Jakie auto do 80 tyś

27 Cze 2011, 14:25

Przymierzam się do kupna kolejnego auta. Zastanawiam się nad mitsubishi asx, kia sportage, peugot 308 cc. Który z wymienionych jest najlepszy pod względem żywotności i który polecacie?
makerd
Nowicjusz

Miejscowość: Zachodniopom.

27 Cze 2011, 16:01

Żaden z powyższych... Za 80 000 zł :!:
W tych pieniążkach można rozglądać się za Passatem CC, BMW E60, AUDI A6, AUDI A8 ...
No można mieć tyle fantastycznych samochodów !
Chyba, że chcesz nowy... Tylko po co?
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

27 Cze 2011, 18:29

Daro20VT napisał(a):Chyba, że chcesz nowy... Tylko po co?

Może dla gwarancji i assistance; posiadanie w miarę pewności, że samochód nie jest wypadkowy; dla możliwości samodzielnego dotarcia silnika, itd. Jeśli samochód ma być używany przez autora 1-2 lata to przyznaję, że warto rozważyć kupno używki, natomiast jeśli samochód ma być inwestycją bardziej długoterminową (5-6 lat) to moim zdaniem lepszym wyborem jest kupno nówki. No i ta propozycja E60 czy A8 :lol: Mam nadzieję, że żartujesz bo koszty utrzymania takiej A8 są masakryczne.

A co do wymienionych samochodów to na pewno chodziło Ci o 308CC? Z tego co widzę w tej kwocie prędzej znajdzie się 207CC. Widzę, że jesteś strasznie niezdecydowany, wybierać pomiędzy kabrioletem a SUVem :D Ja bym z tej trójki odrzucił chyba ASX. Najgorsza gwarancja, jakość wykończenie dość przeciętna, a porównująć do Sportage czy Hyundaia ix35 najmniej miejsca w środku. A rozważasz inne opcje np. kupno sedana czy hatchbacka?
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

27 Cze 2011, 18:35

idealnie się wkomponuje ;p
Również szukam a raczej moi rodzice szukają nowego samochodu do 80 tyś. I teraz jest problem im podoba się nissan Qaskay mi właśnie nie za bardzo przypadł do gustu. Mielibyście jakieś propozycje nowego samochodu w tej cenie ? ( ja również wolałbym używany jakiś lepszy ale cóż długoterminowy zakup )
licha
Obserwowany

27 Cze 2011, 18:37

A czy koniecznie musi być SUV i jaki silnik - benzyna czy diesel?
Libre
Aktywny

27 Cze 2011, 18:40

nie koniecznie ale dobrze by było ;p disel
licha
Obserwowany

27 Cze 2011, 19:23

Z SUVÓW to zbyt dużego wyboru nie ma. Jeśli musi być koniecznie diesel to możę Kia Sportage z 2.0 CRDi? Choć z tego co wiem czas oczekiwania na nowy samochód może wynosić nawet pół roku ;)
Jeśli twoi rodzice dopuszczają benzynę toniech się zaintersują np. Skoda Yeti z silnikiem 1.4TSi albo nowym Fordem C-Maxem z silnikiem 1.6 EcoBoost. Co prawda Ford to van, ale dość wysoko się w nim siedzi więc rodzicom może się spodobać. ;) Do tego ta jednostka benzynowa jest naprawdę rewelacyjna. Miałem okazję jeździć nowym Focusem z tym silnikiem o mocy 182KM i nie dość, że "ciągnie" świetnie już od samego dołu to spalanie jest naprawdę super. Komputer pokładowy wskazał mi wynik 8,9 litrów po jeździe miejskiej (Katowice). Wydaje mi się, że można by zejść jeszcze niżej, gdyż w zasadzie to był mój pierwszy kontakt z tym silnikiem no i jeszcze na pewno wymagał dotarcia. A kultura pracy w porównaniu do klekota znaaacznie lepsza.
Swoja droga mojemu znajomemu, który jest posiadaczem nowego Scenica z silnikiem 1.4 TCE spalanie nie chce spaść poniżej 12 litrów, więc naprawdę byłem miło zaskoczony tym wynikiem.
A i C-Max to naprawdę dobrze wykonany i funkcjonalny samochód. Polecam ;)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeszcze warte rozważenia są Ford Mondeo z oczywiście z 1.6 Eco :) a z kompaktów może Alfa Giulietta z 2.0 JTD? Pewnie jeszcze coś by się znalazło (Laguna?)
Libre
Aktywny

27 Cze 2011, 20:32

Uzywany Forester/Legacy/Outback Boxer Diesel. Za 80k zl dorwiesz jakiegos 2-3 letniego z niskim przebiegiem. Subaru swietne autka, z perfekcyjnym symetrycznym napedem 4x4 czy zawieszeniem, Boxer Diesel, bardzo fajny motor, w miare ekonomiczny, a jest czym jechac(150km). Jak chodzi wlasnie o zawieszenie czy naped, to w danym przedziale cenowym, Subaru bedzie bezkonkurencyjne, na pewno minusem Subaru, beda drogie czesci, czy fakt ze silnika czesc warsztatow nawet nie bedzie chciala ruszyc, ale jak kupisz cos 2-3 letniego, to tam za duzo robic przy nim nie powinienes.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

27 Cze 2011, 23:08

-diesel
-małe spalanie
-żywotność !!!!!

Auto ma służyć przez ok. 6lat.
makerd
Nowicjusz

Miejscowość: Zachodniopom.

29 Cze 2011, 11:04

Może faktycznie z A8 to trochę się zagalopowałem.
Ale E60 można śmiało brać. Będzie używana, ale będzie służyć lata...
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005