ketras napisał(a):Przy założeniu, że golf, Ibiza spali mi 4.5l On/100km miesięcznie paliwo wynosiło by mnie 260zł a toyota która po założeniu gazu paliła by 8L/100km to miesięcznie gaz kosztowałby mnie 250zł. A więc 10zł różnicy to nie dużo.
To są mocno optymistyczne założenia, 4,5/100km Ci spali przy ciągłej jeździe, na równym odcinku trasy przy stałej prędkości.. takie warunki się zdarzają, ale nie są non stop + miasto które podbije spalanie ostro. Ja bym tutaj brał pod uwagę 6l/100km jednak mimo wszystko polecam diesla, nad LPG się nawet nie zastanawiaj.
ketras napisał(a):Jak się miało by odpalanie silnika , diesla w zimę przy np. - 20C mrozie? Tego się obawiam, Wiem, że z benzyną + LPG problemu nie będzie a jak z Dieslem? W końcu zima tuż tuż auto stałoby tylko pod zadaszeniem.
To już zależy tylko i wyłącznie od stanu silnika, i samego silnika.. Ja w zime odpalam tak samo jak i w lecie. Akumulator mam nowy, świeczki w te wakacje wymieniłem także na tą zimę jestem przygotowany najbardziej jak można. No jeszcze przed grudniem filtry do wymiany i już nie będzie się czym martwić całkiem. Także tak jak mówię, diesla warto kupować w zimie, bo widać jak odpala po mrozie. Kupisz w lecie, wszystko będzie extra a w zimie nie zakręci..