Jaki wygodny samochód za około 6-8 tyś zł

08 Lut 2015, 15:35

Cześć!

Jestem w trakcie poszukiwań nowego samochodu (mój poprzedni został skradziony...). Spędziłem już mnóstwo czasu na portalach, ale postanowiłem zasięgnąć Waszej porady. Obecnie jeżdżę VW Lupo żony.

Jak użytkuję samochód:
- Autem jeżdżę od pn do sb do pracy (15 km w jedną stronę, co daje 30 km dziennie), całkiem równą trasą z prędkością dopuszczalną 60-70 km/h (czyli jadę zwykle 80)
- Po za tym samochód służy do normalnej eksploatacji - zakupy, wizyty u rodziców/teściów, etc.

Nadwozie:
- Hatchback lub sedan
- Nie kombi (chyba, że okazja)

Paliwo:
- Tylko LPG lub tania benzyna z możliwością założenia LPG
- Nie diesel

Styl jazdy i wielkość silnika:
- Jeżdżę dynamicznie, ale równo. Nie lubię kiedy samochód zamula (Lupo 1.0 zasmuca mnie okrutnie)
- Preferuję zakres 1.5-2.0 z naciskiem na 1.6-1.8

Preferencje co do marki:
- Lubię samochody japońskie choć przeszkadza mi w nich surowe i często przestarzałe wnętrze
- Nie mam nic do francuzów
- Boję się Fordów (wiele złych opinii od rodziny i znajomych - po za Focusem gdzie bardzo nie podoba mi się wnętrze)

Czego oczekuję:
1. Samochód musi być wygodny - to mój priorytet. Spędzam w nim sporo czasu i muszę czuć się w nim dobrze. Dobrze by było, żeby auto miało dobrej jakości miękkie i nie hałasujące plastiki i wygodne fotele. Istotna jest dla mnie też ergonomia (schowki, umiejscowienie przycisków, przydałby się chwytak na kubek termiczny)
2. Elektryka. Auto musi (!) mieć elektryczne szyby (wjeżdżanie do firmy na kartę). Mile widziane elektryczne lusterka.
3. Klimatronik pozostawię w sferze marzeń, ale klimatyzacja jest bardzo mile widziana.
4. Przestronne wnętrze i duży bagażnik (często przewożę różne rzeczy a i zakupy lubię mieścić w bagażniku a nie na fotelach)
5. Jako, że będę w aucie spędzał dużo czasu musi być w środku po prostu ładne. Wiem, że to subiektywna kwestia. Lubię nowoczesny i opływowy design - ideałem jest dla mnie wnętrze Mazdy 6 (ale też pierwsza Laguna, wszystkie Audi A4, etc.)
6. Niestety jestem estetą, więc samochód ogólnie musi być ładny

Na jak długo samochód:
-Planuję jeździć zakupionym teraz samochodem przez najbliższe 4 lata (do spłaty kredytów)

Cena:
- Chcę zamknąć się w kwocie 8 tyś już ze wszystkim (rejestracja, pakiet startowy etc.) aczkolwiek im taniej tym lepiej. Jeżeli auto za 6 tyś spełni moje oczekiwania to nie widzę sensu w dokładaniu pieniędzy (jestem w trakcie remontu ;)

Mój region to woj. łódzkie (Łódź).

Z góry dzięki za konstruktywne porady i pozdrawiam :)
drasquez
Obserwowany

Prawo jazdy: 0-11-2014
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Nie mam

08 Lut 2015, 15:55

Mazda 626, ale mnie nieco irytuje głośne wnętrze jak na takiej klasy auto. Poza tym silnik 1.8 albo 2.0 są super. Blacha nie jest mocną stroną tego auta.

