Jakie autko do 5000 PLN?

14 Lip 2009, 12:39

Cześć!

Do tej pory w ogóle nie interesowałem się motoryzację, ale w końcu nadszedł czas, by się zebrać do kupy i kupić swój pierwszy w życiu samochód za własne, zarobione pieniądze.

Nic kompletnie nie wiem, nigdy w życiu nie kupowałem samochodu, będę wdzięczny za wszelkie rady jakich możecie mi udzielić: na co zwracać uwagę jak będę autka oglądał, jakich modeli szukać itd.

Interesuje mnie autko, którym pojeżdżę około roku, najwyżej dwóch, a potem dołożę trochę pieniędzy i kupię coś fajniejszego. Najlepiej, żeby to było autko po pierwsze takie, które nie straci zbyt dużo na wartości przez ten czas i żebym nie musiał w nim remontować czegoś bardzo poważnego, a więc interesują mnie modele które są solidne.

Jeszcze jestem studentem, więc i kieszeń ciągle niezbyt ciężka, dlatego kolejnym wymaganiem jest jak najniższe spalanie, no i być może LPG. Warto w ogóle w starych furkach mieć LPG? W tym temacie również bardzo ważne, żeby części zamienne oryginalne były tanie lub ewentualnie żeby dana marka/model miał dużą dostępność częsci nieoryginalnych, tzw. zamienników.

Nie będę specjalnie wybrzydzał, marka nie ma znaczenia praktycznie. Fajnie by było, gdyby się dało znaleźć jakiegoś sedana w tej cenie, choć jak pisałem, nie będę specjalnie wybrzydzał.

Z góry dzięki za wszelkie wpisy.
blah
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

14 Lip 2009, 13:32

z mojej strony poraz kolejny w tej cenie Lanos z silnikiem 1.5 8V idealnie wspolgra z lpg,za ta kwote wyrwiesz rocznik 97-98 z nawet db wyposazeniem a duzo czesci pasuje z Opla,robia po 300tys.km bez problemow
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

14 Lip 2009, 13:38

z Lanosem daj sobie spokój ... takie jest oczywiście moje zdanie. Za taką kase zgarniesz całkiem przyzwoitego golfa III bo jak wiadomo firma to firma. Hmmm tutaj też zalezy czy chcesz auto starsze i pożądne czy nowsze i badziewiarskie.
konrad1422
Początkujący

Miejscowość: PL

14 Lip 2009, 13:46

no a powiedz mi co wiesz o Lanosie?? Czemu ma dac sobie spokoj?? Auta zescie nie mieli a pierdolicie głupoty,chcesz spytaj sie kolegow Phantoma albo Artura wprawdzie wiedza wiecej odemnie ale w tym zgodza sie ze mna napewno ze Lanos jest spoko autko
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

14 Lip 2009, 13:59

Jeśli chodzi o porządne samochody to tradycyjnie polecam:

Mercedes-Benz 190
[link do oferty na Allegro wygasł]

BMW serii 3 E30

- solidne, średniej klasy sedany, bardzo ergonomiczne i przestronne, w bagażniku spokojnie zmieści się spora butla z gazem (najlepiej sekwencyjnym). To modele dość bezawaryjne, a ceny zadbanych egzemplarzy właściwie stoją w miejscu. W Mesiu silniki zaczynają się od 1.8, myśle, że takie BMW 316i byłoby optymalne dla Ciebie.

W tej cenie mogę zaproponować (jeśli wolisz przedni napęd):

Honda Civic V

Opel Astra I

Ogólnie przy zakupie takiego staruszka najważniejsze są blachy (progi, nadkola, drzwi, klapy bagażnika, maska) no i żeby silnik równiutko chodził (nie słuchaj tłumaczenia, że stał dwa tygodnie).

Wiadomo, że samochód taki nie powinien być poważnie bity: trzeba dokładnie przyjrzeć się, czy nie ma widocznych napraw blacharskich, drzwi powinny się otwierać i zamykać lekko. Podczas puszczenia kierownicy w trakcie jazdy na płaskim auto nie powinno "uciekać" na bok. Zajrzyj pod wykładziny, czy nie ma korozji (a tak w ogóle to polecam ocynk - np. w e30 od 90 roku, w Mercu chyba jeszcze wcześniej). Elementy silnika też nie powinny być skorodowane, obejrzyj wydech albo najlepiej całe auto spod spodu. Patrz, czy nie ma ważnych elementów przyczepionych byle drutami ani innej prowizorki, bo to świadczy o tym, jak właściciel dbał o samochód.

Zawieszenie. Każdy amortyzator po dociśnięciu powinien odbić szybko do góry bez dalszego bujania.
Zerknij jeszcze na opony, bo to spory wydatek.

Jak uruchomisz silnik to spaliny z rury wydechowej nie mają prawa mieć koloru niebieskiego, w przeciwnym razie będziesz musiał rozłożyć silnik. Powinien odpalić po kilku sekundach rozruchu. Sprawdź poziomy płynów.

Dokumenty dowód rej. (termin badania i zgodność nrów nadwozia), ważne ubezpieczenie, karta pojazdu.

Jaki mi się coś przypomni to dopisze ;) .
shilay
Początkujący

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 27 02 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: BMW 320i E36
Silnik: M52B20 2.0 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

14 Lip 2009, 14:23

Z ta kasa tez bym się oglądał za lanosem to bardzo dobre samochody, napewno będzie on lepszy niz stary golf 3
skalops
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga, roboty drogowe!
    Jazda w strefie robót drogowych wiąże się z wieloma zagrożeniami, m.in. z powodu zmienionej organizacji ruchu czy ubytków w nawierzchni. Odpowiednia prędkość i zachowanie dystansu – o czym jeszcze powinni ...

14 Lip 2009, 18:59

no dokladnie,zreszta za 5000zl znajdziesz dobrego Golfa 3?? Szczerze watpie,predzej jakis Golf 2 by sie znalazl choc ten juz pomalu rowniez oklepany
Barol
Awatar użytkownika