Jakie audi kupic

12 Maj 2010, 15:30

witam ! jestem posiadaczem AR 156 2.0 ts ponad 2 lata , przejechalem nim okolo 64000 km bez wiekszych problemow autko ma obecnie 240000 km przebiegu . Dodam jeszcze ze mieszkam obecnie w uk
Postanowilem zmienic auto prawdopodobnie na audi a4 roczniki pomiedzy 2003- 2005
interesuje mnie auto z silnikiem benzynowym i tu sie zaczynaja schody jaki silnik wybrac.
autka ktorymi sie interesuje to
a4 2.0 fsi
a4 1.8t 163 km
a4 1.8t 190km skrzynia 6-cio biegowa
mam limit finansowy ale jestem w stanie sobie kupic jedno z tych aut.
priorytetem by bylo oczywiscie niska awaryjnosc pozniej ekonomika w sensie zuzycie paliwa , dynamika oczywiscie wazna tez ale na 3cim miejscu :wink:
auta maja miedzy 90-130 tys. km przebiegu, przyznam sie ze interesuje mnie najbardziej silnik 1.8t tylko pytanie slabszy czy silniejszy, w tym drugim boje sie troche o skrzynie 6 malo informacji znalazlem na jej temat
wiem ze co do aut z turbo duzo zalezy od poprzedniego wlasciciela (dopuszczam max 2) ale zakladajac ze wszystko jest ok. to ktore autko radzili byscie mi wybrac, ktore byscie sami wybrali , co myslicie o awaryjnosci tych aut.
dzieki
teky
Nowicjusz

Miejscowość: uk/wallia

13 Maj 2010, 06:33

Silniki FSI to właściwie powinny pracowac tylko na paliwie 98 oktanowym...
Dla mnie 1,8T ,to lepszy wybór. A czy wersja mocniejsza czy słabsza..? Właściwie obie mają bardzo przyzwoite osiągi. To czy szukac auta z 6-biegową skrzynią uzależniał bym od tego czy faktycznie jezdzic bedziesz bardzo dużo autostradami i to ze znaczną prędkością. W jezdzie miejskiej lub "podmiejskiej" nie wykorzystasz zalet tej skrzyni... :smile:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Maj 2010, 10:02

Mój tato ostatnio kupił audi a6 na turbie intercooler i mysle ze też te silniki były montowane w a4 więc mogę się wypowiedzieć w twoim przypadku ;) Jest to silnik bardzo dynamiczny i można powiedziec że w pewnym sensie ekonomiczny bo spala niecałe 9 litrów przy dość dynamicznej jeździe, chciałem wspomnieć że jest to silnik 20v. Awaryjność tego samochodu jest znikoma "marka mówi za swoje" :) Jedynym mankamentem może okazac się znikoma korozja na błotnikach ale to norma jak i w audi tak i w mercedesach ;)
re_volt
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Polska

13 Maj 2010, 12:54

hmm no zeczywiscie z ta skrzynia 6 kolega trafil , bo na codzien faktycznie nie wykorzystam tego 6-tego biegu, choc na trasy do polski pare razy w roku spoko.
dzieki za odpowiedz, mam nadzieje ze ktos sie jeszcze wypowie pozdrawiam
teky
Nowicjusz

Miejscowość: uk/wallia

14 Maj 2010, 20:10

Prawda jest taka, nie kupuj tej audiki z silnikiem 2.5 TDI ponieważ jest bardzo awaryjna, reszta silników jak najbardziej lux ;)
re_volt
Nowicjusz
Awatar użytkownika

14 Maj 2010, 20:37

edynym mankamentem może okazac się znikoma korozja na błotnikach ale to norma jak i w audi tak i w mercedesach ;)

Tp moze jest norma ale w samochodach zdrapanych z przystanku
Od 20 lat zadne Audi nie ma klopotow z rdza to chyba najlepsza marka dzis pod tym wzgledem
dark13
Początkujący

Miejscowość: szczecin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Starszy kierowca nie znaczy gorszy
    Czy wiek kierowcy pozwala określić jego zdolność do prowadzenia pojazdu? Z badań wynika, że dużo większe znaczenie ma stan zdrowia danej osoby. Bardzo ważne są regularne kontrolne wizyty u lekarza, ponieważ niektórzy ...

15 Maj 2010, 09:26

No u nas na a6 jest na lewym błotniku lekka rdza ale to jak mowisz jest normalka ;)
re_volt
Nowicjusz
Awatar użytkownika

15 Maj 2010, 11:42

Jest normalka ale w samochodach z rpzygodami w ktorych zle dokonano naprawy.
W bezwypadkowym egzempalrzu nie ma prawa byc grama rdzy po elementami lakierowanymi
dark13
Początkujący

Miejscowość: szczecin