Jakie auto do miasta za ok. 20 tys.

17 Maj 2021, 14:11

Witam. Szukam nie za małego, nie za dużego auta głównie do jazdy po mieście z silnikiem benzynowym - jakiś hatchback lub minivan. Fajnie jakby był to rocznik 2010+, nie celuje w nic oryginalnego, może to być oklepany temat, byle tylko ewentualne naprawy nie zrujnowały budżetu. Jestem wysoki (190cm), więc fajnie jakby z przodu było dosyć wygodnie i żeby bagażnik nie był jakiś miniaturowy. Co mi się wstępnie rzuciło w oczy:
Fiat Bravo, Sedici/Suzuki SX4 (te małe minivany idealnie by mi wielkościowo pasowały, ale tam chyba bagażnik jest malutki)
Hyundai I30/ Kia Ceed
Astra, Focus
Byłbym wdzięczny jeszcze za wskazanie konkretnych silników, które były by wskazane przy szukaniu.
Z góry dzięki
Luk83bb
Nowicjusz

17 Maj 2021, 14:19

Luk83bb napisał(a):Hyundai I30/ Kia Ceed
Jak chcesz większy bagażnik to te modele tylko w kombi bo w hatchbacku nie jest za duży. Co do silników to 1.4 i 1.6 MPI są całkiem niezłe i można je spokojnie zagazować.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Maj 2021, 15:01

Bravo spoko, sedici/sx4 to w sumie takie pierwsze crossovery więc w cenie masz wliczony procent "za modę".
Ogólnie 190 to jeszcze nie olbrzym ale jeśli potrzebujesz przestrzeni to poszukalbym jakiegoś minivana, będziesz miał więcej miejsca wokół głowy to i całość będzie się wydawać przesteonniejsza
Zacznij od c-maxa
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Maj 2021, 14:03

Nie mam potrzeby szukania z gazem albo gazowania. Do pracy mam 5km po mieście i głównie tak będzie autko użytkowane. Czasami wypad do rodziny (ale i ona na miejscu to max 15km:)), rzadko wypady >40km. Mam Xsarę Picasso, także doceniam atyty wysokiego siedzenia, przestronności czy super widoczności, jednak chciałbym coś nowocześniejszego, ładniejszego.
Zostanę chyba przy szukaniu na spokojnie:
Bravo 1.4 120KM
Focus Mk3 1.6 125KM lub 105KM z początku produkcji
Astra J (jakie silniki najlepsze?) z początku produkcji.
W Astrach chyba na minus skrzynia M32 , w bravo bodajże do 2010.
A jak nie znajdę do 22tys. to pomyślę o czymś innym:)
Luk83bb
Nowicjusz

20 Maj 2021, 14:14

Luk83bb napisał(a):Nie mam potrzeby szukania z gazem albo gazowania. Do pracy mam 5km po mieście i głównie tak będzie autko użytkowane.
Dystans na tyle mały, że LPG tu się nie sprawdzi chyba że kupisz samochód już z takim zasilaniem.

Z tych trzech które podałeś moim zdaniem najlepiej prowadzi się Focus.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Maj 2021, 14:18

I chyba nawet mi się najbardziej podoba. A masz porównanie, w którym z tych samochodów będzie mi jako kierowcy 190cm najwygodniej?
Luk83bb
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Celica przerobiona na wyścigową terenówkę!
    Prezentowana Toyota Celica GT została wyprodukowana w 1984 roku, a jej właścicielem jest John Rood. Inspiracją do stworzenia ekstremalnej wersji japońskiego coupe były samochody wyścigowe grupy B. Jej właściciel szczerze ...