Jakie auto 4x4 kupić

08 Lip 2010, 03:39

Witam.
Nosze się z zamiarem kupna jakiegoś samochodu 4x4. Moj budżet to 15tys.
Szczerze jestem zielony w temacie terenówek. Przeczytałem kilka postów, lecz zrobiły mi one jeszcze większy mętlik w głowie. Na stale mieszkam za granica, samochód będzie mi potrzebny jedynie na wakacje, przy czym więcej czasu spędzę na polskich dziurawych drogach niż w terenie. Szukam samochodu komfortowego, który mogę zabrać na lekki teren, więc nie może być on typowo terenowy (a szkoda). Rozglądałem się za Rang Roverem, Maverickiem, Defenderem, Oplami Fronrera lub Monterey, w ostateczności Defenderem. Wszelkie sugestie będą mile widziane. Może kros z szanownych forumowiczów byłby w stanie nakierować mnie na właściwą drogę. Dodam, ze auto będzie miało przebiegu około 5 tys. km rocznie.

Dzięki Serdeczne
Pozdrawiam
mike81
Nowicjusz

Miejscowość: Balbriggan

08 Lip 2010, 09:01

jeśli szukasz komfortu to o terenówce zapomnij. tym bardziej o defie :mrgreen:
pajero II generacji albo vitara powinna dla Ciebie być OK.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

08 Lip 2010, 11:54

Dzieki za szybka odpowiedz.
Rozumiem, ze nie da sie miec wszystkiego w jednym. Musze przejechac sie Grand Vitara i Pajero. A jezeli chodzi o w/w Range Rovera, jakies opinie, czy on nadaje sie wogole do offroad-u (nie przeprawy przez blota po dach, lecz bardziej lightowy teren - polne drogi, dojazd do jeziorka)?

PS. Przepraszam, ale nie mam polskich znakow na tym lapku. :oops:

Dzieki
mike81
Nowicjusz

08 Lip 2010, 12:10

nadaje sie a jakże ;) ale Clasic :mrgreen:
nowe już nie bardzo :mrgreen: jeszcze taki miły z V8 pod maską i aftomatem ;)
jak rozważasz opla to rozważ Monterey`a ;) bardzo fajne autko :wink:

ogólnie do turystycznej jazdy nadaje się każda terenówka i większośc SUVów, wszystko zależy od potrzeb i posiadanego budżetu :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Lip 2010, 14:42

Pocieszny, co miales na mysli piszac Classic? Czy jakis szczegolny rocznik, model i z jakim silnikiem?
mike81
Nowicjusz

08 Lip 2010, 15:04

RR Clasic to jeszcze stary rendż :wink: 2,5TD to zwykle silnik VM więc trzeba się zastanowić czy się chce :mrgreen: czasem TD z BeeMki :mrgreen: a czasem 2,5 td z dwusety/cysety (ja ich osobiście nie rozróżniam :mrgreen: )
V8 no toklasyka LRa sprawuje sie dobrze tylko trochę pali :mrgreen:
w Clasiku masz jeszcze szanse na reduktor z prawdziwego zdarzenia (czyli z redukcją taki jak w disco) mosty dość mocne (jak na LRa :mrgreen: ), to jeszcze RR bez tony elektroniki, ogólnie duże przestronne fajne auto do turystyki w sam raz :wink: fajny dupowóz :mrgreen:
sam kiedyś myślałem nad RRem ale niestety stan egzemplarzy oglądanych był niezadowalający :???:

P38 to juz troche elektroniki która się psuje :???: ale gdybyś znalazł P38 juz na sprężynie (nie na poduchach) z wyciętą dużą częścią elektroniki przez poprzedniego właściciela (zwłaszcza związanej z Immo :mrgreen: ) to też jest bardzo fajny wóz :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Subaru Forester
    Średniej wielkości Forester został przetestowany przez Consumer Reports w wersji z mocniejszym, 2,5-litrowym silnikiem benzynowym o mocy 184 KM, uzyskując średni wynik 28 mpg, 20 mpg w mieście i 38 mpg na szybkiej trasie. ...

09 Lip 2010, 02:03

Jeżeli mogę wyrazić Swoją opinię to polecam Forda Mavericka. Mam taki samochód (czyt. tata, ja tez jeżdżę) z silnikiem 2.7 TDI o mocy 125 KM. Samochód nie nadaje się typowo do lasu gdyż jego przednie zawieszenie jest zbyt słabe, natomiast na drogi asfaltowe jak i polne jest w sam raz, bardzo lekko prowadzi się to auto siedzi się wysoko co jest zaletą zwłaszcza wieczorem gdy w osobówce świecą Ci w oczy, posiadam wersje krótką a mimo to jest w nim bardzo dużo miejsca, wnioskuję to wypadzie w Polskę w 4 osoby, z tyłu również rozkładane kanapy. Samochodem idzie też szybko pojechać jak na terenówkę nasza największa prędkość to 180 km/h ale to raczej nie jest zalecane dla tych aut. Co do terenu to jego zaletą również jest reduktor i blokada tylnego mostu LSD. Jeżeli coś mi jeszcze się przypomni to napiszę, i na prawdę mówię Ci że tą propozyjcę też warto rozpatrzeć. Pozdrawiam.

