Jakie auto do 3-3,5k?

23 Gru 2011, 16:38

Witam :) Obecnie jeżdzę Corsą B z 95 roku, jednak spalanie w połączeniu z kosztami benzyny mnie przeraża. Generalnie jestem średnio zadowolony z autka, jak się okazało, corsa wcale nie była w takim stanie, jak początkowo się wydawało, z racji tego, że nie była też garażowana, trochę gnije.

Zastanawiam się nad zmiana na coś innego. Najchętniej podobnych gabarytów, ale OBOWIĄZKOWO z instalacją lpg. Najlepiej, gdyby było 5ciodrzwiowe, ale i ostatecznie 3 mogą być. Wolałbym, żeby było choć trochę nowsze od mojej corsy, a jeśli nie - to niech chociaż blacha będzie bardziej wytrzymała na rdzewienie.
Mój budżet to około 3-3,5 tys.

Za czym się w ogóle rozglądać? Myślałem nad jakąś bravą/punto I, ewentualnie Lanosem, ale za te pieniądze to chyba nierealne?

Czy ktoś mógłby w wolnej chwili podrzucić jakieś propozycje z otomoto czy innego serwisu z województwa śląskiego? Ja nie potrafię zdyskwalifikować autka po obejrzeniu zdjęć; zresztą okazuje się, że i ludzie siedzący dłużej w temacie rownież nie. Moja corsa miała być niebita - co innego się okazało, jak zdejmowaliśmy w niej później przedni zderzak...

Pozdrawiam
novy154
Początkujący

Miejscowość: Myszków

23 Gru 2011, 18:56

kolejny co się łudził że kupi auto bezwypadkowe,mały procent aut jest bezwypadkowy a w tej kwocie to małe szanse ale unika się aut po poważnych dzwonach prawie każdy jest po wgniotach parkingowych czy obcierkach... jak chcesz coś z dobrą blachą w tej cenie to tylko peugeot 306 ,citroen zx ,fiat seicento tu są akurat tylko 3 drzwi,citroen saxo ,peugeot 106 ale te dwa ostatnie to polecam w 1.5d tu spalanie to jest 5 na sto albo niżej faktycznie , ale jak chcesz dłużej pojeździć to lpg w aucie nie powinno być starsze jak 6 lat,przeważnie auta z gazem mają dużo więcej nalatane i z reguły są problemy ,nikt bez powodu tanio nie sprzeda dobrego auta z lpg , dodam że każde auto ma jakieś wady ,następnym razem na oględziny weź kogoś kto zna się na kupowaniu aut
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

23 Gru 2011, 20:28

Obcierki ani stłuczki parkingowe mnie akurat nie odrzucają. Już prędzej posty moralizujące :wink:

Z tego, co wymieniasz, to najprędzej seicento.

A co z podanymi przeze mnie autkami? Jak z awaryjnością? Jest sens w ogóle szukać punto czy bravki do tej kwoty?
novy154
Początkujący

23 Gru 2011, 21:01

Może Peugeot 106/306 albo Suzuki Swift
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

23 Gru 2011, 22:54

najlepszą porą roku na kupno auta jest czas marzec do września bo w tej chwili jest mało ofert mało wyboru, w tej kwocie da rade znaleźć np punto 1 fajne oszczędne auto ale jak dla mnie za wysoko się tam siedzi jak w vanie, brawka ma dość pojemne wnętrze cichy silnik , wygodne zawieszenie które dość dobrze się prowadzi ale radze unikać silnika 1.4 12v 80km ten silnik to legęda awaryjności fiata reszta silników jest dość wytrzymała, brawa lubi korodować progi często się zdaża , brawka z lanosem ma podobne spalanie silniki od 1.4 do 1.6 mają praktycznie to samo spalanie średnie 8/9 l/100km paliwa ale pod względem awaryjności lanos jest mniej awaryjny szczególnie silnik 1.5 8v ,1.6 lubi uszkodzić uszczelkę pod głowicą jak ktoś lubi przycisnąć,lanos najczęściej koroduje na progach i nadkolach
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

23 Gru 2011, 22:59

Lanosa do drobnych poprawek byś znalazł,ostatnio u mnie w mieście stał jeden za 3990zł z 98roku.
Brave spokojnie kupisz z początku produkcji ale uważaj na silnik 1.4 (nie zbyt dobre opinie).

