Jakie auto kupić? 3 modele na gaz i ograniczony budżet 7000

03 Sty 2010, 15:32

Witam! Jestem tu nowy, a właściwie przychodzę z dylematem. Nie znam się aż tak na autach 4x4 bo cały czas jeżdżę dostawczym autem, stąd prośba Was o pomoc…

Musze kupić auto z napędem 4x4 ale… Mam ograniczony budżet = 7000zł.

Od auta wymagam to by:
-miało napęd 4x4 i reduktor
-nie było awaryjne
-przejechało przez łąkę, czasem zaorane pole, koleiny głębokości ok. 30cm i kamienistą drogę.
-mało paliło (do 12litrów gazu na 100km w cyklu mieszanym)
-stosunkowo tanie części zamienne w razie awarii
-nie musi być wielkie w środku, nie zależy mi na wielkim bagażniku i chromowanych wykończeniach
-poruszało się z prędkością 100km/h i nie stwarzało zagrożenia tym faktem
-ciągnęło od czasu do czasu przyczepkę z ładunkiem 300-400kg (drewno z lasu, siano)

Mam pewne typy:
1. Suzuki Vitara na gaz
2. Daihatsu Feroza na gaz
3. Opel Frotera na gaz
4. Fiat Panda podwyższony 4x4 na gaz????

Trochę poczytałem na temat tych aut, ale nigdy nie miałem z nimi styczności i stąd pytanie do Was… Jakie auto z jakim silnikiem, jaki rocznik a może inne propozycje?

Najbardziej zależy mi na małym zużyciu gazu w trasie i bym się w błocie nie zakopał…

Pomożecie?

Jak macie jakieś pytania z uwagi na nieścisłości które mogłem napisać to piszcie.

Pozdrawiam
azazeell
Nowicjusz

Miejscowość: Kłodzko

03 Sty 2010, 15:41

Z taka kasę kupisz fajnego Samuraia w dobrym stanie który jest mało awaryjny mało pali i ma niską awaryjność :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Sty 2010, 18:40

ale w samuraiu przy 100km/h to az strach sie bac :wink:
witarka powinna Ci zdecydowanie wystarczyc i z budzetem powinienes sie zmiescic.Po asfalcie prowadzi sie niezle a w terenie tez niezle sobie radzi.
pozdrawiam
nie ważne jak, oby do przodu :)
SJ413 '85, SPOA, PERSISHINI 225/70/15
PITSJ413:)
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko

03 Sty 2010, 18:58

PITSJ413:) napisał(a):ale w samuraiu przy 100km/h to az strach sie bac :wink:
witarka powinna Ci zdecydowanie wystarczyc i z budzetem powinienes sie zmiescic.Po asfalcie prowadzi sie niezle a w terenie tez niezle sobie radzi.
pozdrawiam
Nie przesadzaj je jeździłem i nie było aż tak złe ... A co do vitary za 7 tyś nie kupisz takiej fajnej ....... :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

03 Sty 2010, 20:24

100km/h i samuraj to dwie sprzeczności :mrgreen:
vitara za 7kzł to szmelc.
12l LPG to nieosiągalna wartość dla terenówki
stara panda 4x4 to... niezły pomysł - te autka są niesamowicie waleczne w terenie, tanie w zakupie, części za śmieszne pieniądze, po czarnym brykają jak normalne osobówki, a spalają tyle co nic :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

03 Sty 2010, 21:20

Karson napisał(a):12l LPG to nieosiągalna wartość dla terenówki
Co do tego mam wątpliwość bo mi się udało na transie na 100 km spalić 10 l LPG
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[D] Accord VI 2,0 / 406 2,0 / 75 2,0 / Passat B5 1,8T
    Podstawowe kryteria zestawienia: - sedan segmentu D - silnik benzynowy do 2l - manualna skrzynia biegów - modele z ok. 2000r. Wytypowane modele do zestawienia: - Honda Accord VI 2,0 - 147KM - Peugeot 406 2,0 - 136KM ...

