 08:38

tak w granicach od 5 do 12 tys. złotych
Seron
Nowicjusz

18 Kwi 2011, 22:21

Seron napisał(a):1.) Jaki wybrać samochód dostawczy (max 2001r.)??
2.) Jaki samochód dostawczy ma najdłuższą pakę (plandeka, blaszak)
3.) Który samochód ma na mniej awaryjny silnik??
4.) tak w granicach od 5 do 12 tys. złotych

1.) Jaki chcesz
2.) Iveco Daily, Mercedes Sprinter, Volkswagen LT, Ford Transit Jumbo. Wszystkie blaszaki długie wersje mają w okolicach 4m. Widziałem plandeki Iveco co miały więcej jakieś 5,5m.
3.) Tu są różne opinie, moim zdaniem LT ma dobry motor 2.8TD, rozrząd na kołach zębatych, w mojej byłej pracy był taki i miał nakulane ponad 1,5mln km i nadal jeździł bez większych problemów, gdzie 3szt Iveco przy przebiagach 400-500tys nie nadawały się do jazdy.
Sprintery 2.9 są z rozrządem na łańcuchu.
4.) Niestety w tym przedziale ciężko będzie znaleźć coś w dobrym stanie, a już na pewno nie będzie to wersja maxi z długą paką. Możesz szukać stare Iveco daily, masa jest długasów w tej cenie ale jak wspomniałem stan techniczny może być nieciekawy.
Im większa wersja tym cena zwykle idzie w górę.

Jeżeli chcesz się babrać w transport to weź też pod uwagę taki może i mały szczegół, że za auto na bliźniakach będą większe opłaty na autostradach, a za granicą np w niemczech czy szwajcarii traktują to jak ciężarówkę i nie wiem czy nie będą chcieli wtedy tachografu. Ale to tak btw :wink:

Pzdr.!
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największy na świecie salon Audi w Dubaju
    Nowy salon Audi doskonale wpisuje się w obraz Dubaju - miasta rekordów. Niedawno odbyło się tu uroczyste otwarcie największego na świecie showroomu marki z czterema ringami. Uroczystość uświetnił występ amerykańskiej ...