Jakie auto do 25kk

08 Lut 2011, 19:53

Witam.
Jestem świeżym użytkownikiem. Mam do Was pytanie: Jakie auto kupić do 25 tyś zł ??
Auto ma być dla mojego Ojca więc i po części dla mnie. Ma być to samochód dość tani w eksploatacji, oszczędny, rodzinny tzn. 2+1 bo Golfinka przy moim wzroście 190 cm trochę mała :) chociaż muszę powiedzieć że jesteśmy z niego mega zadowoleni. Interesuje mnie diesel do 2,0l (ze względu na akcyzę) ale benzynka też wchodzi w grę. Auta jakie rozważam to:

1. Audi A4 1.9tdi
2. Passat 1.9tdi 130KM
3. Octavia II 1.9tdi tylko trzyma cenę i nie wiem czy znajdę coś do 25kk
4. BMW e46 2.0td ale także nie wiem czy znajdę dobry model w tej cenie (poza tym ojciec uważa żę BMW to "słynne będziesz miał wydatki" oraz "bolid młodzieży wiejskiej" i że jest dużo droższy w eksploatacji od grupy VW. Co wy o tym myślicie ??)
5. Golf V 1.9tdi ale także nie wiadomo jak z funduszami :/
6. Peugeot 406SW 2.0HDi

Co byście mi doradzili i ewentualnie co byście mogli mi jeszcze zaproponować. Generalnie francuzy odpadają jedynie te 406 jakoś wygląda. Powiedzcie mi o słabych i mocnych stronach wymienionych aut oraz co sądzicie o e46, czy rzeczywiście jest dużo droższy w eksploatacji (chodzi tu głownie o ceny części) ??????

Z góry dziękuje i pozdrawiam
grzechu561
Nowicjusz

Miejscowość: Świnoujście

08 Lut 2011, 21:15

Audi A4 B6 trzeba minimum liczyć 31-32k zł, passat bez problemu, octavia ciężko/niemożliwe, to samo V, co do reszty to nie wiem, jak mogę również dodać Opla Vectre C
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

08 Lut 2011, 22:17

BMW jakieś się znajdzie... Mój nauczyciel ma takie na sprzedaż tylko nie wiem czym napędzane... Ale wiem że kiedyś jak wracał to chyba w dzika walnął i 3 elementy lakierowane ;) Info PW ;)

Rok 2001, 270tkm przebiegu, srebrny, kombi.
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

08 Lut 2011, 22:22

W pełni się zgadzam z twoi ojcem też tak słyszałem i nawet am kumpla który ma właśnie BMW i też mówi że jest drogie w utrzymaniu. A napisałeś tam że może Peugeot 406SW 2.0HDi a nie lepiej jest sobie kupić 407 w combi ? ;) np.o takie autko znalazłem [link do oferty na Allegro wygasł]
Ostatnio edytowany przez katalonczyk1024, 10 Lut 2011, 02:11, edytowano w sumie 1 raz
katalonczyk1024
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

08 Lut 2011, 23:35

A ja polecam Forda Mondeo mk3:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Uwierz, że będziecie zadowoleni :wink:
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

09 Lut 2011, 09:52

Sczególnie z silnika. Ja miałem można powiedzieć od nowości. Najpierw turbina, potem spodziewałem się wtrysków bo dymił. Kolega robił pompę paliwa i wtryski. Dzięki temu silnikowi już auta nie mam taki był dobry.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Cyfrowe lusterko wsteczne
    Wprowadzając nowe rozwiązanie technologiczne: cyfrowe lusterko wsteczne dające doskonały obraz, Audi dodatkowo zwiększa bezpieczeństwo jazdy. Rewolucyjna technologia jeszcze pod koniec tego roku znajdzie się w wyposażeniu ...

