13 Mar 2012, 10:43
Oczywiście pamiętamy o wałkowanym tu już nie raz wymogu masa rzeczywista przyczepy < lub = masie rzeczywistej holownika ewentualnie dla samochodów terenowych 150% (zgodnie z definicją zawartą w załączniku nr 1 do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 30 grudnia 2003 r. w sprawie homologacji pojazdów samochodowych i przyczep (Dz. U. z 2004 r. Nr 5, poz. 30).
Czyli to, że Sharan ma na haku wbite 2000 kg nie oznacza, że każdą taką może ciągnąć bo jej masa dla przyczepy z hamulcem najazdowym to max 1850 kg (zależy od wersji). Pamiętamy też o viatolu bo jak nie to oni o sobie przypomną.
Ja wiem, że w Polsce zdarzają się Passaty ciągnące na lawecie np. Sharana, ale ludzie zastanówcie się chwilę! W przypadku jakiejkolwiek kolizji czy wypadku zostaniecie pociągnięci w najlepszym przypadku do współodpowiedzialności, raz za często brak prawa jazdy na E, dwa za poruszanie się zestawem niezgodnym z przepisami. A jak traficie na legalnego policjanta to co - dwieście do dowodu czy szukanie kolegi co mi to stamtąd pociągnie (o takich sytuacjach słyszałem często)?
Do konkretnej lawety (1800 kg i więcej) albo bus, albo terenówka/pickup.
Dla szukających przepisów cytat z Wikipedii:
"Posiadający prawo jazdy kat. B może ciągnąć przyczepę lekką (Art. 88, Pkt. 3, PPkt. 3).
Może także ciągnąć przyczepę inną niż lekka, o ile:
Dopuszczalna Masa Całkowita zespołu pojazdów nie przekracza 3,5t.
Dopuszczalna Masa Całkowita przyczepy nie przekracza Masy Własnej pojazdu (Art. 88, Pkt.2 Ppkt.3b KRD)
Warto zwrócić uwagę, że wartości te nie mówią o Masie Rzeczywistej, tj. nie zależą od poziomu załadowania przyczepy, a jedynie od wpisów w Dowodzie Rejestracyjnym pojazdu ciągnącego i przyczepy dotyczących Masy Własnej oraz Dopuszczalnej Masy Całkowitej.
Osoba posiadająca prawo jazdy kat. B+E może ciągnąć przyczepę nawet, jeśli suma DMC przekracza 3,5t, lecz jest nie większa niż 7t.
Dodatkowo zgodnie z art. 62, pkt. 1 KRD Rzeczywista Masa Całkowita przyczepy nie może być nigdy większa od Rzeczywistej Masy pojazdu. Mogłoby to zajść na przykład w sytuacji, w której pusty pojazd o Dopuszczalnej Masie Całkowitej 3t, ale masie własnej 1,5t ciągnąłby załadowaną lawetę o Masie Rzeczywistej 2t."