Jaki wzmacniacz? Pomocy...

27 Gru 2009, 13:37

Witam! Posiadam radio sony xplod 4x52. Z przodu głośniki sony xplod 180W, z tylu natomiast 6"x 9" Pioneer 330W (80RMS). Do tego aktywna tubka, ale to juz malo wazne. Zastanawiam się nad zakupem wzmacniacza do tych pioneerkow na tyl. Czy warto? Uzyskam lepszy dzwiek? Ile musze dac? DObry i stosunkowo tani:)
cichinho
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Straszewo

27 Gru 2009, 22:19

Lepiej zainwestować w dobry przód i dobrego suba w bagażniku bo po co wkładać na tylną półkę głośniki jak sub będzie działał ciśnieniem na głośniki w półce i dźwięk nie będzie dobrej jakości.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

28 Gru 2009, 16:45

Tuby nie mam dużej. Ona ma tylko dać troszkę basu, bo głośniki są dobrej jakości. Już mam ten sprzęt. Dlatego pytam czy to da więcej mocy i czy uzyska się lepszy dźwięk?
cichinho
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Gru 2009, 19:56

Napisz ile możesz wydać na ten wzmacniacz. Chcesz tylko do Pioneerów? Może warto dołożyć trochę kasy i kupić 4 kanały, tak aby podłączyć głośniki które masz z przodu i głośniki które masz z tyłu.
A przede wszystkim to zrobiłbym tak jak napisał PrezesArtek. Pozbyłbym się tych Pioneerów które masz z tyłu, a wzmacniacz kupiłbym tylko do tych przednich głośników.
Wspaniała muzyka na wspaniałym sprzęcie:) Wszystko czego potrzebuje:)
Bryza
Początkujący

28 Gru 2009, 23:11

Ale te przednie są słabsze i radio je pociągnie:) A z jakim kosztem musze się liczyć? Żeby to już grało:)
cichinho
Początkujący
Awatar użytkownika

28 Gru 2009, 23:56

Radio może i je jakoś pociągnie, ale jak by dostały trochę więcej mocy, to by im nie zaszkodziło ( no chyba że przesadzisz z tą mocą :mrgreen: ).
Jeżeli chodzi o koszta to tak:
Opcja pierwsza. Kupujesz jakiegoś chińskiego bubla (np. dwu kanałowy wzmacniacz Vioce Kraft + kable też jakieś najtańsze) za 90 zł + kable jakieś 40 zł. Tutaj właściwie jedyne co zyskasz, to głośność. Napewno będzie grało głośniej, ale jeżeli chodzi o jakość to nie spodziewaj się cudów.
Opcja druga. Kupujesz coś co już da trochę mocy i jeżeli chodzi o jakość, to też jakaś poprawa będzie. Np. wzmacniacz Blaupunkta albo Mac audio z filtrami dolno i górno przepustowymi za jakieś 300 zł. Do tego kable (10 mm2 pewnie wystarczą). Możesz kupić te najtańsze za 40 zł. A jak chcesz to możesz się pokusić na lepsze kable np Dietz za jakieś 60-80 zł.
Wszystko zależy od tego ile masz kasy. Jak masz jeszcze więcej kasy na sprzęt, to można złożyć coś lepszego. Napisałem tutaj o nowych wzmacniaczach. Jeżeli chcesz używane, to można znaleźć coś fajnego z Alpine albo Sony też za jakieś 250 - 300 zł.
Bryza
Początkujący

29 Gru 2009, 18:37

Wielkie dzięki :) Chyba jak już kupować to lepsze i żeby dało efekt:) Już dźwię jest dość dobry, ale chcę więcej :) Postanowiłem, że kupię tylko do tych do tyłu. One mają 80 w RMS, 330W na wyjsciu. Jaka moc wzmaka? Dajcie jakieś propozycje:)

[ Dodano: Wto Gru 29, 2009 17:54 ]
Znalazłem coś takiego. To już wyciągnie więcej mocy i lepszą jakość z tych pioneerkow?

[link do oferty na Allegro wygasł]
cichinho
Początkujący
Awatar użytkownika

29 Gru 2009, 21:15

Ten Mac audio co podałeś może być. W podobnej cenie możesz znaleźć jeszcze coś z Blaupunkta. Poszukaj czegoś co ma filtry i moc około 60W RMS.
Bryza
Początkujący

04 Sty 2010, 23:35

Mam takiego JBL-a do sprzedania: moc RMS, 2 Ohm 2 x 110 W / moc RMS, 4 Ohm 2 x 75 W
Servis Calibra
mikas24
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie