Jakie auto kupić ? Na początek

27 Gru 2014, 20:34

Witam,
Mam zamiar kupić samochód, posiadam nie wielki budżet (3000zł około). Ogólnie szukam małe samochody ale taki dość szybki, zrywny( super jakby był jeszcze z LPG).
Ogólnie też mam problem inny bo szukam seicento 1.1 sporting ma 55km jak sie nie mylę. Nie jestem w stanie stwierdzić czy ten samochód łanie "zapierdziela". Szukałem również w Swapie 1.2 ale nie znajdę chyba z LPG. Kupić seja 1.2 + założyć do niego gaz i go za kilka miesięcy sprzedać to sie nie opłaca. A Kupić 1.1 no to chciałbym zrobić w nim mały remoncik tak żeby miał te 20 +/- więcej KM. Jeżeli znacie/macie auta które spełniają moje wymagania pisze. I czy sie opłaca kupić taki samochód czy tak jak mówiłem remoncik w seju 1.1.
Trust
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 1993
Auto: nie mam

27 Gru 2014, 22:18

hm, ja Ci zaproponuję coś co mam czyli Accenta
Silnik 1,3 82KM fajnie się zbiera i w tej cenie kupisz ładną sztukę. Tak mało pali, że nie potrzeba LPG ale jak chcesz do Seicento pchać LPG to nie wiem...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Gru 2014, 22:24

Za 3k to Ty nie kupisz Sportinga chyba że CC.
Ja bym proponował jakąś Calibre bez wieś tuningu z 2.0 8v i LPG a jak bez LPG to coś na styl Accenta czy Punto 1.2 16v
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Gru 2014, 22:51

Calibra troche większa fura. A Seja w znajdę w takiej cenie. Cc też fajne autko tylko ze w środku słabo wygląda i to bardzo...
Trust
Nowicjusz

27 Gru 2014, 22:52

Znajdziesz w tej cenie? A oglądałeś choć jednego? Mowa cały czas o Sportingu.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Gru 2014, 22:56

Trust napisał(a):A Seja w znajdę w takiej cenie.

Za tyle to znajdziesz biedną 900-tkę ;)
A nie sportinga :)
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

27 Gru 2014, 23:15

Za 2500zł kolega kupił cały po remoncie, ale nie miałem okazji jeszcze min jeździć i nie wiem jak on śmiga. Mówi ze sam jest zaskoczony jego osiągami.
Trust
Nowicjusz

27 Gru 2014, 23:20

ja mam w robocie seja 1,1 VAN i sam się zdziwiłem, że to tak dobrze jedzie. Aktualnie idzie na złom/sprzedaż, bo dużo napraw go czeka
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

27 Gru 2014, 23:22

dzida napisał(a):ja mam w robocie seja 1,1 VAN i sam się zdziwiłem, że to tak dobrze jedzie

Mała masa i dlatego ;)
Miałem kiedyś 900-tke na podtlenku LPG i na miasto jak znalazł :)
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG

28 Gru 2014, 10:52

Mam dwóch kolegów co mają SC po swapach i to nie jest tania zabawa a za 3000zł kupisz skundlonego sportinga a nie do jady.. o swapie już nie mówie bo dobrze zrobione SC ze swapem troche kosztuje.
Za 3k szukaj CC.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

28 Gru 2014, 11:32

dzida napisał(a):hm, ja Ci zaproponuję coś co mam czyli Accenta

Odpuść chyba, że przy każdej jeździe chcesz słyszeć dochodzącą z każdej strony symfonie trzasków i zgrzytów plastików gorszej jakości niż w butelce po coca coli :mrgreen: A przy zimowej aurze i mrozach będzie to szczególnie odczuwalne ;)
Trust napisał(a):Ogólnie też mam problem inny bo szukam seicento 1.1 sporting ma 55km jak sie nie mylę. Nie jestem w stanie stwierdzić czy ten samochód łanie "zapierdziela".

Ten ,,samochód" ma prawie 14 sekund do 100 więc jest przeciętnym drogowym mułem.
Mam kumpla fanatyka cc/sc sporting ( swoją drogą nigdy tej fascynacji zrozumieć nie mogłem)
Jak to mówił, niby parametry marne ale siedząc w takiej małej puszce wrażenia z jazdy są zupełnie inne. Prędkość i przyśpieszenie jest o wiele bardziej odczuwalne niż w normalnym samochodzie.
Koniu napisał(a):Ja bym proponował jakąś Calibre bez wieś tuningu z 2.0 8v i LPG

Popieram jak najbardziej. Klasyczna linia nadwozia, może nie oszczędne ale bardzo trwałe silniki, do tego dobre prowadzenie. Czasy agro-tuningowych calibr mijają a te, które miały już ulec biodegradacj już w większości są przerobione na żyletki. Obecnie dużo jeżdżących calibr to samochody od fanów modelu, często zadbane. Mimo to sprzedawane za grosze przez opinie jaką te samochody zyskały niestety. Zadbana calibra będzie drożeć ;)
Trust napisał(a):Calibra troche większa fura. A Seja w znajdę w takiej cenie. Cc też fajne autko tylko ze w środku słabo wygląda i to bardzo...

To chyba dobrze, że większa ;) Uwierz, że życie jest zbyt krótkie by dusić się w takiej namiastce samochodu jak CC ;) Skoro można w tej samej cenie przesiąść się z namiastki samochodu na pełnoprawny samochód to dlaczego tego nie zrobić ??:>
Przy odrobinie szczęścia znajdziesz też za nieduże pieniądze ładnego golfa II, może jakąś astre f ;)
Ostatnio edytowany przez kirin88, 28 Gru 2014, 11:38, edytowano w sumie 1 raz
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

28 Gru 2014, 11:37

kirin88 napisał(a):Odpuść chyba, że przy każdej jeździe chcesz słyszeć dochodzącą z każdej strony symfonie trzasków i zgrzytów plastików gorszej jakości niż w butelce po coca coli :mrgreen: A przy zimowej aurze i mrozach będzie to szczególnie odczuwalne ;)

uwierz mi, że za 3000zł to nie powinno być wyznacznikiem szukania auta, a jedyne co u mnie skrzypi to pierdoły leżące w schowku (mam najlepiej zmontowanego Accenta? :o ). Nie zaprzeczę, ze jest twardo ale kokpit wygląda lepiej niż w Seju :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Gru 2014, 18:31

Proponujecie chłopakowi calibrę,a to być może Jego pierwsze auto,skoro ma budżet 3000,to nie wciskajcie mu auta za które oc bez zniżek wyjdzie pewnie tyle co za całe auto.Pewnie nie bez przyczyny interesuje się małymi pojemnościami.A accent wcale nie jest złym wyborem,to chyba jeszcze silnik mitsubishi,ale pewny nie jestem. :ok:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV

28 Gru 2014, 19:24

yeti65 napisał(a):to chyba jeszcze silnik mitsubishi,ale pewny nie jestem.

zgadza się, trwała oszczędna i dynamiczna jednostka
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

28 Gru 2014, 19:36

yeti65 napisał(a):Proponujecie chłopakowi calibrę,a to być może Jego pierwsze auto,skoro ma budżet 3000,to nie wciskajcie mu auta za które oc bez zniżek wyjdzie pewnie tyle co za całe auto.

Oc można wziąć na matke/ ojca, babcie/ dziadka itp. itd. którzy mają max zniżki i zapłaci w mtu za 2.0 jakieś 450zł rocznie ;)
Nie ma sensu się umartwiać w namiastce samochodu typu cc/sc
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995