PS- Tata robi po 30 tyś przebiegu bez większych awarii.
stepien0601
Nowicjusz

Miejscowość: GBY/GCZ

09 Lip 2010, 02:34

Dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi.
Odpuszcze sobie Range Rovera ze wzgedu na awaryjnosc.
Waham sie teraz pomiedzy trzema samochodami Maverick-iem, CR-V i Fronter-om. Czy mielibyscie jakies sugestie co do silnika i rocznika samochodu? Czy one rowniez nadaja sie do lekkich terenow? Ktory z nich bylby waszym faworytem?
Nie ma znaczeni.a dla mnie spalanie oraz czy to bedzie benzyniak czy diesel. Nie bede zakladal instalacji gazowej i moze chcialbym pobawic sie w lekki mod w przyszlosci. Na co mam zwrocic uwage przedewszystkim przy zakupie i jakie sa slabe punkty tych aut?

Jeszcze raz dziekuje za pomoc.
mike81
Nowicjusz

09 Lip 2010, 08:22

CRV to 100% SUV. nadaje się tylko na asfalty.
Maverick i Terrano II to bliźniacze samochody o świetnym silniku 2,7. z przodu ISF (niezależne zawieszenie), podobnie jak Frontera.
Minusem bliźniaków jest ich wysokość i nieduża szerokość.
Frotka jest mega wygodna, z silnikiem 2.8td jeździ fajnie i ekonomicznie.
oprócz Hondy, pozostałe dają radę w średnim terenie.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lip 2010, 11:03

Maverick jest chyba oryginalnie z przodu trochę niższy niż z tyłu, ale idzie zrobic go na prosto samemu, my tak mamy zrobione na czymś się go podnosi chyba na jakiś drążkach, zapytam taty to później napiszę. Miałem okazję jechać Fronterą z różnymi silnikami najczęściej dislowskimi, najlepiej jechało mi się Fronterą z silnikiem 2,2 DTI, ale mimo to nie jest to co Maverick, zawieszenie w Mavericku jest o wiele wygodniejsze , druga sprawa to moc, Maverick ma 125 KM, a Frontera 115 KM o ile się nie myle, niby mała różnica ale jeżeli chodzi o "buta" to Maverick ma większego, w zimę ciągałem przyczepe na polowaniu zbiorowym jak była cała załadowana to ważyła sporo mimo to maverick jechał bez mniejszym problemów z tyłu mam założone opony 80 % teren 20 % szosa to bardzo dużo pomaga w zimę jak i w terenie z przodu mam założone opony 50 % teren i 50 % szosa specjalnie gdyż jak mam założone opony takie jak na tyle z przodu samochód nie wyjeżdża a tylko się zakpouje (wypokuje szybko dziury) a takie rozwiązanie jak ja mam polega na tym że tylne koła wypychają auto a przednie mają im pomóc a nie wkopywać się w ziemię. Ogólnie obstawiam na Mavericka ale nie dlatego że go mam tylko wyciągam konsekwencję z wszystkich jazd terenówkami, jeździłem nie jedną i najlepszy wydaje się Maverick z tych co podajesz, Pozdrawiam.!
stepien0601
Nowicjusz

09 Lip 2010, 12:09

czemu sie upieracie przy dieslach?? :mrgreen:
duża Vka lepiej robi na drodze i w terenie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

09 Lip 2010, 15:01

ekonomia Panie :mrgreen:
[email widoczny po zalogowaniu] w samochodach 4x4 nie wolno jeździć na różnych oponach, czy to rozmiar chodzi, czy bieżnik. wszystkie 4 opony muszą być takie same :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lip 2010, 15:49

Karson napisał(a):ekonomia Panie :mrgreen:
12 litrów ON konrtra 16 litrów LPG :mrgreen: nie rozśmieszaj mnie :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

09 Lip 2010, 16:54

@Karson, Chodzi mi o bieznik, rozmiar mam taki sam 235/75 R15
stepien0601
Nowicjusz

13 Lip 2010, 14:34

16l LPG w V-ce? chyba na jałowym biegu.. :mrgreen:
[email widoczny po zalogowaniu] tyczy się to również bieżnika