Toyota Avensis. Jak najbardziej OK, z silnikiem 2.0, opcjonalnie 1.8, z naciskiem na ten pierwszy w LPG. Spalanie 9l gazu to chyba zadowalający wynik? Potwierdzają to liczne opinie, m.in. na forum. Dzisiaj dzwoniłem w sprawie Avena, który stoi na Allegro za 8200 zł, 3 właściciel, ale przechodzą od znajomych do znajomych. Auto ma 107 tys. km przebiegu, od nowości NIC nie było wymieniane (co świadczy i na plus samego auta, ale poniekąd i na minus, w każdym razie, ja bym od razu wydał na to auto z 2k żeby mieć wszystko cacy). Z drugiej strony 100 tys. km jak na Avena to nic, więc nie dziwię się, że nic nie było ruszane.

Honda Accord VI, ale tutaj kasowo może być ciężko, bo Accordy to moim zdaniem 8 tys. zł minimum, a gdzie starter i opłaty?

Opel Vectra B 1.8, bo o 2.0 chodzą różne opinie, ale osobiście nie miałem z tym drugim do czynienia. Jest OK, kiepskie zabezpieczenie antykorozyjne (moim zdaniem lepsze niż w 626, ale nadal nie to co w Astrze chociażby). Auto bardzo wygodne, mimo lat (linia auta ma 20 lat...) nadal jest atrakcyjna wizualnie. Części tanie, chociaż znam przypadki psucia się irytujących pierdół, które np. w mojej Astrze nie występują.

Opel Astra G 1.6 8v bądź 1.8. Super auto. Części tanie, awaryjność akceptowalna (jest niezawodny, jak coś ma się w nim niedobrego dziać to wcześniej daje o sobie znać). Dobre zabezpieczenie antykorozyjne (u mnie rdzy nie ma). Mi przeszkadza przestronność, tj. przy prawidłowo ustawionym siedzisku okazuje się, że głowę mamy pod sufitem a kierownicę na kolanach. Ale można to dostosować i będzie OK, chociaż przy moich standardowym 1,80 m potrafię czasem zahaczyć głową przy wchodzeniu :wink:

Peugeot 406, tutaj jest tylko problem z wyborem pojemności silnika. 1.8 dobrze znosi LPG, 2.0 podobno gorzej, ale nie ma tragedii, dobra instalacja i będzie śmigał. No ale problem polega na tym, że 2.0 jest paliwożerne na tyle, że sensowniejszym wyborem jest 3.0 V6. V6, pomijając miasto, spala średnio ok. 1 - 1,5l więcej od 2.0 przy o wiele lepszych osiągach. Wg. właścicieli, na trasie przy normalnej jeździe można zejść do 8,5l. Ale w mieście przy niekrozystnych warunkach 16 - 18l nie powinno zaskoczyć. Można gazować V6, ale też nie byle instalacją.

Renault Laguna I, być może najlepszy wybór dla ciebie. Wg. właścicieli komfortowa, mało awaryjna, znosi LPG. No i kupisz ją spokojnie za 5-6 tys. zł z bogatym wyposażeniem (klimatronik, komputer pokładowy i inne bajery), reszta na doprowadzenie auta do stanu idealnego i będziesz jeździł długi czas. Nie miałem do czynienia z tym autem.

Rover 600/620 - warto rozważyć, o ile nie zamierzasz potem odsprzedać auta z małą stratą i bezproblemowo, bo to mało popularna marka. A szkoda, bo 600 to brat bliźniak Hondy Accord V, sporo części pasuje, silniki benzynowe w większości (chyba?) od Hondy. Można kupić naprawdę za grosze.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

08 Lut 2015, 16:35

Rzuć okiem może na:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] + gaz
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł] nawet nawet ładnie się prezentuje. Tylko nie wiem jak z awaryjnością tej jednostki.
Accord V 2.0 + gaz ?
Kieł
Stały forumowicz

08 Lut 2015, 16:56

Kieł napisał(a):[link do oferty na Allegro wygasł] nawet nawet ładnie się prezentuje. Tylko nie wiem jak z awaryjnością tej jednostki.