03 Sty 2010, 22:13

samurajsj700 napisał(a):...mi się udało na transie..

co brałeś? :mrgreen:

a tak poważnie - 12l LPG jest możliwe ale jazda przypomina toczenie się, prędkość podróżna to 60km/h, opony są tylko na szosę, a lift przypomina brak liftu. :wink:
moja vitara po zakupie (opony szosowe, wysokość standardowa) spalała 12l LPG na trasie, po założeniu 31" opon typu MT i lifcie 5" nie spaliła mniej niż 23-25l LPG :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

03 Sty 2010, 22:19

Nie tylko jechałem tak jak mówisz :wink: :wink: :wink: :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Sty 2010, 12:15

A tak na poważnie to czy auta typu Panda 4x4 i Golf 2 generacja 4x4 nadają się wogóle do celów jakie napisałem na początku? Jak się ma zawieszenie Vitary, Samuraja, Frontery i Ferozy do asfaltu i do terenu. Czy Frontera (oczywiście tak do 96 roku max) nadaje się jako auto 4x4? Jeździł ktoś z Was tymi autami? Jak napisałem, dla mnie najważniejsze jest spalanie na trasie i podstawowe właściwości aut 4x4 w terenie. Nie gardze również małą awaryjnością. Mniej ważna jest wygoda (choć jak wszystko idzie w parze to jest po prostu super).
azazeell
Nowicjusz

04 Sty 2010, 13:05

azazeell napisał(a):przejechało przez łąkę, czasem zaorane pole, koleiny głębokości ok. 30cm i kamienistą drogę.
Myślę ze panda już odpada bo jest trochę za niska .... A co do zawieszenia Samuraia , Frontery i Ferozy to najmniej komfortowe będzie w Samuraiu lecz moim zdaniem najwięcej wytrzymałem i proste w naprawie :wink: :wink: :wink:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Sty 2010, 14:39

Aha zapomniałem dodać że musi być to auto do którego będzie zamontowany na haku taki mniej więcej stojak na rower (wykorzystywany do przewożenia motoru typu cross) o coś takiego:

[link do oferty na Allegro wygasł]

ale trochę wzmocniony.

Do tej pory woziłem motor w budzie forda transita ale ten nie nadaje się kompletnie do objeżdżania działek pomimo dużego prześwitu ma jednak napęd na tył...

Dla tego rozglądam się za 4x4 który udźwignie przyczepkę jak i również ww stojak. Dla tego boje się trochę decydować na samuraja ponieważ jest on trochę wąski, a vitara, feroza i frontera są trochę szersze...
azazeell
Nowicjusz

04 Sty 2010, 14:45

Aha to trzeba było tak odrazy :wink: :wink: :wink:

[ Dodano: Pon Sty 04, 2010 14:51 ]
[link do oferty na Allegro wygasł]
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Sty 2010, 17:10

Ja bym szukał Vitary albo Ferozy. Idzie znaleźć dobrą za 7kzł ale trzeba się naszukać. Jak Fronterę to raczej z dieslem Isuzu 2.8TD, bo benzyna to się w 12l LPG nie zamknie a 2.8TD do dobry i trwały silnik. Jedyną wadą Ferozy może być zawieszenie na resorach z tyłu ale komfort raczej ok. A musi być koniecznie LPG? A może coś z Diesla? Właśnie Frontera, Trooper, Rocky, Pajero, Terrano.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI

04 Sty 2010, 23:01

Również uważam, że Vitara będzie najrozsądniejszym wyborem. Szkoda, że mieszkasz w drugim końcu kraju. Gdyby było inaczej "dałbym" Ci swoją do przetestowania. Może byś się zdecydował. Na trasie zmieścisz się w 12 LPG, w terenie będzie ciężko. Obecnie na oponach MT spalanie 12,5-13,5 l LPG, większość po lesie. Na trasie na oponach szosowych spalała ok. 11 l LPG przy jeździe do 120 km/h. Nie wiem czemu, ale moja jest dość oszczędna (może to sprawa dobrej instalacji), ale w zasadzie spalanie nie przekracza 15 l LPg.
Obecnie
Jeep ZJ'95 LPG + 4" MT32"
textor2
Początkujący

Miejscowość: Z lasu

05 Sty 2010, 00:12

Musi być lpg z powodu długich dystansów jakie dziennie robię (ok 80km dziennie z czego tak średnio to 4-8km w terenie). A nie wiecie jakie instalacje są w vitarze najlepsze? Widziałem oferty ze zwykłą instalacją i z instalacją sekwencyjną. Która lepsza? Czym się różnią w autach 4x4??
azazeell
Nowicjusz