09 Lut 2011, 12:06

A4 [link do oferty na Allegro wygasł] tzn ze sie nie znajdzie tańszych, czy nie warto zawracać sobie nimi głowy ??? Co do Mondeo mi osobiście się podoba ale Ojciec mówi że duże i mu się nie podoba zbytnio :) Już bardziej podoba mi się Focus po chyba 4 lifcie, za 30kk można kupić auto z 2008 roku.

Co sądzicie o silnikach 1.6TDCi ??? Za mały czy ok ?? jest awaryjny ?? Na co zwracać uwagę przy kupowaniu Focusa ?? lepiej większy z rodziny GM ?? jak tak to jaki ??

Co do 407 to SW ze względu na większa przestrzeń dla pasażerów, w gre jeszcze wchodzi 307SW. Jak się sprawują silniki 2.0HDi ??

Aha czy moglibyście mi powiedzieć jak się sprawdza sprawność dwumasu ??? Wiem że w Golfach one były, a naprawa jest trochę droga i nie chcemy się wkopać w maliny :)

Aha i jeszcze jedno. Powiedzcie mi za ile mógłbym sprzedać Golfa IV 1.6SR w wersji Highline czyli począwszy od pół-kubłów kącząc na skórzanej kierownicy itp. Przebieg 184 tyś ???
grzechu561
Nowicjusz

09 Lut 2011, 12:13

Focus z silnikiem 1,6 TDCI jest za słaby. W mieście może byc ale w trasy za mało mocy. Miałem 1,8 TDCI i tym już się całkiem fajnie jeździ i wlaśnie ten silnik polecam.
fiko7
Stały forumowicz

09 Lut 2011, 12:14

Ja bym brał e46 tylko benzynke i włożył dobre lpg niema przynajmniej problemów z dwumasami wtryskami turbinami itd bedzie drozsze w utrzymaniu ale to nie lata 90 ze jakies kosmiczne różnice a moze okazać sie lepsze bo za cene naprawy diesla masz remont generalny silnika i zapas piwa :razz:
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

09 Lut 2011, 12:42

Wiem, bardzo mi sie podoba e46, jeszcze coupe :] bajka. Mój kumpel ma, jezdziłem i się zakochałem w tym aucie, tyle ze ma 2.5 w benzynie. Te auta się kupuje sercem a nie rozumem. Ale w mojej rodzinie to ja jestem Serce a ojciec to Rozum :P jak w reklamie tp :] i to on decyduje (niestety :P)

Co do diesla, nigdy go jeszcze nie mielismy, ale naczytalem sie tyle o użytkowaniu itp. ze moge powiedziec ze umiałbym o niego dbac.

Napiszcie mi jeszcze co z tym Golfem i może jeszcze jakieś inne propozycje aut ??
grzechu561
Nowicjusz

09 Lut 2011, 12:48

Jateż się naczytałem, turbinkę chłodziłem, nie katowałęm zimnego, wszystko na czas wymieniane a i tak turbinka i wtryski poszły.
fiko7
Stały forumowicz

09 Lut 2011, 12:57

Niestety im więcej jest do zepsucia to sie psuje :razz: nie musi być 2,5 mozesz wybrac sedana 320 150 koni i wystarczy moze Leon 1.8 plus gaz generalnie jak diesel to bym brał ten starszy 1.9tdi 110 koni na pompie pewniej i lepiej ale maja juz troche przebiegu teraz.... ale i tak po ogólnym rozrachunku lepiej benzyne wyjdzie taniej na naprawach
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

09 Lut 2011, 14:37

co do paliwa to albo diesel albo benzyna, zero lpg

[ Dodano: 10 Luty 2011, 11:05 ]
Może jeszcze jakieś propozycje. A jak myślicie za czy do 30kk można dostac Fiata Brovo i jakie sa najlepsze silniki w fiacie ??

I jeszcze pytanie jak wyzej o golfa ???

[ Dodano: 10 Luty 2011, 11:09 ]
a co sądzicie o tym [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ??
grzechu561
Nowicjusz