Jakie auto dla początkującego kierowcy !typy!

31 Paź 2010, 08:25

Dużo lepszy jest gaz sekwencyjny.

zobacz te:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Paź 2010, 16:55

omega jest strasznie duza do tego spore oplaty, francuzy podobno sie bardzo psuja :P
szczerze to ten Fiat punto II nie wygląda źle.. tylko ciekawe jak z tą marką.
Mumanek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

31 Paź 2010, 17:11

Mumanek napisał(a):a właśnie jaki jest lepszy gaz sekwencyjny czy zwykły?

To zależy od kilku rzeczy:
http://www.autogaz.lodz.pl/?module=Instalacje_gazowe
http://www.auto-swiat.pl/1-rodzaje-inst ... gazowych-0
Hardaway
Początkujący

Zdjęcia: 21

31 Paź 2010, 17:55

jak kupie auto np za 5 tysięcy to łącznie ile muszę liczyć na koszty dodatkowe związane z rejestracja pojazdu i tym wszystkim co trzeba zrobić a także z ewentualną wymianą jakiejś podstawowej rzeczy?
Mumanek
Nowicjusz

31 Paź 2010, 19:48

Jeśli kupisz w kraju:

Opłaty w Wydziale Komunikacji:
- jeśli kupisz samochód zarejestrowany w Twoim powiecie, to płacisz 81 zł.
- jeśli w innym powiecie - 180 zł
- jeśli na czarnych tablicach - 180 zł

Opłaty w Urzędzie Skarbowym:
- opłacenie umowy kupna-sprzedaży (2% wartości samochodu).

Na załatwienie pierwszego masz 30 dni, na załatwienie drugiego - 14 (od daty podpisania umowy).

Mam nadzieję, że nic nie pomyliłem.
Hardaway
Początkujący

Zdjęcia: 21

31 Paź 2010, 22:34

Punto II cieszy sie dobrą opinią,jak masz jakieś pytania odnośnie tego auta to pytaj bo troche o nim wiem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla AE86 "Hachi-Roku" (1983–1987)
    To najsłynniejsza, kultowa odmiana. Uwieczniono ją nawet w japońskiej mandze, a następnie w serialu anime, "Initial D". To historia młodego chłopaka, który przeżywa swoje przygody za kierownicą tylnonapędowego modelu ...
    Jak bardzo szybkie mogą być minivany?
    Minivan to z założenia rodzinny samochód, który ma za zadnie przewieźć rodzinę, psa i całkiem pokaźny bagaż z punkt A do punktu B. Takie samochody nie budzą emocji wśród miłośników sportowej jazdy ...

31 Paź 2010, 22:39

czy te 60km w punto II nie jest za małe jak się doda do tego gaz? czy on nie jest zbyt ubogi w wyposażenie? co się w nim psuje (oraz jakie ceny napraw) czy ogólnie marka fiat jest odpowiednia dla młodej osoby? nie wiem zbytnio o co spytać :P nie mam doświadczenia w tych sprawach.
Mumanek
Nowicjusz

31 Paź 2010, 22:49

Zawsze można poszukać z mocą 80KM ale odrazu mówie to jest rzadkość wśród ogłoszeń bo rzadko kto sie z nim rozstaje.A te 60KM jak na taką bude radzi sobie już całkiem wmiare,wiadomo król prędkości to nie jest ale daje rade nawet z gazem.Co masz na myśli ubogi na wyposażeniu?Można poszukać ze wspomaganiem,funkcją city (tzw podwójne wspomaganie),el.szyby,c.zamek,radio i inne i czego chcieć więcej.Co do usterkowości to zadbane egzemplarze rzadko sie psują a jeśli nawet to ceny części są śmiesznie tanie i również części są latwo dostępne.Tak marka Fiat jest dobra dla kogoś młodego (no chyba że chcesz jeżdzić markowymi autami typu BMW,Mercedes to już Twój wybór),u mnie wśród znajomych jest kilka Fiatów i każdy je sobie chwali i nie powiem ale są to osoby młode i ja sam na wiosne nosze sie z zamiarem kupna Fiata Punto tylko że I gen (od kumpla bo będzie chciał sprzedać).
Barol
Awatar użytkownika

31 Paź 2010, 23:59

mam już tak zrytą głowę tymi samochodami ! na forach czytam to polowa ludzi pozytywnie mówi o punto a druga połowa negatywnie a ja sam cały czas myślę o małej liczbie koni mechanicznych że nie będzie to bdb współpracowało z gazem, ale wygląd jest oszałamiający z porównaniem do aut które wcześniej rozważałem po prostu te jest nowocześniejsze. Nie wiem czy czasem taka Vectra nie jest lepsza albo Kia, najbardziej plusuje jeszcze u mnie rocznik bo dla mnie im młodsze tym mniej na nim stracę i nie będzie się tak psuć, a chciałbym je mieć co najmniej z 2-3 lata a potem zmienić na coś bardziej ogarniętego.
Mumanek
Nowicjusz

01 Lis 2010, 08:18

zobacz tego [link do oferty na Allegro wygasł] tylko że bez gazu jest.
Barol
Awatar użytkownika

01 Lis 2010, 09:38

musi być koniecznie z gazem teraz rozmyślam czy kupić coś za 6-8 koła czy na początek za jakieś 3-4 i rozmyślić na poważnie czego potrzebuje.
Mumanek
Nowicjusz

01 Lis 2010, 09:50

znalazłem jeszcze coś takiego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale troche drogi byś miał.Ja osobiście na początek kupiłbym coś tańszego a potem zmienił na lepsze.
Barol
Awatar użytkownika

01 Lis 2010, 10:02

no właśnie tańszego tylko co, jakiegoś rovera?

[ Dodano: 1 Listopad 2010, 10:05 ]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] taka vectra czasem nie była by lepsza? meczy mnie strasznie rocznik bo 97:/ ale koleś pisze że może za 6 koła sprzedac.

[ Dodano: 1 Listopad 2010, 10:10 ]
kiedyś myślałem także właśnie nad lanosami, nubirą II, czy renault megane coupe ten pierwszy jednak jest strasznie wąski w środku czego bardzo nie lubie:/

[ Dodano: 1 Listopad 2010, 10:34 ]
szczerze to jakby te punto miało z 80-100 km to bym bez patrzenia na inne je kupił są jeszcze jakieś podobne do takiego punto II autka? o których pewnie nic nie wiem i nie słyszałem?
Mumanek
Nowicjusz

01 Lis 2010, 10:38

Gołym okiem widać że przód był bity i w dodatku nie znam sie na tym ale wydaje mi się że nawet lampy jak i grill pochodzi z nowszego modelu.
Lanos wąski w środku czemu tak uważasz?Ja niczego takie nie zauważyłem.
A może takie Toledo? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

01 Lis 2010, 10:56

ta cordoba bardzo brzydka, a to że był puknięty z przodu to w czymś to przeszkadza? mi sie wydaje że wygląda tak samo jak inne, mój kumpel ma lanosa który ma przejechane cos ponad 200 tys km i nie narzeka na niego ale wąski jest z przodu jak się siedzi mało miejsca przynajmniej dla mnie bo jestem trochę duży.
Mumanek
Nowicjusz