Jakie auto kupic? Benzyna czy lpg?

13 Cze 2013, 21:50

czesc, zbliza się u mnie moment wymiany samochodu. mojego golfa III już trochę podjada rdza i nie opłaca się go reanimować, także od jakiegoś czasu planuje zakup samochodu tak do 10 tys. Chciałem nabyc cos nowszego ale za 10 tys ciężko cos znaleźć, jedynym samochodem, który przykuł moją uwagę jest opel astra II 1.6 16v z gazem, tylko teraz jest pytanie bo obecnie mam drugi samochod na gaz, przez rok wszystko było ok ale teraz po zimie zaczęły się problemu, samochod jak długo postoi to nie odpala( kreci az rozładuje akumulator) falują obroty dusi się na benzynie i na gazie i jeszcze cos by się znalazło. niby pierdołki ale bardzo wkurzaja! chciałbym diesla ale znowu nie jezdze az tak dużo a najgorsze jest to ze samochod praktycznie cały tydzień stoi na dworze i dopiero w piątek jak wroce z delegacji to od poniedziałku go odpalam i w weekend tylko się poruszam, ale jak już jezdze to w weekend czasami potrafie zrobić z 500 km wiec wypadałoby to zrobić jak najtaniej. Także diesel raczej na pewno odpada. Z racji tego, ze wkurzaja mnie mikro usterki w gazie, a diesel to nie opcja dla mnie wpadłem na pomysl żeby zastanowić się na honda civic VI 1.5 vtec e w samej benzynie. ludzie chwalą i PISZA, ze mało pali ale jak to jest w praktyce... trochę się boje i szkoda by mi było wydac na 500 km 250 zł (licząc ze spali 10 litrów) niż wydac 150... i teraz szukam jakichś opinii żeby przekonać mnie czy zostać dalej przy gazie czy może zdecydować się na benzynę w hondzie. To jest jedyna opcja gdzie mogłbym przezyc benzynę. Pomozcie koledzy. Dodam ze w maju zrobiłem 380 km ;) z czego 300 w majówke... ale tak jak mówiłem, na te 380 km wydałem 120 zł razem z benzyna a na samej benzynie? 2 razy tyle?
azylybyly
Obserwowany

Auto: vw golf III
Silnik: 2.0 agg 115km

14 Cze 2013, 15:01

Poprzez pogląd na jedno auto na lpg,które ma problem z rozruchem chcesz osądzać wszystkie inne zagazowane auta?
Czuję ,że wewnętrznie i tak się już zdecydowałeś na lpg. Tutaj chcesz tylko rozwiać swoje wątpliwości.
No to je rozwiewam !!! :D
Z tym,ze jak chcesz mieć spokój z autem którym miałaby być Astra II w benzynie i lpg,to naprawdę poszukaj sobie 1,6 z 8 zaworową głowicą -75 KM (tutaj zakłada się zwykła instalację do jednopunktu za ok 1600zł). Fakt...będzie nieco wolniejsza od 16V ale za to trwałość tego silnika wraz z osprzętem jest niebywała we współczesnych "wynalazkach". Znam taką Astrę (taksówka) z przebiegiem 700 tys km !!! I nawet specjalnie się nie psuje! (1 raz uszczelka pod głowicą). Ideałem byłoby znaleźć taką wersję Astry II z wielopunktowym wtryskiem ale 8 zaworową głowicą ... Były produkowane przez 1,5 roku.Poznać je można po oznaczonej mocy 85KM. :)

A na koniec powiem Tobie,że za 10 k,to zacząłbym się najpierw rozglądać za Octavią kombi z 1,6-101 KM!!! :yes: :yes: :yes:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna