Jakie auto do 4 tyś?

03 Sie 2018, 20:45

No no, ja tego jestem świadomy tak samo mi na klimie aż tak bardzo nie zależy - fakt fajnie jak jest no ale ja aż tak dużo nie wymagam od samochodu za 5 - 6k. To tak jakbym dawał złotówke a bym chciał za nią kilogram złota :p Uświadomiliście mi że warto to brać co chodzi na dzień dzisiejszy i jak na pierwszy rzut oka i oględzin nie jest złomem aż takim jak na 15 - 20 lat :p Takie moje odczucie .
Kraim
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2018
Auto: brak

03 Sie 2018, 20:59

Z klimą bywa różnie, bo często w tych autach niby jest, ale do naprawienia. A czy komuś się chce ładować 500-1000 zł w klimę w takim aucie...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Sie 2018, 21:02

No raczej nie bo w zimie nie ma to znaczenia, a Polska taki klimat że masz max 3 miechy upałów.
A co miałeś na myśli to pisząc? "Taką Megane czy Xsarę czy Astrę byś kupił za 5k. Więc sobie odpowiedz sam na to pytanie."
Kraim
Nowicjusz

04 Sie 2018, 14:09

A może Skoda Felicia (po kupnie obowiązkowa konserwacja blacharki)?
Co prawda 1.3 Mpi nie nada się w trasy (hałas + duże spalanie) ale sam silnik trwały.
Ewentualnie trzeba szukać wersji 1.6 (VW silnik) - ciszej i ciut dynamiczniej;
[link do oferty na Olx wygasł]
Jeździłem takim autem (1.3 MPi, ale bez klimatyzacji i dość ubogie wyposażenie), auto od nowości w rodzinie.

Dość proste auto, jednak komfort znikomy - porównując do współczesnych aut czy nawet starszych ale z górnej półki.
Plusem są tanie części zamienne (nawet oryginalne) i prosta budowa, dość przestronna kabina (jak na takie małe auto) i nadal łatwo kupić takie auto od 1 właściciela (tak wiem Skoda Felicia to trochę dziadkowóz).

Ewentualnie w tym budżecie można szukać Daewoo Lanos.
LOSMARCELOS
Początkujący

Miejscowość: 127.0.0.1

04 Sie 2018, 15:48

Jako że sam w niedawnym czasie interesowałem się Felicją i trochę się ich naoglądałem powiem tak jedyny bardzo duży minus to ruda (niestety blachę szybko szlak trafia) no i komfort prawie żaden,silnik 1.3 ma ten plus że łańcuch tam jest na łańcuszku no i pamiętam jak kiedyś byłem takową jedną oglądać (od nowości w jednej rodzinie ale swoje już przeszła bo od początku miała go matka a póżniej trafiła do syna) na drodze szybkiego ruchu w 4osoby rozbujałem ją do prawie 150km/h a sam sprzedający do mnie tekstem "tak szybko nią to jeszcze nigdy nie jechałem" a miał ją kilka lat :mrgreen:

galakty napisał(a):Z klimą bywa różnie, bo często w tych autach niby jest, ale do naprawienia. A czy komuś się chce ładować 500-1000 zł w klimę w takim aucie...

Panie ona tylko do nabicia :mrgreen: autorze nie daj się złapać na takie gadki,jak sprzedający powie Ci że do nabicia to na 99% jest coś grubszego. Ja jak kupiłem Cordobe to synek też mi tak powiedział ale nie zagłębiam się jak na razie w ten temat.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

04 Sie 2018, 23:52

Wszystko spoko ale te co podałeś stary one są co najmniej 250 + km odemnie :( A co z tą astrą?
Kraim
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Minęło 40 lat Malucha - Fiat 126p
    Pierwsze egzemplarze Fiata 126p popularnego Malucha zmontowano 6 czerwca 1973 roku w zakładach dawnej Fabryki Samochodów Małolitrażowych w Bielsku-Białej, z oryginalnych włoskich części, gdyż wcześniej, od 1972 roku ...
    Jazda we mgle
    Jazda we mgle to jak jazda w chmurach, z tą tylko różnicą, że ich dolna podstawa styka się z powierzchnią ziemi. Kierowanie samochodem w takich warunkach wpływa negatywnie na percepcję wzrokową , m.in. trudniej ocenić ...

05 Sie 2018, 11:45

Może być ale coś sporo wyświetleń.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sie 2018, 09:39

a takie cuś?
Kraim
Nowicjusz

06 Sie 2018, 10:32

Największym problemem jest ruda, ale pisze że garażowany, 10 lat ten sam właściciel. Mało wyświetleń, niby diesel ale TDDI czyli pancerny. Ja bym jechał i oglądał, jeśli progi i podłoga są całe to myślę że warto.
galakty
Forumowicz VIP

06 Sie 2018, 11:53

Spoko to szczególna uwaga na rudą i coś jeszcze? Dziś będę oglądał.
Kraim
Nowicjusz

06 Sie 2018, 15:41

Reszta jak w normalnym aucie.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sie 2018, 18:10

Ruda bierze go w nadkolach, i tak jak są drzwi otwarte to na samym dole drzwi tak jak by - jeżeli drzwi są zamknięte tego nie widać. A no i rozrząd do wymiany ale nówki prawie opony dokłada zimowe. I zszedł z ceny na 4500 więc nwm czy warto? No i klima działa bez lipy. Zawieszenie sztywne w [wulgaryzm] :D
Ostatnio edytowany przez Kraim 06 Sie 2018, 18:13, edytowano w sumie 2 razy
Kraim
Nowicjusz

06 Sie 2018, 18:12

Ciężko ocenić bo "bierze rdza nadkola" może oznaczać, że trzeba już to robić, a może 2 lata pojeździ bez ingerencji. Raczej chodziło mi o podłogę i progi, elementy nośne wpływające na bezpieczeństwo. Rozrząd to normalna sprawa.

Jeśli technicznie jest OK to ja bym brał, za taką kasę nic lepszego nie dostaniesz.
galakty
Forumowicz VIP

06 Sie 2018, 18:14

Z rok dwa jeszcze pośmigam bez lipy, to nie jest że mocno bierze tylko takiego typu że to są takie jakby plamy rdzy o.
Kraim
Nowicjusz

07 Sie 2018, 15:50

Podjedz jeszcze na stację diagnostyczną,jak wyjdzie ok to ja bym brał.
Barol
Awatar użytkownika