Jakie auto do 10-12 tys dla rodziny

27 Mar 2013, 23:15

Witam
Niektórzy mnie mogą kojarzyć gdyż już wcześniej pisałem o zmianie samochodu lecz narazie nic z tego nie wyszło :no:
Teraz przymierzam się do zmiany gdyż wiem , że money zawitają na koncie.
Jako , że rynek jest nieprzewidywalny pierwsze moje pytanie jaki silnik mianowicie lpg czy diesel ?
Drugie moje pytanie to jakie auto , mimo ,że moją pasją jest motoryzacja jest mi ciężko wycelować w auto , które będzie mi tak służyło jak ten który mam teraz a jest nią niewątpliwie od 8 lat daewoo nubira , stojąca pod chmurką i użytkowana codziennie. Aktualnie myślałem nad autami typu kombi oraz van m.in:
-chrysler grand voyager 2.5 crd 2001-2002 r
-renault grand espace IV 2003-2005 r 2.2 dci oraz 3.0 dci
-audi a6 c5 avant 2.5 TDi 180km
-mercedes w210 E-klasse 2.7 Cdi oraz 3.2 cdi.
Każde z nich ma wady i zalety , ja osobiście wiem ,że następca mojej nubiry , też będzie w mojej rodzinie 7-8 lat więc auto jezeli chodzi o wyposażenie to chciałbym aby było bardzo bogate oraz zeby było trwałe .
wiem , że merc 3.2 cdi ma niezbyt trwały silnik oraz blachę , renbault grand espace ma lipną elektrykę i delikatne i nietrwałe silniki , natomiast wiem że realia nie koniecznie muszą oddawać fatalną renomę w rankingach ADACoraz różnego rodzaju testach typu auto świat. Chciałbym uzyskać odpowiedzi od osób ,które miały styczność z samochodem oraz jego wrażenia podczas jego użytkowania. Inne propozycje mile widziane i zostaną rozpatrzone.
Na marginesie zapytam się czy lepiej w takiej kwocie szukać w polsce czy może na zachodzie auta po taxi?

Pozdrawiam wszystkich
traker007
Początkujący

Miejscowość: poznan

28 Mar 2013, 07:03

W mercu pochłoną Cię drogie części,wiec raczej odradzam. Zdecydowanie lepiej w podanej kwocie skupić się na audi a6 c5,z tym że silnik 2,5 będzie również kosztowny w sensie opłat jak i tankowaniu.
Dabtuner
Aktywny

28 Mar 2013, 08:33

Za takie pieniądze brał bym Peugeota 307SW 1.6 benzyna + lpg. lub Toyote Verso 2.0 d4d.
Z vanów Mazde MPV z benzyna 2.0 lub Citroen Evasion 2.0 również benzynka.
Jest jeszcze Honda Stream.
Wszystko gazowalne bez problemu.

Voyagera i Espace w dieslu sobie odpuść bo to są miny. Jak juz espace to z 2.0 16v benzynka.
Tych diesli nie bierz bo Cie zrujnują.
Mercedes wiadomo - teraz lipa.

Jak masz czas i wiesz co i jak szukaj na zachodzie bo to co zasysają handlarze to zlepki albo cofki liczników. Pojemność do 2.0 bo wyżej to juz spora akcyza.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Mar 2013, 10:03

Ja bym się zainteresował Hyundaiem Santa Fe , tylko trzeba dołożyć kasy do 15tys :/
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

28 Mar 2013, 15:36

Dziękuję za odpowiedzi.
Ostatnio byłem u znajomego i spodobało mi się mondeo 2.2tDci 155km kombi pakiet zewnętrzny ST natomiast wewnątrz było wszystko co ja bym chciał mieć w swoim przyszłym aucie m.in półskóry , dvd w zagłówkach oraz navigacja seryjna XXL. 2 auto które wpadło mi w oko to Range rover P38a 2.5 TD ( wiem ze to TDS Beemki) w manualu oraz na sprężynach. Co sądzicie o tych samochodach
traker007
Początkujący

Miejscowość: poznan

28 Mar 2013, 18:32

Chcesz sobie narobic kłopotów to kupuj diesla. Mondeo w benzynie + lpg to mniejsze zło.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cztery generacje Renault Clio - historia
    Cztery generacje Renault Clio sprzedały się w łącznej liczbie 13 milionów sztuk. Renault Clio to samochód bijący wszelkie rekordy: najlepiej sprzedający się francuski samochód wszech czasów, pierwszy ...

28 Mar 2013, 22:30

Mondeo nie nadaje sie do gazu. Jak juz kupuj benzyne lub diesla TDDI. Moze Omega B ?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Mar 2013, 09:46

Mondeo nie do gazu łojej przecież tego na LPG jezdzi jak mrówek... Ma Ford jeden silnik ponoć problematyczny do gazu a tak bez obaw.
http://lpg-forum.pl/viewtopic.php?f=34& ... ead#unread
Moze jakis druciarz Ci zkaszanił robote i masz uraz.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Mar 2013, 12:22

A nie łatwiej sobie sprawdzić na różnych forach w działe problemy techniczne jakie auta sie pojawiają, oczywiście zaczynając od tego forum.
Myślisz o samochodzie dla rodziny a wymieniłeś chyba największe śmiecie motoryzacyjne jakie były dostępne w ostatnich latach np:
traker007 napisał(a):-renault grand espace IV 2003-2005 r 2.2 dci oraz 3.0 dci
-audi a6 c5 avant 2.5 TDi 180km

To też jest gitarowy pomysł:

traker007 napisał(a): 2 auto które wpadło mi w oko to Range rover P38a 2.5 TD ( wiem ze to TDS Beemki)
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

29 Mar 2013, 15:47

Moje Mondeo jest w dieslu wiec nie mam urazu. W Fordach przepalaja sie gniazda zaworów wiec ja bym naprawde nie ryzykował.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra