Z SUVÓW to zbyt dużego wyboru nie ma. Jeśli musi być koniecznie diesel to możę Kia Sportage z 2.0 CRDi? Choć z tego co wiem czas oczekiwania na nowy samochód może wynosić nawet pół roku
Jeśli twoi rodzice dopuszczają benzynę toniech się zaintersują np. Skoda Yeti z silnikiem 1.4TSi albo nowym Fordem C-Maxem z silnikiem 1.6 EcoBoost. Co prawda Ford to van, ale dość wysoko się w nim siedzi więc rodzicom może się spodobać.
![Wink ;)]()
Do tego ta jednostka benzynowa jest naprawdę rewelacyjna. Miałem okazję jeździć nowym Focusem z tym silnikiem o mocy 182KM i nie dość, że "ciągnie" świetnie już od samego dołu to spalanie jest naprawdę super. Komputer pokładowy wskazał mi wynik 8,9 litrów po jeździe miejskiej (Katowice). Wydaje mi się, że można by zejść jeszcze niżej, gdyż w zasadzie to był mój pierwszy kontakt z tym silnikiem no i jeszcze na pewno wymagał dotarcia. A kultura pracy w porównaniu do klekota znaaacznie lepsza.
Swoja droga mojemu znajomemu, który jest posiadaczem nowego Scenica z silnikiem 1.4 TCE spalanie nie chce spaść poniżej 12 litrów, więc naprawdę byłem miło zaskoczony tym wynikiem.
A i C-Max to naprawdę dobrze wykonany i funkcjonalny samochód. Polecam
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]Jeszcze warte rozważenia są Ford Mondeo z oczywiście z 1.6 Eco
![Smile :)]()
a z kompaktów może Alfa Giulietta z 2.0 JTD? Pewnie jeszcze coś by się znalazło (Laguna?)