Jakie autko kupić

18 Lut 2012, 14:38

Witam.
Jestem młodym kierowcą robię prawko jazdy niedługo egzamin i się rozglądam za autkiem.
Razem z mamą dyskutujemy jakie auto jest najlepsze.
Auto wg mamy ma być przede wszystkim tanie w użytkowaniu tzn. chcę ona tanie części, dla mnie też to się liczy ale wg niej to tylko maluch chyba ma tanie części...

Auto ma niedużo palić (do 1000 cm3, chociaż każde auto pali w mieście 7L...), TANIE CZĘŚCI, na benzynę no i nie duże wiadomo.

Interesujemy się autami takimi jak Daewoo Matiz vs Seicento, wiem że zdania są podzielone na temat tych aut, szczerze mówiąc to już Matiza bym kupił, co o tym sądzicie? Kto ma tańsze części?

Następny samochód to Volkswagen Lupo i tutaj jest spór z mamą bo on ma już drogie części wg niej i koniec i potrzebuje jakiejś argumentacji że jednak tak nie jest.

I ostatnia rzecz to paliwo vs gaz, słyszałem że w gazie silnik czy coś i tu też potrzebuje argumentów że gaz jest lepszy (o ile jest)

Dzięki za przeczytanie i czas poświęcony :) Pozdrawiam
Corleone
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1993

18 Lut 2012, 14:43

Podaj ile masz kasy bo przeznaczenia, bo tak to nikt ci nic nie podpowie innego...
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

18 Lut 2012, 15:42

Aha, wybaczcie, zapomniałem o najważniejszej rzeczy, auto do max 5,000 zł nie będę kupował BMW dla nowego kierowcy :)

Rocznik 1997-2003
Corleone
Nowicjusz

18 Lut 2012, 17:33

Najlepszym rozwiązaniem w tej kwocie to Opel Corsa + LPG ze względu na koszt części, niezawodność wygodę oraz spalanie ;) Testowałem ostatnio wiele samochodów małolitrażowych i wydaje mi się to najlepsze rozwiązanie. Seicento jest niewygodne, w środku jest bardzo głośno, Matiz jest fajny tylko są problemy z wbijaniem 2 biegu, Corsa jest fajnie wyciszona i w miarę wygodna.
Ostatnio edytowany przez a5f5c1, 18 Lut 2012, 17:36, edytowano w sumie 1 raz
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

18 Lut 2012, 17:36

Za 5 tysięcy ciężko będzie coś takiego znaleźć z takim małym silnikiem, oprócz matiza i seicento. Wątpię żeby się się udało wychwycić Polo III z 1.0 w tej cenie z tym rocznikiem. ale zawsze można spróbować. Z takich małych autek powinieneś znaleźć Peugeota 106 i może Suzuki Swifta.
maciek1203
Aktywny

18 Lut 2012, 18:14

Lupo w tych pieniądzach to tylko szrot.
W tych pieniądzach dostaniesz zadbane Punto I z koncówki produkcji,części ma tanie (jak to Fiat),palić nie pali dużo (po mieście 7-7.5l),silniki dobrze znoszą gaz więc problemów nie powinno być.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało!
    Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...

18 Lut 2012, 18:22

W tych pieniądzach ciężko coś wychwycić. Popatrz może na Peugeota 106, za taką kasę powinieneś coś wychwycić.

Na pewno potrzebujesz takich małych samochodów?
Pierwszy samochód zapraszam :)
sd4
Nowicjusz

19 Lut 2012, 07:31

Na początek potrzebuje mały, nie mam jeszcze rodziny żeby kupować jakieś kombi, dlatego na początek chciałbym kupić jakiś mały samochód, tanie części, małe spalanie

Chciałbym jeszcze o pomoc tzn. aby mi napisać czy benzyna jest lepsza na dzisiejsze czasy czy gaz, i jak to jest mieć samochód z LPG, psuję się ponoć czy nie?

Druga sprawa to proszę o pomoc czy drogie są części do VW Lupo (np. skrzynia biegów) od np. Matiza albo VW Polo, bo to jest ważne, czy duża jest różnica

I ostatnia kwestia, jak to jest z tym spalaniem, wyczytałem że i silnik 0.8 czy 1.4 pali w mieście po 7l co jest dla mnie groteskowe i prosiłbym o to wytłumaczenie jak to jest - prawda czy fałsz

I jeszcze jedno, jak to jest z tym łączeniem benzyny z LPG??

Dzięki za zainteresowanie tematem :)

@ Właśnie znalazłem takie auto tanie Suzuki swift
[link do oferty na Allegro wygasł]
Tylko znając moją matkę zaraz powie że części drogie dlatego proszę mi napisać czy rzeczywiście są
Corleone
Nowicjusz

19 Lut 2012, 11:33

Na gaz możesz przerobić większość benzyniaków, ale niektóre są takie że po założeniu gazu zaczynają wariować. Jeśli nie chcesz przepłacać na paliwo to załóż sobie gaz albo kup już z założonym gazem. Swift jest jak najbardziej ok i części nie są do niego nie zbyt drogie. Poszukaj sobie jeszcze peugeota 106 lub 306.
maciek1203
Aktywny

19 Lut 2012, 15:45

Dzięki za odp, poczytałem trochę o tym S Swift i czy prawdą jest, że jednak mniej jest zamienników i droższe części są?

O Peugeotach też myślałem, ale wg mojej matki są do niczego, że blacha itp. i jeżeli chciałbym jej pokazać jakiegoś Peugeota to potrzebowałbym jakiś argument który by podbudował reputacje odnośnie Peugeota i bym prosił o takowy :)
Corleone
Nowicjusz

19 Lut 2012, 17:13

Mały, jak na te lata produkcji to dość ładnie się prezentuje, w małych silnikach nie spala dużo, dość tanie części, w drugiej generacji blacha jest dość dobrze zrobiona i dopiero jak naprawdę się o niego nie zda to zaczyna pojawiać się rdza. Wystarczy?
maciek1203
Aktywny

19 Lut 2012, 18:23

No mnie przekonały, dzięki za odp :)

A co myślisz o tych fiatach?
Widzę, że po dłuższym użytkowaniu blacha z dołu odpada

Peugeota też fajnego znalazłem widzę, że blachy nieco mniej odpadają?

Ale jednak VW to VW :P
Np. takiego znalazłem co o nim sądzisz ?? Vw Polo

Tutaj też ładna Poluweczka za niską cenę
Corleone
Nowicjusz

20 Lut 2012, 16:43

Widzę że trochę temat zszedł na dalszy plan, dlatego odnawiam go i przy okazji mam pytanie odnośnie części do samochodów, jakich jest najwięcej czyżby fiatów a może vw??

@btw: co to jest rozrząd? (w sieci opis dla 'naukowców')
Corleone
Nowicjusz

20 Lut 2012, 17:30

Punto II za 4000zł?Przecież to będzie padaka.
Ten Peugeot 106 ma prawie 8000wyświetleń i nikt go jeszcze nie wziął?Ciekawe czemu.
Polo III za 3000zł to podobnie jak Punto padaka,wogóle silnik 1.0 w tym aucie to męczarnia.

Jeszcze odnośnie 106 to tam musisz uważać na tylną belke żeby nie trafić takiego w którym trzeba będzie ją robic bo koszt naprawy to jakieś 700-800zł.

A może by tak Citroen Saxo albo Fiat Brava/Bravo.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

20 Lut 2012, 18:32

Odnośnie 1.0, no taki chcę matka no bo mało pali i tańsze opłaty.

Samochodziki nawet, nawet które pokazałeś, pokażę matce :)

Znalazłem wcześniej polówkę za 3,200zł jak dla mnie bomba, tylko ma ponad 6,000 wyświetleń i też jest gdzieś haczyk?

btw:co sądzisz o Citroenach?
Corleone
Nowicjusz