Jakie 4x4

21 Lut 2011, 15:08

Zastanawiam się nad kupnem jakiejś terenówki albo SUV. Zależało by mi na w miarę taniej eksploatacji. Mam do dyspozycji 18000tys. Co w tej cenie byście polecili, i jak wygląda sprawa z eksploatacją takiego auta? Było by to pierwsze moje auto tego typu.
miksam
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tarnów

21 Lut 2011, 16:30

co to znaczy tania eksploatacja?
jeśli TO jest wyznacznikiem od razu skreśl wszystkie terenówki i 70% SUVów
zostają małe piździki typu Grand Vitara, Rav4 i tego typu auta
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

21 Lut 2011, 17:05

pocieszny napisał(a):co to znaczy tania eksploatacja?
jeśli TO jest wyznacznikiem od razu skreśl wszystkie terenówki i 70% SUVów
zostają małe piździki typu Grand Vitara, Rav4 i tego typu auta

Chodziło by mi oto żeby nie było problemów z przeniesieniem napędu bo jest to dość drogie i żeby nie było bardzo awaryjne a co do spalania to 11 ON max a co do benzyny to też w miarę rozsądnie :wink:
Mam kilka typów:
Honda CR-V
Honda HR-V
Daewoo / Ssangyong Muso
Też myślałem o Subaru Foster ale obawiam się ewentualnej awarii silnika wiem że to rzadkie ale jego obsługa jest dość drogie :cry:
miksam
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lut 2011, 18:51

Skoro rozważasz też terenówkę to domyślam się że szukasz porządnego napędu. Hondy mają napęd dołaczany więc moim zdaniem to taka lepsza jazda na zaśnieżonym czarnym i nic więcej.
Znacznie lepiej wybrać Forestera. Może Jeep Cherokee czy Liberty, albo Suzuki Vitara. Te auta zapewnia jedne z lepszych napędów.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

21 Lut 2011, 18:56

żaden dobry jeep niue spala mniej niż 16 litrów benzyny :mrgreen:
a jedyne w miare dobre diesle w jeepie to mercedes :mrgreen:
miksam, rozglądnij się za Rextonem z silnikiem 2,9 lub 2,7 (obydwa produkcji mercedesa) spalanie powinno Cię zadowolić a samochód jest nietuzinkowy i bardzo wygodny
pocieszny
Forumowicz VIP

21 Lut 2011, 19:28

O oplu słyszałem że niema dobrego silnika :?: Może był jakiś udany?
A można więcej szczegółów o Jeepie tylko z dieslem?
a co do Vitary lubie duże auta...
miksam
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia Audi quattro w sportach motorowych
    Na początku roku 1981, Audi z napędem quattro pojawiło się na scenie Rajdowych Mistrzostw Świata. Fin Hannu Mikkola, prowadząc auto z czterema ringami podczas Rajdu Monte Carlo, wygrał pierwszych sześć śnieżnych odcinków ...

21 Lut 2011, 19:36

jak opel to Monterey czy 3,2V6 lub 3,5V6 w benzynie czy 3,1 w dieslu to dobre silniki należy wystrzegać się 3.0 TDi
jeep w dieslu to ogólnie pomyłka, trudno znaleźć dobry egzemplarz, a jak kupisz z silnikiem VM to już w ogóle mogiła, jak jeep to tylko w benzynie :!:
duże auta ze względu na mase palą dużo, i te 10czy 11 litrów może nie być osiągalne
pocieszny
Forumowicz VIP

21 Lut 2011, 19:56

Ten opel to doś ciekawa propozycja. Tylko ceny są strasznie różne. A jak wygląda sprawa z Nissan Terrano?
miksam
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lut 2011, 20:49

Przyzwoity wóz, godny zainteresowania jest tylko 2,7TD. O Discovery nie myslałeś ?

Najważniejsze pytanie brzmi: W jakim terenie będziesz jeździł ?
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

21 Lut 2011, 21:11

AreBie napisał(a):Najważniejsze pytanie brzmi: W jakim terenie będziesz jeździł ?

Teren leki a nawet bardzo leki muszę na działkę dojeżdżać. Na razie do tego mam poloneza ale już pada więc pomyślałem o jakiejś terenówce albo SUV-ie Jak jest sucho to jeszcze jakoś przejadę ale podłoga już jest cała pognieciona, najgorzej jak mokro to mam bardzo duży problem z wyjechaniem pod górkę (muszę do 70 się rozpędzić) A po za tym podobają mi się takie auta
O Discovery myślałem tylko dość drogie jak na rok
miksam
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lut 2011, 21:24

Czyli nie potrzebujesz terenówki typowo do upalania w terenie. Na twoim miejscu wybierał bym pomiędzy CR-V, RAV4 i Foresterem. Dadzą spokojnie rade w takim "terenie" (zreszto popatrz na youtube co potrafią) Nie wykorzystasz potęcjału auta typowo terenowego, a w codziennym użytkowaniu jest ono dużo mniej praktyczne i kosztowniejsze od tych trzech wczesniej wymienionych.
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

21 Lut 2011, 21:33

AreBie napisał(a):codziennym użytkowaniu jest ono dużo mniej praktyczne
z tym się całkowicie nie zgodze :mrgreen: czy kosztowniejsze?? powiedział bym porównywalne :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

21 Lut 2011, 21:44

pocieszny napisał(a):z tym się całkowicie nie zgodze :mrgreen: czy kosztowniejsze?? powiedział bym porównywalne :wink:

Tu z tobą muszę się zgodzić np Honda CR-V 2.0 spala średnio 10 benzyny, Subaru Foster w słabszym silniku spale też ok 10l a do porównania Daewoo Muso (Może nie jes to rasowa terenówka) spala przy 2.8 ON spala 11l :mrgreen:
miksam
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lut 2011, 21:50

monterey przy silniku 3,2V6 i seryjnej gumie spala w granicach 12 litrów :wink: więc co to za różnica? nie mówiąc że ten w dieslu 3,1 to tak 9-10 :mrgreen:
Patrol 4,2 na kołach 33x12,5x15 MT spokojnie zamyka się w 11 litrach ON więc ŁAŁ :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

21 Lut 2011, 22:02

pocieszny napisał(a):Patrol 4,2 na kołach 33x12,5x15 MT spokojnie zamyka się w 11 litrach ON więc ŁAŁ :mrgreen:
To mój RD28 bierze trochę więcej ok12-14l ale niestety Nm mniej i koników, ale jak go równo w trasie przytrzymasz to myślę że powinien coś z tego ugryźć a tak jeżdżony normalnie (no prawie, teraz to po odpaleniu klekocze sobie z 15-20 minut i dopiero jazda :mrgreen: )
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna