Jakie auto dla początkującego kierowcy kobiety?

14 Sie 2014, 06:08

Mam 44 lata, mieszkam w Trójmieście, czyli korki i ogólny szał na ulicach, no i prawko zdane 3 lata temu, ale po zdaniu nie jeździłam. Teraz biorę lekcje dla przypomnienia i mam ok. 40 000 zł odłożone na swoje autko. Chciałabym 2-latka, automat koniecznie, 5-cio drzwiowy klasy B, trochę więcej niż 70 KM, bo trzeba w dużym natężeniu ruchu szybko reagować. No i benzyniak. Bardzo proszę o pomoc. Będę raczej dużo jeździć po mieście. Pozdrawiam. :)
Lajkonik70
Nowicjusz

Auto: Nie mam

14 Sie 2014, 06:48

Lajkonik70 napisał(a):Chciałabym 2-latka

Rocznikiem nie jeździmy.
Ja proponuję Fiata Grande Punto
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

14 Sie 2014, 08:39

Autor chciał auto w automacie.

Ja proponuje Forda Fieste mk7, Suzuki Swift mk6, Peugeot 207/208
Trify
Początkujący

Auto: Peugeot 5008 / Mercedes W203
Silnik: 2.0 HDI / 1.8 KOMPR

14 Sie 2014, 08:41

ja polece opla corse D 1.2 za ta kase kupisz z malym przebiegiem od 1szego wlasciciela i bedzie jeszcze pachniala salonem :) a spalanie to 6-7l no i autko jest idealne do parkowania w ciasnym miescie. A co do atomatu to tez rozwaz to iz jazda w miescie nie bedzie ekonomiczna a naprawa automatu bedzie droga i skomplikowana.
Jaca17
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda Civic V
Silnik: 1.5i 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

14 Sie 2014, 08:45

Trify napisał(a):Autor chciał auto w automacie

Proszę bardzo, BMW serii 1. Bardzo dobre automaty.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trify napisał(a):Ja proponuje Forda Fieste mk7, Suzuki Swift mk6, Peugeot 207/208

W klase B w tym momencie bym sie nie pchał bo to ma pół automaty a Ford jak już to z manualem.
Koniu
Forumowicz VIP

14 Sie 2014, 15:02

Dzięki za sugestie. Wiem, że automatem to nie jest ekonomiczna jazda, ale za bardzo się koncentruję na pracy sprzęgłem i biegami a ucieka mi to co się wokół dzieje. Dlatego bezpieczeństwo jazdy jest priorytetem. Automat pozwala na skupienie uwagi na drogę. Najmłodsza już nie jestem i baba do tego, więc uważam że automat jest lepszym wyjściem. :)
Lajkonik70
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Premiera modelu 3008DKR MAXI
    Peugeot Sport, zespół mający na swoim koncie dwa niedawne zwycięstwa w edycjach 2016 i 2017 legendarnego Rajdu Dakar (edycja tegoroczna odbyła się w styczniu w Ameryce Południowej), przedstawia samochód, który ...

14 Sie 2014, 18:11

Lajkonik70 napisał(a):za bardzo się koncentruję na pracy sprzęgłem i biegami a ucieka mi to co się wokół dzieje

w takim razie może pomyśl czy jednak nie lepiej odpuścić sobie prowadzenie auta, bo jeśli to sprawia problem to się do tego nie nadajesz i zrobisz komuś krzywdę :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

14 Sie 2014, 19:21

Tak zwane tunelowe widzenie ma każdy początkujący kierowca oraz starsi ludzie. To mi mówią i Ci, którzy uczą i Ci, którzy jeżdżą. Młodsi nowicjusze szybciej ogarniają wszystko w miarę praktyki i oczywiście zdrowego rozsądku. Ale wracając do sedna, chciałabym pojeździć tym autkiem z 5 lat. Zazwyczaj słyszę negatywy o Francuzach i Fordzie. Zostają Japończyki i Volkswagen. Audi, BMW i Merc poza moim zasięgiem finansowym. To co lepsze jeśli chodzi o automat? Yaris, Polo czy Golf?
Lajkonik70
Nowicjusz

14 Sie 2014, 19:55

Lajkonik70 napisał(a):Zazwyczaj słyszę negatywy o Francuzach i Fordzie. Zostają Japończyki i Volkswagen. Audi

Tutaj zamieniłbym te marki dokładnie odwrotnie, bo Polacy lubią VW i Audi a prawda jest taka, że nie są warte swojej ceny

Moja propozycja to jakaś hybryda w stylu Civic VIII IMA lub Auris Hybrid lub Prius. Hybryda mało pali w mieście i ma bezstopniową skrzynię biegów.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

14 Sie 2014, 20:50

Lajkonik70 napisał(a):Zazwyczaj słyszę negatywy o Francuzach i Fordzie
Po prostu nie każda morda pasuje do Forda :ok:
Lajkonik70 napisał(a):Golf?
Słyszałaś o DSG? Kultura skrzyni okej ale psuje się.
Proponuję poszukać kompakta bo tam są już automaty więc jak chcesz japonców to Corolla/Auris, Mazda 3, Honda Civic. A z innych to Bravo.
Koniu
Forumowicz VIP

14 Sie 2014, 21:36

Po prostu nie każda morda pasuje do Forda

Dobre, dobre. :D

Dzięki za podpowiedzi. :ok:
Lajkonik70
Nowicjusz

14 Sie 2014, 21:45

Według mnie do "manualna" spokojnie się przyzwyczaisz , po prostu kwestia czasu i praktyki .
Wtedy propozycja fiata grande punto była by naprawdę ok. :D
kamil1201202
Początkujący

Auto: Alfa Romeo
Rok produkcji: 2002