Jakie auto do 8-9 tysięcy

05 Lut 2014, 01:31

Witam, od pewnego czasu zastanawiam się nad sprzedażą obecnego samochodu (Hyundai Getz) i kupnem czegoś nowego. W tym problem, że nie wiem co wybrać. Zastanawiałem się co prawda nad kilkoma samochodami (Ford Focus mk1, Opel Astra II, Seat Ibiza II po face liftingu) jednak nie potrafię się do końca zdecydować. Jestem młodym kierowcą (20 lat i prawo jazdy od ponad roku) to fakt, ale nie zależy mi na tym by auto posiadało nie wiadomo jak mocny silnik i miało sporo KM co bym mógł się tym przed kolegami poszczycić. Najlepiej by było jakby silnik miał pojemność 1.6 i około 100KM.

Co do typu nadwozia to raczej rozglądam się za hatchbackiem w benzynie, dobrze by było jakby miał w miarę pojemny bagażnik choć nie jest to mi aż tak bardzo potrzebne. Jeśli chodzi o samo wyposażenie to zależałoby mi na klimatyzacji (w obecnym ciemnym samochodzie bez klimy, w lato przeżywałem męki) ABS, centralny zamek, możliwość złożenia lusterek (raz już musiałem wymieniać bo ktoś przyhaczył i urwał :<), 2x airbag. A i dobrze by było jakby nie palił za dużo (wiem, wiem w dużej mierze zależy to też od kierowcy, ale specjalnie ciężkiej nogi nie mam). Samochodem poruszam się głównie po mieście, chociaż zdarzają się trasy typu wyjazd na wakacje czy na weekend.

Co byście mi polecili do 9 tyś?
Ostatnio edytowany przez noxu 05 Lut 2014, 10:40, edytowano w sumie 3 razy
noxu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 01 2013
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: VW Golf MKIV
Silnik: 1.9 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

05 Lut 2014, 08:01

Ode mnie VW Polo III po liftingu.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Lut 2014, 11:14

A czy np Fiat Punto z silnikiem 1.9 JTD wchodzi w grę? Bo spokojnie w tych pieniądzach dostaniesz,tanie części,auto mało awaryjne i też osiągi niczego sobie przy ekonomicznym spalaniu.
KIMCarSerwis
Nowicjusz

Auto: BMW A6

05 Lut 2014, 11:22

Niestety ten fiat odpada, nie podoba mi się w ogóle. Co byście mogli powiedzieć o focusie w 1.6 (100KM) benzyna, bo diesle słyszałem, że dość awaryjne są albo Astra II 1.6?
noxu
Nowicjusz

05 Lut 2014, 14:10

noxu napisał(a):Co byście mogli powiedzieć o focusie

Miałem Focusa ponad 2 lata. Lepiej to wygląda niż jeździ. W 1.6 średnie spalanie 8,5-9l/100km, koroduje bardzo, zawieszenie nietrwałe szybko poddaje sie dziurawym drogom.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

05 Lut 2014, 14:47

A co myślicie o fordzie mondeo? mam 10 tys do dyspozycji. Oczywiście jako kobieta nie mam pojęcia o motoryzacji...:) Może mi ktoś doradzić jaki mdel, rocznik itp byłby najmniej wadliwy. Czy w ogóle mondeo to dobry wybór?
Marta0
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 06 1980
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak bezpiecznie korzystać z pobocza?
    Pobocze zajmuje trzecią pozycję wśród miejsc, gdzie najczęściej dochodzi do wypadków drogowych(1). Choć przepisy jasno określają, kto i w jakiej sytuacji może poruszać się po poboczu oraz kiedy można zatrzymać ...

05 Lut 2014, 15:56

za 10 tys to mondeo z początku produkcji co raczej nie wrozy nic dobrego.. moze avensis I? :)
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

05 Lut 2014, 16:07

dominik89 napisał(a):za 10 tys to mondeo z początku produkcji co raczej nie wrozy nic dobrego
Czemu nie? Mondeo to dobry samochód i za 10k znajdziesz coś z rocznka max 2002. Unikaj silnika 1.8 SCI oraz 1.8 16v 110KM. Ten pierwszy awaryjny a drugi za słaby oraz silników diesla TDCI również awaryjne. Masz jakieś dodatkowe fundusze na pakiet startowy?
Ja polecę coś z forum.
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthre ... -nowa-cena
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

06 Lut 2014, 10:18

Dzięki wielkie za info. Sprawdzę to. Mam na wszelki wypadek 2000zł, nie chciałam ich ruszać ale jeśli będzie trzeba to zainwestuję. Poszukam coś w sieci i pokażę Wam co dokładnie mnie zainteresowało. Może ocenicie czy nie trafiłam na jakiś złom...
Marta0
Nowicjusz

06 Lut 2014, 10:19

A co powiecie o Maździe 323f benzyna 1.6?
noxu
Nowicjusz

06 Lut 2014, 13:19

Właśnie znalazłam coś odpowiedniego dla mnie. Znajomy mówi, że stan jest niezły ale chętnie zasięgnę opinii paru osób. co wy na to? . Zapomniałam dodać, że zależy mi na kombi bo mam dwójkę dzieci i jeżdżę często na drugi koniec Polski do rodziców..
Marta0
Nowicjusz

06 Lut 2014, 13:53

Wygląda ciekawie i mieści się w Twoim budżecie,jednak nie wiem jak sam silnik,najlepiej jeżeli wypowie się ktoś kto miał już z nim styczność,a poza tym na samą korozje nie będziesz narzekać jak ma to miejsce np w Focusie I.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6

06 Lut 2014, 17:05

To Mondeo za tanie i na bank będzie z nim coś nie tak. Na Mondeo trzeba mieć przynajmniej 10k.
http://www.mondeoklubpolska.pl/showthre ... p%C4%85-CR
Zobacz na tego, wiem ze TDCI ale jest z forum więc historia też będzie opisana.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

06 Lut 2014, 20:38

Od handlarza za 8000zł to napewno jakaś padaka i w dodatku ten opis "Zdjęcia auta pochodzą z Niemiec" to dlaczego auta w komisie są na polskich blachach i jest reklama z polską stroną internetowa?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Lut 2014, 21:10

kon146 napisał(a):Na Mondeo trzeba mieć przynajmniej 10k.
Ja kupiłem za 5 tys mk III :!: :wink: Z tym ze był do poprawek lakierniczych, pomalowałem go. I czeka go jeszcze wizyta u specjalisty od Diesli (niewykluczone ze pompa do wymiany lub regeneracji)
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8