REKLAMA
Cześć!
Jestem w trakcie poszukiwań nowego samochodu (mój poprzedni został skradziony...). Spędziłem już mnóstwo czasu na portalach, ale postanowiłem zasięgnąć Waszej porady. Obecnie jeżdżę VW Lupo żony.
Jak użytkuję samochód:
- Autem jeżdżę od pn do sb do pracy (15 km w jedną stronę, co daje 30 km dziennie), całkiem równą trasą z prędkością dopuszczalną 60-70 km/h (czyli jadę zwykle 80)
- Po za tym samochód służy do normalnej eksploatacji - zakupy, wizyty u rodziców/teściów, etc.
Nadwozie:
- Hatchback lub sedan
- Nie kombi (chyba, że okazja)
Paliwo:
- Tylko LPG lub tania benzyna z możliwością założenia LPG
- Nie diesel
Styl jazdy i wielkość silnika:
- Jeżdżę dynamicznie, ale równo. Nie lubię kiedy samochód zamula (Lupo 1.0 zasmuca mnie okrutnie)
- Preferuję zakres 1.5-2.0 z naciskiem na 1.6-1.8
Preferencje co do marki:
- Lubię samochody japońskie choć przeszkadza mi w nich surowe i często przestarzałe wnętrze
- Nie mam nic do francuzów
- Boję się Fordów (wiele złych opinii od rodziny i znajomych - po za Focusem gdzie bardzo nie podoba mi się wnętrze)
Czego oczekuję:
1. Samochód musi być wygodny - to mój priorytet. Spędzam w nim sporo czasu i muszę czuć się w nim dobrze. Dobrze by było, żeby auto miało dobrej jakości miękkie i nie hałasujące plastiki i wygodne fotele. Istotna jest dla mnie też ergonomia (schowki, umiejscowienie przycisków, przydałby się chwytak na kubek termiczny)
2. Elektryka. Auto musi (!) mieć elektryczne szyby (wjeżdżanie do firmy na kartę). Mile widziane elektryczne lusterka.
3. Klimatronik pozostawię w sferze marzeń, ale klimatyzacja jest bardzo mile widziana.
4. Przestronne wnętrze i duży bagażnik (często przewożę różne rzeczy a i zakupy lubię mieścić w bagażniku a nie na fotelach)
5. Jako, że będę w aucie spędzał dużo czasu musi być w środku po prostu ładne. Wiem, że to subiektywna kwestia. Lubię nowoczesny i opływowy design - ideałem jest dla mnie wnętrze Mazdy 6 (ale też pierwsza Laguna, wszystkie Audi A4, etc.)
6. Niestety jestem estetą, więc samochód ogólnie musi być ładny
Na jak długo samochód:
-Planuję jeździć zakupionym teraz samochodem przez najbliższe 4 lata (do spłaty kredytów)
Cena:
- Chcę zamknąć się w kwocie 8 tyś już ze wszystkim (rejestracja, pakiet startowy etc.) aczkolwiek im taniej tym lepiej. Jeżeli auto za 6 tyś spełni moje oczekiwania to nie widzę sensu w dokładaniu pieniędzy (jestem w trakcie remontu
Mój region to woj. łódzkie (Łódź).
Z góry dzięki za konstruktywne porady i pozdrawiam