Jakie auto do 40-45 tysięcy? Hatch, sedan lub kombi

28 Wrz 2024, 20:47

Cześć,

Planuje zakup 1 auta. Nie do końca istotny jest typ nadwozia. Auto będzie garażowane. Raz w miesiącu będzie robić trasę 200-300km. Rozważę każdą opcję, ale chcę po prostu unikać jakichś wadliwych modeli i silników. Fajnie gdyby była też jakaś frajda z jazdy, ale nie kosztem tragicznej ekonomii. Prośba o wszelkie propozycje bardziej doświadczonych kolegów :piwo:

Rozważałem takie auta jak: Ar Giulietta, hyundai i30, Toyota Auris, Kia ceed
Chudzieny
Nowicjusz

Zdjęcia: 5
  • 29 Wrz 2024, 20:51

Wszystkie opcje spoko. Z tym że Alfa pewnie będzie najmniej bezproblemowa i może być trochę droższa w utrzymaniu. Za to najładniejsza, najszytwniejsza i najlepiej prowadząca się. Ale tak z grubsza to wszystkie to proste konstrukcje, trochę plastikowe trochę głośne ale na 1 auto super opcje. Przymierz się do każdego i bierz co ci się najbardziej spodoba
    rupertpumpkin
    Początkujący

Miejscowość: Kraków
    Przebieg/rok: 10tys. km
    Auto: Audi A4 B5
    Paliwo: Diesel
    Rok produkcji: 1996

29 Wrz 2024, 20:55

Dzięki za opinie! Właśnie pogodziłem się z odrzuceniem alfy, bo podoba się mi, ale wolę coś pewniejszego. Dorzuciłem do tej puli Leona w kombi. Co sądzisz o tym aucie?
    Chudzieny
    Nowicjusz

29 Wrz 2024, 21:00

Chudzieny napisał(a):ale wolę coś pewniejszego. Dorzuciłem do tej puli Leona w kombi. Co sądzisz o tym aucie?

A z jakim silnikiem tego Leona? Chociaż jakiego byś nie wybrał to raczej nie pokusilbym się o stwierdzenie że będzie mniej problemowy niż alfa.
    rupertpumpkin
    Początkujący

29 Wrz 2024, 21:06

1.4 TSI 140 km
    Chudzieny
    Nowicjusz

29 Wrz 2024, 21:20

A czemu ten Leon? Masz 3 bardzo dobre propozycje (Auris, cee'd/i30) i jedna dobra propozycje w postaci alfy jakbyś chciał coś trochę bardziej wyróżniającego się. No i AR > Leon imo głównie ze względu na silniki. Dużo prościej niż t jet się raczej nie da (z mutiair też do rozważenia mimo że demonizowane trochę)
    rupertpumpkin
    Początkujący

02 Paź 2024, 11:55

Szczerze to wizualnie mi się podoba i sugeruje się ogólnymi opiniami, za to środek nie do końca mi się podoba bo jest bardzo surowy.

Mam mocną zagwostkę, ale chyba zrobię jak mówisz i spróbuje się każdym przejechać, potem polować na dobry egzemplarz.

Co do giulietty - masz jakieś zdanie na temat silnika? 170 czy 120?
    Chudzieny
    Nowicjusz

02 Paź 2024, 12:14

T jet zawsze spoko opcja. Prosty i wytrzymały silnik. I w razie potrzeby z wersji 120km można softem się ratować. Tutaj Szybki pisał jak u siebie robił: t-jet-vt134456.htm

170km ma moduł mutiair który trzeba traktować jako część eksploatacyjna. Musiałbyś się zorientować ile teraz kosztuje w razie czego ogarnięcie ale poza tym bez większych bolączek.
    rupertpumpkin
    Początkujący