Jakie audi 80 kupić??? Diesel vs. Benz + Lpg

08 Sie 2011, 21:11

Witam wszystkich, mam do wydania ok 5 000 - 5 500 zł i muszę kupić oszczędne auto, wybór padł na audi 80 (b4) rocznik 1993 lub 1994. O wyborze zadecydowała m. in. dobra blacha - ocynk oraz tanie części eksploatacyjne. Auta niestety nie będę mógł garażować i stąd moje wachanie między dieslem a benz + lpg.

Jeśli diesel to na pewno 1.9 tdi 90 km (66kw), znajomy ma taki w skodzie octavi i bardzo sobie chwali, jeździłem tym autem z tym silnikiem i także jestem zadowolony - niskie spalanie i wysoka bezawaryjność.

Jeśli natomiast benzynka + lpg to myślałem nad motorem 2.0 o mocy 90 lub 115 km. Kosztowo to wyjdzie podobnie to spaleni 10 l gazu /100 km da to samo to 5 l ropy /100 km.

Co byście wybrali i dlaczego???

Wiem, że w obu przypadkach auta będą miały przebieg co najmniej 200 000 km.

Audi a4 też mi się podoba ale niestety za 5 000 zł idzie kupić tylko jakąś padlinę...

Proszę o pomoc.
Sebik
mazi417
Nowicjusz

Auto: brak auta narazie

08 Sie 2011, 21:26

Jeśli auto byłoby z niewiadomego źródła - wówczas 2.0 + LPG - obojętne jakiej mocy.
Jeśli samochód byłby od kogoś znajomego/przeszłość auta byłaby Ci odrobinę znana lub przebieg w jakiś wiarygodny sposób udokumentowany - wówczas bez wahania 1.9 TDI. Silnik przy minimalnym wkładzie własnym praktycznie bezawaryjny, części powszechnie dostępne i tanie. Największym minusem tych samochodów są poprzedni właściciele - nigdy nie wiesz jak traktowano samochód (jeśli auto jest z nieznanych rąk).
Osobiście użytkuję 80 B4 z 94r no i póki co jestem zadowolony, spalanie całkiem przyzwoite, osiągi również w miarę dobre, zawieszenie w porównaniu z Mondeo MKII takie bardziej "bezpłciowe" bym powiedział - Mondeo bardzo dobrze się prowadziło po zakrętach, 80 - tka już nieco gorzej, ma większą tendencję do wyjazdów przodem. Zdecydowany plus - napęd quattro i blokada mechanizmu różnicowego w tylnym moście - to lubię w niej najbardziej zwłaszcza wiosną i zimą. 8)
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

08 Sie 2011, 21:27

jak ma być oszczędnie to kup lżejsze auto i niekoniecznie Audi, niestety w tek kwocie zwykle to bądą 3 różne auta i przystanek, albo szrot który nie będzie zbytnio nadawał się do jazdy, przerabiałem temat w zeszłym roku, do 7 nie ma nawet za bardzo czego szukać :evil:
jak chcesz tanie oszczędne auto to Golfa albo Bravo czy coś takiego jest lżejsze a silnik podobny, wyjdzie taniej :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Sie 2011, 21:41

Ciężko jest i owszem - auto już nie młode ale plus jest taki że jest tego bardzo dużo i jest w czym wybierać. Nie koloryzujmy już tak - jeśli szukasz w naprawdę idealnym stanie to fakt, trzeba blisko 7 klocków mieć w pogotowiu ale da się kupić coś ogarniętego do 5,5-6 tyś. Ja swoją kupiłem za niecałe 5, wymieniłem jedną kostkę (90zł) i żarówki bo po zmroku jechać się nie dało. Ot, tyle. Po 8 tyś jeszcze nic się nie zepsuło (odpukać :P ).
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Sie 2011, 22:02

wiesz da się wszystko, podobno
ja nie mam auta w domu które w cenie zakupu było by droższe niż 6000 PLN a przebiegi robią i po 50 tysi rocznie, i zwykle nic się nie psuje samo :mrgreen:
tu trzeba po prostu trafić, mi się nie udało znaleźć rokującej 80 za 6000, ale nie narzekam trafiłem o wiele lepiej :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

09 Sie 2011, 05:23

bez przesady, żeby za audi 80 dawać 7 tys. gdy za tą kwotę jest już audi a4, patrzyłem na ceny audi 80 b4 w dieslu i kształtują się od 3 do 7 tys. zł. mam nadzieję, że za 5500 coś kupię w tdi ;)
mazi417
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Poskramiacz śniegu z 1934 roku - Skoda Popular
    Czeska marka rozwijała przemyślane i skuteczne sposoby na radzenie sobie z dużym śniegiem i trudnym zimowymi warunkami już ponad osiemdziesiąt lat temu. Znany model POPULAR dokonał podczas zim lat 30 wielu spektakularnych ...

09 Sie 2011, 05:24

co wy na to

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mazi417
Nowicjusz

09 Sie 2011, 05:25

lub [link do oferty na Allegro wygasł] do negocjacji
mazi417
Nowicjusz

09 Sie 2011, 07:03

Ta z pierwszego linku wdaje mi się że zaliczyła wjazd przodem. Ale ze zdjęć to można sobie wróżyć, auto ma 20 lat na karku, na zdjęciach może być miodzio a w rzeczywistości kupa złomu.
Jak nie masz daleko to warto obejrzeć zwłaszcza z kimś kto wie na co patrzeć. Druga nieco lepiej wygląda, ale też warto z kimś się do niej wybrać.

bez przesady, żeby za audi 80 dawać 7 tys. gdy za tą kwotę jest już audi a4, patrzyłem na ceny audi 80 b4 w dieslu i kształtują się od 3 do 7 tys. zł. mam nadzieję, że za 5500 coś kupię w tdi

No kolego niestety za 7 tyś kupisz 80 TDI w przyzwoitym stanie albo A4 w stanie agonalnym - wystarczy obejrzeć kilka A4 TDI za takie 7 tyś. 1.6 może byś i dostał z początku produkcji, ale diesla bym się obawiał. 80 - tki B4 TDI za 3 tyś - chyba nie zdajesz sobie sprawy w jakim może być stanie.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Sie 2011, 19:56

7 tys to troche za dużo jak za AUDI 80, max 6 000 zł wysupłam jakoś i chyba prędzej TDI wybiorę niż LPG
mazi417
Nowicjusz

09 Sie 2011, 22:17

w takim roczniku płacisz za stan, za dobry stan płacisz więcej za złom grosze, sam zdecydujesz czy za taki stan jak znajdziesz warto zapłacić taką kase,
a za 80 w świetnym stanie to i 12 tysi nie jest bardzo dużo :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP