Jakie auto do miasta pod ewentualne LPG

17 Lis 2021, 14:15

Witajcie

Poszukuję auta w benzynie, które możliwe że będę chciał zagazować.
Głównie będę poruszał się po mieście, ok 12km do pracy + wypady na zakupy i ewentualne wycieczki weekendowe. Obecnie autem robię ok 500km miesięcznie.

Kwota do 25tys

Jestem zdecydowany na:
Mondeo MK4
Laguna 3
Chciałem C5 III lecz na benzynę za mały budżet
Myślałem o Mazdzie 6 II - boje się rdzy i ewentualnych kosztów zabezpieczeń antykorozyjnych.

Jakie silniki mnie interesują ?
Mondeo - 2.0 wydaje się najlepszym wyborem. 2.5T będzie ciężko w tym budżecie znaleźć coś w miarę zadbanego. 1.6 mówią że nie jedzie lecz obecnie poruszam się Cordobą w LPG z mocą zawrotnych 75km i daje rade (w mieście bo na autostradach już brakuje mocy)
2.3 ? jak wygląda żywotność i ewentualne koszty napraw skrzyni automatycznej w przedlifcie ?

Laguna - 2.0 czytałem że średnio znoszą gaz. Inni twierdzą że to zależy od instalacji i specjalisty który tą instalację robi. 1.6 wydaje mi się, że do miasta wytarczy lecz na dalsze wypady może już być kiepsko. 2.0T chyba za mały budżet na zadbany egzemplarz.

Przebiegi - czy bać się przebiegu ponad 220 tys ?

Proszę o porady.
camil10
Nowicjusz

17 Lis 2021, 14:30

Moim zdaniem przy takich przebiegach gdzie rocznie wyjdzie ci 6-7tyś. km nie ma sensu nawet zastanawiać się nad silnikiem pod gaz. Chyba, że kupisz auto już z instalacją gazową.

Z wymienionych wyżej aut szukałbym chyba Laguny III 2.0T.

Potrzebujesz takie duże auto do jazdy głównie w mieście? Czasem warto poszukać czegoś mniejszego z w miarę mocnym silnikiem który pozwoli na dynamiczną jazdę równie i poza miastem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Lis 2021, 14:44

Zapomniałem dodać...
W przyszłym roku będę zmieniał miejsce zamieszkania przez co do pracy będę robił 20km w jedną stronę.

Dobra uwaga - na ten moment nie jest mi potrzebne tak duże auto jakim jest Mondeo ale szczerze mówiąc jest mi w nim najwygodniej.

Co do laguny - warto bawić się w automat ? do tej pory widzę na otomoto oferty z silnikeim 2.0T tylko w automacie.
camil10
Nowicjusz

17 Lis 2021, 14:59

Z tych typów nawet bym się nie zastanawiał i brał Mondeo.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

17 Lis 2021, 15:07

camil10 napisał(a):Co do laguny - warto bawić się w automat ? do tej pory widzę na otomoto oferty z silnikeim 2.0T tylko w automacie.
Nie są one jakieś problematyczne ale jak każdy automat przed zakupem warto dobrze sprawdzić.
Rokiko
Forumowicz VIP

18 Lis 2021, 09:40

W niedalekiej okolicy znalazłem mondeo sprowadzonego z niemiec. 21900 za MK4 2.0 benzyna z przebiegiem 166tys. Oczywiście sprawdzę samochód na stacji przed kupnem ale chciałbym zapytać jak to wygląda z samochodami popowodziowymi. Czy na stacji diag są w stanie dojść czy samochód jest po przejściach z wodą ?

Macie jakieś porady na co szczególnie zwracać uwagę przy tym aucie jak i Lagunie (również jadę oglądać ale już od osoby prywatnej)
camil10
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A6 Hybrid
    Hybrydowe Audi A6 to nowe oblicze limuzyny klasy business. Jego lekką karoserię osadzono na sportowym podwoziu. Wnętrze jest eleganckie i ergonomiczne, a kierowca i pasażerowie mają do dyspozycji wiele systemów wspomagających ...
    Baryłka ropy naftowej i jednostka objętości
    Baryłka ropy naftowej to standardowa jednostka miary stosowana w przemyśle naftowym do określania ilości ropy naftowej. Jedna baryłka odpowiada 42 galonom amerykańskim lub około 159 litrom. 1 bbl (baryłka ropy naftowej) = ...

18 Lis 2021, 10:26

camil10 napisał(a):jak to wygląda z samochodami popowodziowymi. Czy na stacji diag są w stanie dojść czy samochód jest po przejściach z wodą ?
Nie jest to takie proste ale tu najlepiej szukać przyglądając się wiązkom elektrycznym, skrzynce z bezpiecznikami itd. wszędzie gdzie mamy jakieś odsłonięte złącza. Trzeba wtedy szczególnie we wnętrzu przyjrzeć się czy nie widać nalotów z rdzy, jakiegoś nalotu na kablach który być może został przeoczony przy czyszczeniu auta.
Warto zajrzeć w miejsca gdzie normalnie się nie zagląda czyli np. pod dywanik zdejmując listwę progową o ile właściciel pozwoli na taką inspekcję.

W Mondeo MK4 z tym silnikiem 2.0 w benzynie jeżeli będzie zagazowany warto posłuchać jak pracuje bo tam luzy zaworów wymagają okresowej regulacji. Przy eksploatacji tylko na benzynie pierwsze sprawdzenie powinno zrobić się po około 200tkm i najczęściej regulacja nie jest wymagana ale przy LPG warto sprawdzać co jakieś 30tkm od założenia instalacji. Czasem potrafią przydarzyć się problemy z falującymi obrotami które są następstwem nieszczelności w układzie dolotowym. Ogólnie w tych modelach i z tym silnikiem nie było jakiś rażących usterek więc trzeba samochód dobrze obejrzeć, przejechać się, warto też zajrzeć pod spód. Problemy z elektryką najczęściej dotyczyły sprzętu grającego ale potrafią się też przepalać przedwcześnie żarówki. Takie usterki jednak nie wpływają negatywnie na całokształt.

