Jakie auto kupić chłopakowi na osiemnastkę?

29 Kwi 2013, 18:53

Kurczę... Zielonego pojęcia nie mam :( a auta na gaz są tańsze w utrzymaniu?
nell69
Nowicjusz

Auto: nie mam

29 Kwi 2013, 19:44

nell69, to ile auto spala zależy m.in. od pojemności silnika i innych indywidualnych czynników, na pewno nie od marki.

Co do gazu - tak, są tańsze. Ale jak kupicie mu trupa w gazie, to dodatkowo przyjdzie mu płacić za naprawę instalacji LPG, więc lepiej kupcie mu zadbane auto w benzynie z ekonomicznym silnikiem, z czasem można pomyśleć o LPG.
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2009

30 Kwi 2013, 09:48

Najlepiej to kupcie mu skuter,bardzo mało pali.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

30 Kwi 2013, 14:44

Tico, albo CC i po kłopocie. I tak młody pewnie będzie się uczył i szybko rozwali czy to skrzynie, czy co innego.
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

30 Kwi 2013, 15:03

TFSI napisał(a):kupcie mu skuter

Podejrzewam, że masz na myśli "motorower", bo skutery potrafią mieć silniki nawet 800 ccm i na to trzeba mieć 24 lata i PJ kat A ..
A w tej chwili nawet chcąc jeździć motorowerem, trzeba mieć PJ kat AM..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

30 Kwi 2013, 21:09

mati113 napisał(a):Tico, albo CC i po kłopocie. I tak młody pewnie będzie się uczył i szybko rozwali czy to skrzynie, czy co innego.

Ja bym jednak stawiał na coś normalnego, a nie puszkę samobójcy jak Tico, Matiz czy CC(nie mówiąc juz o maluchu).Golf będzie idealny, nieduże spalanie, tanie części, pojemne auto, łatwo parkować itd.
kejran
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: BMW 5
Silnik: 2.0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższy poziom bezpieczeństwa od Volvo
    Wraz z debiutem w Genewie nowego Volvo V40, po raz pierwszy zaprezentowano innowacyjne rozwiązanie z zakresu bezpieczeństwa biernego – poduszkę powietrzną chroniącą pieszego. Jednak to nie wszystko. Właśnie przedstawiono ...
    Pierwszy egzemplarz Toyoty Supry trafi na aukcję
    Nowa Toyota Supra 2020 w wersji produkcyjnej zostanie pokazana światu po raz pierwszy 14 stycznia 2019 roku na targach motoryzacyjnych w Detroit. Pięć dni później zakończy się aukcja pierwszego na amerykańskim rynku ...

30 Kwi 2013, 21:12

Szwagier miał w swoim życiu 5 czy 6 golfów II i III - pojeździł 5, 6 dni i miesiąc w warsztacie. Ja tico kupiłem już kilka lat temu i do tej pory żadnej awarii :) Pewnie wszystko zależy od stanu w jakim kupimy samochód, ale tico, czy CC nie równa się śmierć... Nie popadajmy w paranoje. Kilka razy brat, czy kuzyn puknął tam czy tu, odmalowało się i jak nowe
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Rok produkcji: 2001

30 Kwi 2013, 21:51

Przecież Matiz wychodzi dobrze w testach. Golf jeżeli składany z 5 to też nie bedzie bezpieczny. Ja jeszcze polece Astre f 1.6 8v
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra