Jakie auto do 7 tys ?

28 Maj 2017, 21:58

Witam wszystkich!

Aktualnie stoję przed decyzją zmiany samochodu, ponieważ nie opłaca mi się już inwestować w moją Megankę.

Na początku zaznaczę tylko że nie jestem specem od marek oraz silników więc chcę się skonsultować jakiego modelu warto szukać wg poniższych wymogów.

Przede wszystkim zależy mi na tym żeby do bagażnika bez problemu zmieścił się wózek dziecięcy, mam dziecko w drodzę więc muszę to mieć na uwadze planując zakup - z tym że nie szukam ogromnej kobyły. Samochód głównie będzie służył do jazdy po mieście + weekendowe wypady jakieś 30km poza miasto + sporadycznie raz na kilka miesięcy wypad w trasę 400km w jedną stronę.

Dlatego dodatkowym atutem będzie wygoda jazdy na dłuższą trasę + lepsze wyposażenie typu klima (w dotychczasowym samochodzie niestety nie miałem i trasa w lato to była męczarnia).

Dobrze by było żeby koszty części i napraw nie wyczyściły mojego portfela z czasem eksploatacji.

Generalnie nie jestem bardzo wymagającym kierowcą więc każde dodatkowe udogodnienia o których nawet nie pomyślałem będą mega plusem :)
akuma101
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-1917
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Renault Megane I Kombi

28 Maj 2017, 22:01

Szukaj więc aut segmentu B/C w kombi/liftback. Modelów nie wymienię, bo sporo tego jest, szukaj czegoś co jest w dobrym stanie.

Klimę spokojnie znajdziesz, bez przesady. Sam mam Megane kupioną taniej i pełen pakiet z podgrzewanymi fotelami, szybą z przodu itp itd. Jeśli auto Ci pasuje to może poszukaj po prostu po lifcie jakieś sztuki.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

29 Maj 2017, 08:25

Skąd jesteś to czegoś poszukamy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Maj 2017, 14:17

Mieszkam w Warszawie. Generalnie znajomy mi polecił Octavię I pod kątem bagażnika i z tego co patrzyłem to na długość jest ona bardzo zbliżona do mojej aktualnej Megany wiec nie ma dramatu. Ewentualnie gdzieś tam w głowie miałem jeszcze Citroena C5 i Renault Lagune, ale chyba nie w tym budżecie który zakładam... no chyba że będzie jakaś mega okazja to wyczaruje dodatkowy budżet :)
akuma101
Nowicjusz

29 Maj 2017, 22:17

Octavia jak najbardziej jest pakowna no oprócz miejsca z tyłu (mało miejsca na nogi).
C5 jak najbardziej jest do ogarnięcia w tym budżecie,tak samo Laguna tylko nie II generacja a I po liftingu (II to królowa lawet,poprawiono ją dopiero po lifcie czyli w 2004roku a to już większy budżet).

Dobrą opcją będzie też Toyota Avensis.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]

Jeszcze ładny Accord [link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

30 Maj 2017, 15:40

No właśnie to jest minus w Octavii, że jest mało miejsca na tylnych siedzeniach, ale nie wykluczam jej jeszcze (może to być uciążliwe na dłuższą trasę).

Wizualnie na dzień dzisiejszy przemawia do mnie Accord i C5 - tylko pytanie jak to jest z tym zawieszeniem hydraulicznym ? Nie jest to upierdliwe pod względem eksploatacji i ew napraw ? Avensis fajna pod kątem wyposażenia które można dorwać w miare przystępnej cenie.

Macie jeszcze jakieś propozycje alternatyw ? Żebym miał z 4-5 modeli które sobie jeszcze porównam.

p.s. dzięki za pomoc!
akuma101
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ALT - Amatorska Liga Torowa 2009 / relacja
    To były już ostatnie w tym roku zmagania ALT na Torze Poznań. Druga, a zarazem ostatnia w tym roku impreza z cyklu ALT odbyła się w niedzielę 4 października o godzinie 12:00. Po odprawie oraz badaniu technicznym zawodnicy ...

01 Cze 2017, 14:57

Przemyślałem trochę temat i chyba jednak zdecyduję się na poszukiwania Kombi w tym przedziale cenowym - myślałem o czymś mniejszym pod kątem mojej żony która niedawno zdała prawo jazdy, ale z drugiej strony w kombi jest lepsza widoczność pod kątem parkowania tyłem itd.

Modele które rozważam to:
Citroen C5 - tu mam obawy co do hydrualicznego podwozia i pytanie jaką wersję silnika szukac?
Toyota Avensis - jakiej wersji silnikowej szukać ?
Peugot 307 - do dorwania w tym przedziale cenowym?
Laguna II - ale tu już się naczytałem o królowej lawet...

Macie może jakieś dodatkowe propozycje do sprawdzenia ?
akuma101
Nowicjusz

01 Cze 2017, 22:34

307 jest do znalezienia w tym budżecie ale uwaga na dwa pierwsze roczniki bo miały problemy z samozapłonem.

Ja po raz kolejny w ciągu kilku ostatnich dni (czysty przypadek) polecę Accorda VI.
Barol
Awatar użytkownika

02 Cze 2017, 04:09

Intrygujesz mnie ta Accord bo gdzieś w głębi mi sie podoba, ale... jakiej wersji nadwozia najlepiej szukać? Hatchback/sedan/kombi? Jakich roczników szukać lub unikać? No i jaki silnik optymalny do moich wymagań?

Tak poza tym jestem ciekaw ogólnej opinii o Accordach? Czemu go tak polecasz?:)
akuma101
Nowicjusz

02 Cze 2017, 07:25

Bo to dobre i wdzięczne auta,mają dobre oszczędne silniki.

VI generacja występowała tylko w wersji sedan i liftback i tutaj pozostaje kwestia gustu co Ci się bardziej podoba.
Tak samo jest z silnikami,ogólnie każdy jest godny polecenia.
Barol
Awatar użytkownika

02 Cze 2017, 12:55

Barol napisał(a):VI generacja występowała tylko w wersji sedan i liftback
były jeszcze kombi i QP :ok:
Obie rzadkie, a dodatkowo QP VI gen raczej nie do dostania w znośnym stanie w tej kasie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

05 Cze 2017, 14:22

A to nie wiedziałem nawet bo u nas mało spotykane :oops:
Barol
Awatar użytkownika

06 Cze 2017, 07:28

A co myślicie o Scenicu ? Najchętniej drugiej generacji... jest do wyhaczenia w granicach 8-10 tys ? Czy szkoda zachodu ?
akuma101
Nowicjusz

06 Cze 2017, 17:32

Należy do Renówek podwyższonego ryzyka szczególnie z początku produkcji z dieslem. Benzyniaki za to w miarę ok.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010