W przypadku Laguny III z silnikiem 2.0T i nawet już z instalacją LPG to może być dobry wybór. Silnik ma oznaczenie F4R i hydrauliczną kompensację luzu zaworowego, a to w przypadku LPG bardzo dobra opcja. Niektórzy piszą że automat odbiera mocy temu silnikowi ale osobiście uważam że daje radę i do codziennej jazdy spokojnie wystarczy bo przecież nikt codziennie nie robi wyścigów z pod świateł :wink: Tu na forum tez ktoś szukał takiej laguny renault-laguna-iii-2-0t-vt119168.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

18 Lis 2021, 11:06

Jak chcesz Lagunę III pod gaz to tylko i wyłącznie 2.0 204km
Mondeo mk4 2.0 lubi olej i trzeba regulować luz zaworowy.
jzs
Początkujący

Miejscowość: Śląsk
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

18 Lis 2021, 12:00

Dziękuje za odpowiedzi

postanowiłem zwiększyć budżet do 30 tys i zauważyłem kilka sztuk MK4 z silnikiem 2.5t

co do Laguny również kilka 2.0t
Znalazł się również C5 w 2.0

jeszcze rzucił mi się w oczy peugeot 508 z 2011 z silnikiem 1.6t - czy warto jechać to obejrzeć ?

Z gazem jeszcze się zastanawiam. Postanowiłem pojeździć trochę bez LPG żeby sprawdzić jak wyjdę finansowo na samej benzynie.
camil10
Nowicjusz

18 Lis 2021, 12:04

camil10 napisał(a):jeszcze rzucił mi się w oczy peugeot 508 z 2011 z silnikiem 1.6t - czy warto jechać to obejrzeć ?

Trzymaj się od tego z daleka, śmietnik, ten sam silnik masz też w c5. Jeśli 508 to diesel ale 30k będzie mało
Ostatnio edytowany przez franccc, 18 Lis 2021, 12:33, edytowano w sumie 1 raz
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

18 Lis 2021, 12:32

Jak chcesz dynamiczne Mondeo w benzynie, to tylko 1.6 eco boost. 2.0 bym nie tykał, bo pali jak V6, a jedzie jak 1.6. Ma też swoje kosztowne problemy.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

18 Lis 2021, 12:35

Jakie kosztowne problemy ma 2.0 względem 1.6eb?
franccc
Stały forumowicz

18 Lis 2021, 13:25

Czyli mondeo najlepiej w 2.5t ? (nadal biorę pod uwagę ewentualne lpg)
Zastanawiałem się też nad silnikiem w 1.6 (nie eco boost) ale mówią że on nie jedzie. Wydaje mi się, że przy moich obecnych 75km powinienem odczuć różnice ?

Powyżej informacja, że Laguna 3 do lpg tylko w 2.0t 204km
Czy 170km to już inna konstrukcja ?

C5 tylko w 2.0 (czytałem że 1.6 jest wadliwy)

Może macie jakieś inne sugestie odnośnie wyboru auta do 30 tys pod ewentualne lpg do jazdy głównie po mieście ?

Szczerze mówiąc im więcej aut oglądam tym bardziej jestem niezdecydowany...
camil10
Nowicjusz

18 Lis 2021, 13:37

camil10 napisał(a):Czyli mondeo najlepiej w 2.5t ? (nadal biorę pod uwagę ewentualne lpg)
Zastanawiałem się też nad silnikiem w 1.6 (nie eco boost) ale mówią że on nie jedzie. Wydaje mi się, że przy moich obecnych 75km powinienem odczuć różnice ?

Cordoba waży tonę a mondeo półtorej, wolnossące 1.6 to pomyłka do tego auta

camil10 napisał(a):Powyżej informacja, że Laguna 3 do lpg tylko w 2.0t 204km
Czy 170km to już inna konstrukcja ?

Ten sam silnik. 204 ma w wersji z manualem a 170 z automatem.

camil10 napisał(a):Może macie jakieś inne sugestie odnośnie wyboru auta do 30 tys pod ewentualne lpg do jazdy głównie po mieście ?

Ja bym się zastanowił po co ci takie duże auta do jazdy po mieście i tak małych przebiegów? Nie lepiej kupić jakąś astre, megane czy focusa? Za taką samą kasę będą młodsze i z mniejszymi przebiegami. Do tego bardziej ekonomiczne zarówno na stacji jak i przy naprawach. Wiadomo, że w segmencie D będzie wygodniej ale ty robisz miesięcznie 500km a nie 5000
franccc
Stały forumowicz

18 Lis 2021, 13:53

Przeglądałem Focusy mk3 - pod lpg zdaje się jedynie 1.6
Dosyć mało aut z climatroniciem a wydaje się w aucie za 30 tys z okolic 2010 roku to powinna być podstawa

Megane - cały czas mam z tyłu głowy i przeglądam równolegle z Laguną

Astra - słyszałem że jak na kompakt to dosyć ciężkie auto i 1.4T jest jakby wystarczające. Chodzą słuchy że i plastiki lubią się odzywać.

Przeglądałem kie ceed/hyundai i30 - średnio mi odpowiadają

Czemu rozglądam się za dużym autem ?
Tak jak napisałeś, jest wygodniej. W obecnej cordobie jest ciasno. Niedługo będziemy myśleć z żoną o powiększeniu rodziny.
camil10
Nowicjusz