Beżowe skóry :oops:

Niestety, 2.0 16v jest średnio udany. Potrafi chlać olej, siadają wtryskiwacze. Te usterki się powtarzają, więc to raczej kwestia wadliwości tej jednostki niż zaniedbania właścicieli. 1.8 16v wypada pod tym względem lepiej. Ale summa summarum, mając możliwość kupna Toyki, Mazdy czy Accorda głupotą jest zastanawiać się nad Vectrą.
Ale te skóry... Piękne :mrgreen:
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Lut 2015, 17:16

Kieł napisał(a):Rzuć okiem może na:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] + gaz

Dzwoniłem w sprawie tej Toyki. Właściciel jeździ "parę lat". Większość napraw dokonywał samemu. Auto ma "jakieś" tam zaprawki, ale podobno progi, podłużnica i "większość" zdrowa. Na wizytę w Toyota Włochy nie wyraził zgody, ale u Toyota Chodzeń na Piasecznie już tak. Nie wiem czemu, ale jak dodałem, że mam w Toyota Włochy znajomego który tam pracuje to jakoś się zaczął denerwować i szybko rozmowę zakończyliśmy. Nie wnikam, może to osoba typu "sprzedaję igłę a ci jeszcze chco mnie po mechanikach ciągać". Chociaż to nieco podejrzane, bo jeśli facet jest z Ursynowa, gdzie jest blisko i do Włoch i do Piaseczna, to czemu tak naciska na to drugie? Ale tak czy siak, ja bym jechał oglądać.
Tak w ogóle to jest komis, no rzekomo ten Pan jest właścicielem Toyki.

EDIT: Wiecie co jest na lepsze? (przepraszam autorze tematu, że robię ci śmietnik, jakby co to zgłaszaj posty do moderatorów :mrgreen: ). Przed rozmową szukałem jakichś typowych usterek dla tego silnika, żeby mieć punkt odniesienia w rozmowie. Oprócz zaworu wolnych obrotów ISC i luzów na kierownicy nie mogłem absolutnie ani jednej usterki znaleźć :mrgreen:
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Lut 2015, 17:36

drasquez napisał(a):Boję się Fordów (wiele złych opinii od rodziny i znajomych - po za Focusem gdzie bardzo nie podoba mi się wnętrze)
Jak kupili po kosztach to tak jest. Ode mnie Mondeo Mk2. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

08 Lut 2015, 18:05

Dzięki Killaz za wyczerpującą i pomocną wypowiedź ;) Będę polował w woj. łódzkim na Avensis/Accorda/Astrę/Lagunę - jak coś ciekawego znajdę to wrzucę linka. Najbardziej podoba mi się Accord jeżeli chodzi o całokształt. Wnętrze Laguny i Astry :)

Na razie znalazłem dwie Hondy w budżecie:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]

I tanią Astrę:
drasquez
Obserwowany

Prawo jazdy: 0-11-2014
Przebieg/rok: 12tys. km

08 Lut 2015, 18:33

Wybrałeś fajne egzemplarze :ok:

Pierwszy Accord jako, że jest do niewielkich poprawek lakierniczych, więc i cena wydaje się w porządku. Bo jednak Accordy stoją nieco drożej. Ale tutaj masz oryginalny przebieg, więc widać co się bierze. Martwić może ta usterka mechaniczna, bo przyczyn falowania obrotów może być wiele, od źle wyregulowanej instalacji gazowej po zawory, silniczek krokowy, EGR, cokolwiek. Raczej nie będzie to spory wydatek, a często można to samemu zrobić bo coś jest zasyfione.
Drugi Accord też ładny, ale trzeba dokładnie przez telefon się wypytać co i jak tam działa, bo opis ubogi, zdjęć mało.
Astra najmniej mi się podoba. Przednie reflektory z Astr od 2002 roku (czyli były zmieniane, choć często wymieniają je bo te przyciemniane są ładniejsze). Zdjęcia lichej jakości. Mało co można o niej powiedzieć. Poza tym sprzedający handluje innymi autami i częściami (Google po wpisaniu numeru tel. pokazało, że sprzedawał Vectrę, drzwi do jakiegoś auta). No i tani. Jak był niedawno sprowadzony to powinno dać to do myślenia, bo ja mojego golasa bez ABSu, z mniej rozchwytywanym silnikiem i do drobnych poprawek dałem półtora roku temu 6300 zł. No i bez LPG.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika