Jakie autko do 13 tysięcy hatchback/sedan/limuzyna

20 Mar 2015, 17:54

Witam. Szukam dla siebie autka najlepiej hatchback/sedan/limuzyna, będzie to jako trzecie auto w rodzinie, takie dodatkowe, lecz na różnej długości trasy (czasami 12, a czasami 400km)
Motor maksymalnie do pojemności 1900cm sześciennych, benzyna+lpg lub diesel. Minimum 90km. Liczba drzwi 4/5. Możliwie młody rocznik. Auto nie jest tylko i wyłącznie dla mnie, lecz również dla żony więc odpadają VW i inne auta z tych "kanciatych". Kilka lat temu posiadałem lagune 2 rocznik 2002 1.9 diesel, autko mimo opinii bardzo mało awaryjne, podoba nam się laguna 2 fl (po lifcie) niby bardziej udane auto, chociaż na moją nie mogłem narzekać. Auto bardzo wygodne i wgl... Drugim autkiem branym pod uwagę jest citroen c4 1.6 HdI 90/110km, trzecim autkiem (i tu pewnie pojawi się dużo krytyki) jest alfa 147 po lifcie z silnikiem 1.8 benzyna+lpg. Mondeo odpada bo za długie, vectra tak samo+plastikowe wnętrze, skode octawię miałem i była zbyt twarda, mazda 6 ma duże silniki, 307 ma dużo "złych" opini, tak samo megane 2+ żonie nie podoba się ta ścięta d..a. Może jakieś sugestie, ewentualnie propozycje co do kupna auta? Pozdrawiam.
luki041
Nowicjusz

Auto: focus II lift/bravo

20 Mar 2015, 18:34

Powiem, że wybrałeś dość kontrowersyjnie auta. Pytanie pierwsze - będziesz pokonywał częściej krótkie trasy? Jeśli tak to nowoczesne diesle odpadają.
Z aut które wymieniłeś:
-Renault Laguna II FL - masz za mały budżet,
-Citroen C4 - j.w.
-AR 147 - gdzie widziałeś silnik 1.8 ?

Ogólnie moja rada - nie patrz na najtańsze egzemplarze w ogłoszeniach, to że stoi tam kilka C4 w takiej cenie nie znaczy, że są one czegokolwiek warte. Wymienię kilka aut, które polecam w tym budżecie, a Ty daj znać, które się podobają.

Citroen C5 benzyna do LPG (1.8, 2.0) albo diesel (2.0 HDi)
Honda Accord VI benzyna do LPG (1.8 lub 2.0)
Toyota Corolla E12 benzyna do LPG (1.6)
Peugeot 307 benzyna do LPG (1.6 lub 2.0) albo diesel (2.0 HDi)
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

20 Mar 2015, 18:59

Ossy napisał(a):Powiem, że wybrałeś dość kontrowersyjnie auta. Pytanie pierwsze - będziesz pokonywał częściej krótkie trasy? Jeśli tak to nowoczesne diesle odpadają.
Z aut które wymieniłeś:
-Renault Laguna II FL - masz za mały budżet,
-Citroen C4 - j.w.
-AR 147 - gdzie widziałeś silnik 1.8 ?

Ogólnie moja rada - nie patrz na najtańsze egzemplarze w ogłoszeniach, to że stoi tam kilka C4 w takiej cenie nie znaczy, że są one czegokolwiek warte. Wymienię kilka aut, które polecam w tym budżecie, a Ty daj znać, które się podobają.

Citroen C5 benzyna do LPG (1.8, 2.0) albo diesel (2.0 HDi)
Honda Accord VI benzyna do LPG (1.8 lub 2.0)
Toyota Corolla E12 benzyna do LPG (1.6)
Peugeot 307 benzyna do LPG (1.6 lub 2.0) albo diesel (2.0 HDi)

Sorka alfa z silnikiem 1.6 benzyna+lpg
Lagun 2fl w tej cenie, ewentualnie wyższej do wynegocjowania można znaleźć dosyć dużo. C4 fakt jest dosyć mało, ale jest kilka ciekawych ofert. Z tych aut co zaproponowałeś to ładna jest corolla, ale do tej ceny jest ich maluuutko, 307? hmm nie wiem co myśleć o tym aucie ponieważ dużo się na temat tego auta naczytałem i nasłuchałem..
----
Jakie trasy będę pokonywał częściej? hmm różnie często mi powiedzieć, w focusie 2 mam motor 1.6 tdci, żona nim często do pracy dojeżdża (odcinek 1km...) autko jest u nas od 4 lat i narazie nie narzekam, ale wiem, że z innym silnikiem może być inaczej.
luki041
Nowicjusz

Auto: focus II lift/bravo

20 Mar 2015, 19:11

Jak Toyota Corolla E12 1.6 to ja dodam Honda Civic VII 1.6
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

20 Mar 2015, 21:30

luki041 napisał(a):alfa 147 po lifcie z silnikie
Auto po lifcie jest poprawione. Wyeliminowano wtedy wiele tych drobnych wkurzających błędów. Jednak z gazem to bezawaryjnie nie będzie :/ Lepiej rozejrzeć się za najlepszym silnikiem w gamie, czyli 1.9 JTD, ale tutaj znów te krótkie dystanse
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004