Poszperałem troche i znalazłem coś takiego:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ak83 Lanos ma blache ocynkowaną wiec nie ma prawa gnić a jak gnije to jest po dzwonku.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Picie i jedzenie za kierownicą - to niebezpieczne!
    W związku z obowiązującym zakazem spożywania posiłków w lokalach gastronomicznych wiele osób kupuje dania na wynos. Nie powinno to jednak skłaniać kierowców do jedzenia (nawet frytek) czy picia podczas ...

24 Gru 2011, 21:34

barol91 to że jest w ocynku nie znaczy że nie ma prawa gnić jak gnije wtedy to jest po wypadku?rochę racji ale tylko te elementy które były prostowane i lipnie zrobione, lanos bardzo lubi skorodować na progach i nadkola,brawa jedynie progi ,omega też ma ocynk od 97r.i też rudy się pojawia,citroen zx,306 progi i z przodu przed kielichami,punto 1 też ocynk koroduje z spodspodu dokoła siedzeń progi i nadkola progi zdażają się nawet w puncie 2 ,sejcento progi i zdaża się tylna klapa,co prawda audi ma lepsze zabezpieczenie przed korozją ale jak ktoś ma wyjebane na auto to kończy się strasznie rdza pokaże co potrafi zima jest sroga to na drogi sypią a to załatwi nawet najlepszy ocynk ,albo jak kamyki coś obd rapią,jak coś trzeba zabespieczyć we własnym zakresie wiadomo jak dbasz tak masz ,auto aucie nie równe fabryka też produkuje na szybkości i jedne są zrobione lepiej inne gorzej
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

24 Gru 2011, 22:30

Pierwszy raz sie spotykam z takim czymś,siedze już troche czasu na forum Lanosa i jakoś nikt z tym problemów nie miał,to samo mój ojciec,Lanosa ma od prawie 9lat i auto zdrowiutkie a obecnie stoi pod chmurką.
W Puncie lubi też gnić tylna klapa (jedyny element który nie miał ocynku).
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Gru 2011, 23:13

No u mnie na warsztacie było pare Lanosów i też każdy zdrowy był więc niewiem skąd taka teza że gniją.
Punto ok ale wystarczy dobra konserwacja i mamy spokoj na lata (mówie tutaj o podłodze).
Za 3500zł można kupić jeszcze Lagune z początku produkcji.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

25 Gru 2011, 11:57

skoro lanos jest taki zajebisty to czemu tyle skorodowanych jeździ nie jest to żadki widok na allegro pognitego lanosa też nie problem znaleść,kwestia sztuki i zadbania, osobiście widziałem lanosa 2002 r który był ogulnie zdrowy a tam gdzie jest koło zapasowe to dłoń bez problemu wepchniesz
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

25 Gru 2011, 12:58

To niewiem gdzie Ty mieszkasz że widzisz pognite Lanosy,ja zazwyczaj widze zdrowe no ale dobra koniec ot bo schodzimy z tematu.
Barol
Awatar użytkownika

25 Gru 2011, 13:49

A co powiecieo tym punto?

Autko z mojej miejscowości, więc mógłbym rzucić okiem w dowolnej chwili.
novy154
Początkujący

25 Gru 2011, 20:19

Punto 1.1 to porażka a z gazem to już wogóle muł totalny.
Ten z linku niewiem czemu ale wygląda jakby był bity z każdej strony i pare elementów ma inne odcienie lakieru.
Barol
Awatar użytkownika

25 Gru 2011, 20:23

No ten z linku wyzej to porazka jak chodzi o blachy, widac w paru miejscach tez ze gnije, progi, z tylu blotnik kolo klapy.

Troche budzet maly zeby kupic cos z LPG w co potem nie bedzie trzeba wlozyc 1000zl... Corsa B by byla dobra z LPG, ale jakas z mocniejszym motorem, 1.0 R3, to odpada.
Ostatnio edytowany przez Czimi, 25 Gru 2011, 20:28, edytowano w sumie 1 raz
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

25 Gru 2011, 20:25

Fakt, inne odcienie a i przód wydaje się krzywo spasowany. Będę w takim razie czekał, aż zjawi się coś bliżej, ewentualnie po nowym roku porozglądam się w okolicach krakowa.
novy154
Początkujący