Jakie auto dla początkującego kierowcy !typy!

30 Paź 2010, 09:49

Witam wiem że ten temat był już wiele razy jednak chciałbym prosić o rade, czekam na wyrobienie prawka pewnie jeszcze z jakiś tydzień, gdy je otrzymam będę chciał kupić sobie jakieś auto na pewno na gaz ponieważ benzyna i diesel są drogie, i mi nie potrzeba na nich jeździć.
samochód chciałbym mieć do przemieszczania się po mieście ale także czasem wypady poza miasto.

Na auto mam jakieś 7 tys, chciałbym by miało przejechane max coś około 150000 tys km, no i fajnie wyglądało:
moje typy to np:
Opel Vectra B
Rover 214
skoda Felicja
Kia Shauma? albo Rio czemu one są takie tanie?
np to :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
w taki roczniku nie znajdę raczej auta za taką cenę z LPG.

jakieś BMW? albo audi

od razu piszę że lanosa niestety nie chce ewentualnie myślę jeszcze nad nubira II

Proszę o rady.
Mumanek
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

30 Paź 2010, 10:18

Może audi 80 B4 jeszcze toyota carina E ??
ax341
Początkujący

Miejscowość: Slask

30 Paź 2010, 10:28

Jak ma mieć taki przebieg to Tico/Matiz będzie najpewniejsze.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Paź 2010, 10:29

Mumanek napisał(a):chciałbym by miało przejechane max coś około 150000 tys km

Chodziło Ci pewnie o 150tyś ;) Nie to że się czepiam ale 150000 tys to inaczej 150mln :P Ale zapomnij o 150tyś w takim samochodzie. Na liczniku może mieć te 150tyś, ale realnie będzie ich miał najprawdopodobniej dwa razy więcej.

Z wymienionych przez Ciebie skupiłbym się na Roverze 214. W tej cenie powinieneś znaleźć coś fajnego.

Co do KIA... cena wiąże się z dość kiepską opinią o samochodach tej marki - chociaż według mnie bardzo niesłusznie.
siebek25
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kielce

30 Paź 2010, 11:40

W tej cenie jeśli nie przeszkadza CI wygląd i wnętrze - to tylko Skodzinka. Fakt że klapa bagażnika rdzewieje - ale z silnikiem 1,6 całkiem dynamiczne i śmiesznie tanie w utrzymaniu autko :)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

30 Paź 2010, 11:45

Ja tak jak ktoś wyżej napisał,porozglądaj sie za Audi 80 B4,Toyota Carina albo Nubira II.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Arrinera Hussarya - fakty i mity
    Pierwszy polski supersamochód, Arrinera Hussarya, dumnie nosi nazwę nawiązującą do bohaterskich momentów naszej historii. Jednocześnie budzi wiele kontrowersji i wzbudza rozpalone dyskusje na internetowych forach. ...

30 Paź 2010, 11:52

audi 80 odpada nie podoba mi sie zupełnie to auto, fajne by było A4, ale najbardziej mi sie podoba ta Kia Rio np ta:
[link do oferty na Allegro wygasł]
2001 rocznik z gazem w tej cenie to bardzo tanio i samochód jest moim zdaniem o niebo ładniejszy niż te audi 80 czy nawet taka Vectra, mógłby się ktoś więcej wypowiedzieć o tych Kia?? jak patrzyłem w internecie to właśnie złych opini nie znalazłem dlatego dziwi mnie cena.

Oczywiście chodziło o 150 tys:P heh sry, a co do matizów itp to wolałbym coś w stylu toyoty corolli copue albo hatchback no albo sedan a nie takie malutkie bardzo autko, jestem dosyć duży i bardzo lubię gdy auto jest spore w środku a nie wąskie małe itp.
Mumanek
Nowicjusz

30 Paź 2010, 12:59

Za te pieniądze nie patrz się na Audi 80, Rovery i tym podobne wynalazki... Jako że to ma być twój pierwszy samochód ja bym Ci proponował coś takiego Fiat-a Punto II : [link do oferty na Allegro wygasł] albo [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Najlepszy możliwy wybór, części tanie, dostępność wspaniała. Możesz wyśmiać mój pomysł ale handlowałem autami przez pewien czas i wiem co mówię... Jeżeli coś większego by jednak to miało być to polecam Mazdę Xedos 6 1.6 lub 2.0V6. Bardzo fajne i nie awaryjne samochody. Bardzo szybko się rozchodzą. Części tanie. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez MordaS13, 30 Paź 2010, 13:24, edytowano w sumie 1 raz
MordaS13

30 Paź 2010, 13:13

Odpada też każde bmw,bo nie wiem czy znajdziesz coś dobrego z przebiegiem 150 tyś km i w cenie do 7 tyś zł. Najlepiej było by poszukac mniejszych samochodów jak np seicento czy Fabia,które są ekonomiczne i tanie w utrzymaniu.
Mechanic
Początkujący

30 Paź 2010, 13:34

ten punto nie jest zły tylko marka fiat podobno jest jedna z najgorszych jakie są obecnie, chociaż mogę to tylko oceniać na opiniach innych...
co do mazdy zapomniałem dodać, nie chciałbym by autko było bardzo wiekowe rocznik 97-98 to max jaki miałby być, dlatego rozmyślam nad tą kia...
Dzięki za propozycje punto II da mi sporo do myślenia, chciałbym jednak poznać opinie tych samochodów czemu są lepsze np od innych, dla mnie jest ważny wygląd (hymm młodzieńcza głowa :P) no i żebym nie musiał z nim siedzieć non stop w naprawie.

Co byście polecili z obecnych wymienionych samochodów bądź jeśli znacie podajcie swój model auta ? dziwi mnie to że nikt nie stawia na Vectre B która wymieniłem.
Mumanek
Nowicjusz

30 Paź 2010, 15:48

No przecież aut na f sie nie kupuje.. rzygać mi sie chce jak takie coś czytam,u mnie w rodzinie było dużo Fiatów i nikt o nich złego słowa nie powie,to samo wśród moich przyjaciół,każdy sobie chwali Fiata.A co do Vectry to możesz takiej poszukać tylko zwracaj uwage na rudą (tylne nadkola) bo blacha jak to w Oplach nie należy do najmocniejszych.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - to ogłoszenie spełnia Twoje wymagania.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Paź 2010, 17:51

Kolego kupiłbym na Twoim miejscu Toyote carine za 7 tys pelna opcja z gazem to jest japończyk sam mam i sobie bardzo chwale czesci sa w miare tanie i nic sie nie psuje nie kupuj kia czy rovera lipa kup japońca ja mam tylko te choc jezdziłem wieloma i powiem szczerze nie zawodne gorąco polecam daj znać co kupiłeś
kogut2021
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

30 Paź 2010, 19:30

Nie chciałem tego pisać ale napisze,ja niestety o Kiach słyszałem negatywne opinie i nawet w rankingach awaryjności zajmują bardzo odległe pozycje więc takie dobre raczej nie są.. Nieco lepiej wypada już Rover chociaż też najlepszy nie jest.
Barol
Awatar użytkownika

30 Paź 2010, 23:10

a co myslisz o cordobie? [link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
pop1
Początkujący

Miejscowość: nikad

30 Paź 2010, 23:21

a właśnie jaki jest lepszy gaz sekwencyjny czy zwykły? Widziałem dziś na żywo tą kia rio i shauma no i szczerze mówiąc wygląda o wiele lepiej tzn nowocześniej niż ta cała reszta aut które dostaje propozycje.
Mumanek
Nowicjusz