Jakie 4x4

22 Lut 2011, 18:36

Za kilka set to znaczy od ok 400tys. zł a za ok 220kzl (cena Granda - Overland) to bedzie E klasa, zgodzę się iż jest to auto prestiżowe,wygodne i komfortowe ale nadal to klasa wyższa, luksusowy to może być duży Jag, S-klasa, A8 i seria 7 to bardziej luksusowe a luksusowy to jest MM i RR :mrgreen:
Masz porównanie podobny rok produkcji [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] oraz [link do oferty na Allegro wygasł] :grin: a E klasa to nie auto luksusowe (choć wygodne i prestiżowe) tak samo jest z nowym egzemplarzem cenowo też podobnie, ale niestety Grandowi do S klasy czy serii 7 jeszcze trochę brakuje :wink:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lut 2011, 18:40

Szczerze mówiąc to Grandowi w dziedzinie poczucia luksusu brakuje nawet do C-klasy, 3er czy A4.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lut 2011, 19:27

Nigdy auto ze sztywnym mostem choć nawet na sprężynach nie będzie tak się prowadzić i oferować takiego komfortu.
Jogi4x4
Stały forumowicz

22 Lut 2011, 19:36

Bo Grander to taki wół roboczy :P
To co tu porównywać.
Za to w innych rzeczach jest lepszy :P
KonradMB
Aktywny

Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

22 Lut 2011, 20:08

Wołem roboczym to może być pick-up a nie SUV :wink: ewentualnie jako holownik można takiego Granda wykorzystać szczególnie że to terenówka więc może mieć więcej na haku :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

22 Lut 2011, 21:16

Szczerze mówiąc to Grandowi w dziedzinie poczucia luksusu brakuje nawet do C-klasy, 3er czy A4.

Ale ja pisałem w dziedzinie wyposażenia a nie luksusu. I nadal uważam że w dziedzinie wyposażenia Grand im nie ustępuje.
A co do luksusu to dla mnie A4 z napędem na przód to absolutnie nic szczególnego ani luksusowego. Typowy dupowóc który poza lepszej jakości materialami wewnątrz nie oferuje nic szczególnego.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Uwaga - dziury na drodze!
    Powoli nadchodzi wiosna i w wielu miastach trwa naprawianie nawierzchni uszkodzonej m.in. pod wpływem zimowych temperatur oraz działania soli drogowej. Czym może skończyć się dla kierowcy wpadnięcie w dziurę i jak jeździć ...

22 Lut 2011, 21:24

U nas pick-up to raczej taki sztuczny twór do odliczania VATu :P
A propo tych porównań względem wyposażenia o jakiej kwocie max piszemy bo w pierwszym poście widzę 18tys, a tu widzę za kilkaset :P
KonradMB
Aktywny

23 Lut 2011, 08:40

Bądźmy szczerzy głupia Vectra za ok ok. 120.000zł ma podobne wyposażęnie jak Grand za 240.000 :wink:
Jogi4x4
Stały forumowicz

23 Lut 2011, 15:17

Napęwno ma też taki napęd jak Grand bo za to też sporo płacimy i ma porządne silniki V8. Chyba nie siedziałeś w Grandzie jak porównujesz go do Vectry.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

23 Lut 2011, 15:25

Może poszukaj jakiego Nissana. Ich autka 4x4 sprawdzają się w terenie.
Zdjęcie
kolega
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

23 Lut 2011, 16:03

Kolega ma kilka metrów kiepskiej drogi a Wy mu tu "przeprawówki" proponujecie :-D
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

23 Lut 2011, 16:49

To ja może wrócę do tematu i polecę Ci Subaru Forestera. Fajne autko w sam raz na odcinek lekkiego terenu i w porównaniu do terenówek bądź nawet wysokich SUVów ze względu na niżej położony środek ciężkości(silnik typu Boxer też tu ma swoje zasługi) lepiej się prowadzi i jest wygodniejszy na zwykłej trasie. Co do silnika to konstrukcja 2.0 N/A jest pancerna, lecz ze względu na kulturę pracy nie bierz 122KM wersji z początku produkcji, a wersję 125KM. No i oczywiście główna zaleta Forka to napęd AWD na wiskozie(montowali też LSD z tyłu z silnikiem N/A w opcji, a w S-trubo w standardzie) może to nie to samo co DCCD w Imprezie ale też świetnie się spisuje :)
KonradMB
Aktywny

23 Lut 2011, 17:03

Grand Cherokee może i zalicza się do klasy SUV'ów, ale ma możliwości co prawdziwa terenówka i to jest w nim najlepsze. Jak ktoś nigdy nie jechał nim w terenie to lepiej zamilczeć niż pisać głupoty. Silnik 5.2 i średnie spalanie LPG w granicach 16-17 l/100km ?? chyba żart, podejrzewam że osoba która to pisała nie miała nigdy styczności z tym autem. Tyle to on pali w trasie tak do 120-130km/h, średnie spalanie na samej PB ( nie wliczając wogóle LPG) to ok 21l/100km zakładając że jeździmy 50/50 trasa i miasto. LPG wychodzi ok 24-25l/100km i nie widze zadnego problemu aby dojść do 30 l /100km. Zrobiłem nim ponad 100km po samym Krakowie, korki klima i średnie spalanie wyszło 28l/100km, a nie wciskałem do czerwonego pola na obrotomierzu. Krew sie przelewa jak sie czyta takie głupoty. Nie wiem jak wychodzi spalanie w terenie bo na dłuższą mete nie miałem możliwości jeszcze przetestować ale podejrzewam że zależnie od terenu będzie wyższe od uzyskanej normalnie średniej ze 100km.
szybki708
Początkujący

24 Lut 2011, 20:04

"możliwości co prawdziwa terenówka"
Uważasz że Grand Cherokee ma takie same możliwości w terenie jak prawdziwek? Ty widzisz co piszesz?
KonradMB
Aktywny

24 Lut 2011, 21:26

Siedziałem w Grandzie a nawet jeździłem, napęd to nie jest nic mega rewelacyjnego, ot silnik-skrzynia-reduktor-centralny dyfer i 2x sztywny most a jeśli weźmiesz Vke w Vectrze to to też fajnie robi i też może mieć jakieś pseudo 4 łapy :wink:

AreBie tamten Patrol to lekko zmotana seria do turystyki pomalowana w ciapy, auto przeprawowe wygląda tak http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... x=92&ty=64 :wink:
Jogi4x4
Stały forumowicz